A Capitolium két ostroma

2021. január 20. 09:52

A 2021-es tömeg jól mutatja az amerikai társadalom széttöredezését.

2021. január 20. 09:52
Paár Ádám
Népszava

„Új gazdasági válság köszöntött 1893-ban az amerikai farmokra és munkahelyekre. A munkavállalók 6 százaléka elveszítette az állását, és a farmok harmada meg volt terhelve jelzáloghitellel. 1894-ben több államból fegyelmezett menetben tönkrement emberek tömegei indultak Washingtonba, hogy ínségmunkát követeljenek Grover Cleveland elnök kormányzatától. A Kelly Hadserege nevű munkástömegben, amely a menet élén haladó, éjfekete ménjén ülő Kelly tábornokról kapta nevét, egy reményteljes író, Jack London is ott menetelt. A csődbe jutott farmerek, elbocsátott munkások legjobb ruhájukban, fegyelmezetten, minden rendbontástól tartózkodva vonultak a szövetségi fővárosba.

Ott is fegyelmezettek maradtak, és amikor egyik vezetőjük, Jacob Coxey üzletember és ügyvéd véletlenül a Fehér Ház pázsitjára tévedt, és emiatt a rendőrök letartóztatták birtokháborítás vádjával, békésen eloszlottak anélkül, hogy bármilyen eredményt elértek volna. Kelly, Coxey és London tömegei nem fenyegettek senkit, nem akarták megzavarni a közjogi intézmények működését. Szociális követelésekkel vonultak föl. Ellentétben mindazokkal, akik 126 év elteltével behatoltak a washingtoni törvényhozás, a Capitolium épületébe, ott akasztással fenyegették Mike Pence alelnököt, és dulakodtak a rendőrökkel.

A 2021-es tömeg jól mutatja az amerikai társadalom széttöredezését. Nehéz lenne meghatározni az ott gyülekező, Trump mellett tüntető tömeg társadalmi helyzetét. Igaz, a ruházat már régóta nem mond semmit, olyannyira demokratizálódott. Összeverődött, innen-onnan származó, fegyelmezetlenül üvöltöző, artikulálatlan, vezetés és közös eszme nélkül individualizálódott emberek tömegének tűnt, egy nyájnak, amelynek nincs (emberséges) pásztora. Csak az elcsalt választás paranoid rémképe és a Donald Trump elnök iránti rajongás tartja össze őket. Mondhatni: nézzük meg 1894 és 2021 tiltakozását, vessük össze a két tömeget ruházat, normarendszer, eszme, társadalmi program szempontjából, és kiderül az amerikai társadalom jelentős részének lecsúszása, a demokrácia intézményeinek hitelvesztése, az amerikai progresszív mozgalmak gyöngesége”.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1000bocs
2021. január 20. 16:50
A Népszava figyelmélt felhívnám arra az aprócska ténre, miszerint a baloldal hatalomra jutása mindig tömegygilkosságokban végződött. Elképzelhető, hogy a felvonulások között volt olyan amikor senkit nem lincseltek, de azért mégis: a nagy francia forradalom óta. abloldal több ember haláláért felelős, mint előtte az összes háború összesen. Ez a haladárok egyetlen felmutatható eredménye. Mert ugyan a változás állandó volt az ő megjelenésük előtt is, de az őmegjelenésükhöz köthető az, hogy mindent azonnal, vakon, és lehetőleg erőszakkal.
zakar zoltán béla
2021. január 20. 14:21
trotty
aaabbbccc
2021. január 20. 11:28
szoval csak a szelsojobbos fasiszta csurhe ostrolomja meg a torvenyhozas epuletet ? es akkor 2018-ban a magyar Parlament ostromaval mi a helyzet ? gondolom most leginkabb letagadnatok
luzitanxaver
2021. január 20. 11:13
Igen, az amerikai társadalom 120 év alatt sokat csúszott lefelé, a világ meg némileg átalakult. Hogy mást ne mondjunk, 1894-ben egy winchester fegyveripari csúcstechnológiájának számított.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!