Negró a foci kéményseprője

2020. december 12. 18:14

Némán és mozdulatlanul fogjuk bámulni egymást, hogy senki se sértődjön meg.

2020. december 12. 18:14
Aristo
aristo.pestisracok.hu

„Nincs szerencsém ismerni Demba Bát, a kitűnő szenegáli janicsárt, de azt majdnem teljes bizonyossággal állíthatom, hogy nem tud románul. Miért is tudna? A román nyelv az, amit nincs miért megtanulni, hacsak nem román az ember. Egyébként Demba Ba szenegáliul sem tudhat, mert olyan nyelv meg egyszerűen nincs, különböző törzsi nyelvek vannak, ezért egymással is a volt gyarmattartók nyelvén, franciául érintkeznek, melyben – mily meglepő – a »nègre« szó járta; mára, gondolom, ezt is betiltották. Nem tudom, mit kellett volna mondania a román játékvezetőnek, talán az »afro-török«, esetleg az »afro-szpáhi« lett volna elfogadható, de ez nem biztos. Bár, őszintén szólva, fogalmam sincs, hogy ezeket hogyan mondják románul. Ami biztos, az az, hogy e szavaktól meg Mohamed szultán forogna a sírjában.

Az egész eset egyfelől végtelenül nevetséges, másfelől elszomorító. Van egy szó, melyet minden kultúrnyelv a latinból vett át és évezredeken át jól szolgált egy bizonyos emberfajta megjelölésére. Most pedig egészen egyszerűen betiltják, kitörlik – mintha nem is lett volna. Teszik mindezt azért, mert állítólag sérti a négereket. Alapvetően a négerek nem is tudták, hogy ez a szó sérti őket, ám okos libsik elmagyarázták nekik és azóta minden pillanatban érzik.

És mindez csak a kezdet. Ahogyan haladunk előre az időben, lassan összeállíthatjuk a tiltott szavak szótárát is, természetesen nem papíralapon, csak digitálisan, hiszen nap, mint nap bővül. Egyik első áldozata tán a címben emlegetett édesipari termék lehet. Egészen addig, amíg el nem jutunk egy sajátos anti-Bábelhez, amikor nem a szavak sokasága lesz a megértés akadálya, hanem a szavak hiánya, mert ha így haladunk, lassan nem lesz olyan, amely engedélyezett. Az emberiség végtelenül sokféle csoportra osztható tetszőleges tulajdonságok alapján, és ezen csoportok mindegyike előterjesztheti majd a maga szótárát az általa sértőnek gondolt szavakról, amíg azok el nem fogynak. Megpróbálkozhatunk esetleg a jelnyelvvel, bár nem tudom, hogy azon lehet-e rasszista kijelentéseket tenni. Vajon hogyan kell elmutogatni a néger, vagy a buzi szavakat?

Némán és mozdulatlanul fogjuk bámulni egymást, hogy senki se sértődjön meg, ez viszont lehet, a némákat és mozgásképteleneket fogja sérteni, mert azt gondolják: őket akarjuk megsérteni vele. Nem látom tisztán a jövőt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2020. december 12. 23:55
Franciaországban, Albertville mellett van egy hegycsúcs, amit több száz év óta "Negresse"-nek (néger nő) hívtak. Ma már "Le Roc Rouge" (Vörös szikla) a neve.
KannibálTatárÚr
2020. december 12. 21:04
Hogy a négerek nem érezték sértőnek a néger (niger) szót, arra bizonyíték két afrikai állam neve is: Nigéria és Niger Köztársaság. Ha sértő lett volna, nem nevezikel így az országukat. Nekik még praktikus is volt, mert sok törzs, nemzetiség lakja ezeket az országokat, de a néger szó mindegyikre találó. Közösen használhatják. A kevert lakosságú területeken lehet, hogy sértő értelemben is használják a néger szót, de nálunk sosem volt sértő.
alkaloidablog
2020. december 12. 20:34
"...Megpróbálkozhatunk esetleg a jelnyelvvel, bár nem tudom, hogy azon lehet-e rasszista kijelentéseket tenni..." Lehet. A nyolcvanas, kilencvenes évek egyik kevéssé elhíresült népi élcelődése volt az Üllői úti fradipályán jelnyelven elmutogatni a "lila majmok" és az "újpesti cigányok... stb. rigmusokat. Süketnémák kezdték nyilván, de a legjobb az volt, amikor néhány hülye dózsás betanulta . )
enes
2020. december 12. 20:17
Emlékszem: egy USA újságíró megtámadott bennünket a Negro cukorka miaatt. Aminek semmi köze sincs az Afrikában élő emberekhez. Egyébként fogalmam sincs ( majd sokan letaplóznak ), hogy mi a baj a fekete, néger szavakkal. Gyermekkorom óta az afrikai emberek jutnak eszembe, semmi rasszizmus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!