Az apátlanok dühe

2020. december 18. 09:51

Az apa nélkül felnőtt fiatalok dühösek a világra. És különösen dühösek a feministára nevelt nők.

2020. december 18. 09:51
Molnár Attila Károly
Molnár Attila Károly
Ludovika

„A mai Black Lives Matter (BLM) és LMBTQ »balhék« elsősorban a figyelmet akarják felkelteni. Valami hasonló a helyzet, mint a 19. század végén, amikor az Európában lezajlott zsidó emancipáció után hiába volt jogi egyenlőség, hiába volt gazdasági siker, az emancipálódott csoport tagjai elégedetlenek voltak azzal, ahogyan a környezetük megbecsülte őket. Azt, hogy a megbecsülés-igény fontosabb az anyagiaknál, és előbbit az anyagi bőség cseppet sem számolja fel, Hobbes, Tocqueville és sokan mások leírták.

A kritikai faji elmélet tanításai ellenére – melyek szerint a faji identitás meghatározza a gondolkodásunkat, mint ahogyan egykor az osztályhelyzetről tanították ugyanezt  – fehér fiatalok néztek farkasszemet fekete rendőrökkel és követelték a fekete rendőrök munkanélkülivé tételét, akik védték az állítólagos fehér uralmat. (...)

Mary Ebersatdt cikke a First Thingsben arra hívja fel a figyelmet, hogy a mostani mozgalmárok, akik jelentős része feltűnően fiatal, szinte gyerek, és fehérként küzd a fekete rendőrökkel szemben a feketék elismeréséért és a fehérek uralma és az apai társadalom ellen a BLM mozgalomban nagy része csonka családban nőtt fel. E nemzedék negyedének nincs apa a családjában, az amerikai feketéknél ez 65%. Az apa nélkül felnőtt fiatalok dühösek a világra. És különösen dühösek a feministára nevelt nők, akik sikerekre vágytak, elismerésre, de apa ás férj nélkül maradtak a jogaikkal, és így kell szembenézniük sokkal nagyobb problémákkal. Természetesen segítséget, állami beavatkozásokat igényelnek – a szocializmus újabb hulláma e körből is indul. (...)

A vágyott patricidium nagy léptekkel zajlik a nyugati társadalmakban, de a megszabadulás az apáktól nem a remélt boldogságot hozta, hanem szorongást és haragot.

Az atyai tekintély probléma, de aki anélkül nő föl, az meg haragszik a világra. Az egyik legismertebb ilyen szerző Rousseau volt, de a kritikai faji elmélet számos szerzője mamáját még születése előtt vagy csecsemő korában elhagyta a kedves papa. ( Lásd White Fragility, So You Want to Talk About Race, Why I’m No Longer Talking to White People About Race, The Anti-Racist: How to Start the Conversation About Race and Take Action című köteteket.) (...)

Az apátlanok dühösek a külvilágra, mert behozhatatlan hátrányaik vannak a munkaerőpiacon, az oktatásban és a személyes kapcsolatok terén. De még dühösebbek a férfiakra, akik nem az apjuk. Ezért vette át a nyelvükben a kapitalizmus helyét a fehér patriarchátus a bűnös, fasiszta, romlott világ megnevezésére. (Vö. Pascal Bruckner, Un coupable presque parfait: La construction du bouc-émissaire blanc, 2020.”)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2020. december 18. 15:44
ez sztem hülyeség... nem mondom, h nincs ilyen effektus, de a domináns dolog mégiscsak az anyagi része a dolognak... az USÁban kurva nagyok a vagyoni és jövödelmi egyenlőtlenségek, ez a meghatározó, persze számít a kultúra is, de hiába jön Beethoven, ha üres a gyomor...
voltospultos
2020. december 18. 12:23
Kurtz ezredes: Ha létezne még ókori képírás, minden bizonnyal a nő vezette autó rajzával jelölnék a ,,nem tudom, teljesen tanácstalan vagyok,, fogalmat. Azt a fogalmat, amit mi férfiak legfeljebb hírből és rövid, de velős tapasztalásokból ismerünk. Ha az erős, önálló, független nő kislányosan azt nyafogja, hogy ,,nem tudom,, az annyit jelent, hogy a megoldást majd kigondolja és kivitelezi a csak böfögni és alsógatyát széthagyni képes, disznó férfi, aki nélkül egyébként simán elvan az erős és önálló nő.
szürkeSzarvas
2020. december 18. 11:41
Kedves Tölgy. Jó az irás! :)
peter.jordanson
2020. december 18. 11:29
A Fidesz dühös, hogy a fiatalok nem tolonganak a Fiatal Demokraták Szövetségére (muhahaha) szavazni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!