Támadás a nyugati értékrend ellen

2020. november 02. 08:23

Macron törvénye egyelőre nem más, mint egy megkésett felismerés.

2020. november 02. 08:23
Abdesszamad Belhadzs-Speidl Bianka
Magyar Nemzet

„A 2020. októberi merényletsorozat nem előzmények nélküli. Az országot 2015 óta tucatnyi brutális terrorcselekmény rázta meg, ezek közül számos kifejezetten keresztény célpontok ellen irányult, elég csak a nantes-i katedrális felgyújtását és Jacques Hamel atya meggyilkolását felidéznünk. A radikális identitás legerőszakosabb kifejezése a civilizációs szimbólumok elleni erőszak, ami irányulhat épületek, infrastruktúra vagy személyek ellen. Emmanuel Macron francia köztársasági elnök október 2-án szeparatizmus elleni törvényt léptetett életbe. A definíció szerint ez minden olyan cselekedetre és propagandára vonatkozik, amely az iszlám nevében visszautasítja a köztársasági normákat és az ezek által meghatározott társadalmi együttélést. Macron törvénye egyelőre nem más, mint egy megkésett felismerés és szándék kifejezője, miközben az iszlamizmus a radikális identitás gazdasági és eszmei alapjait teremti meg.

A globalizáció, a neoliberalizmus és a nemzetközi migráció egy új típusú kulturális bizonytalanság kialakulásához vezetett, ami a – vallási, politikai és egyéb – identitások radikalizálódásában és az úgynevezett civilizációs erőszakban nyilvánul meg. Az elkövetők és a szimpatizánsok által hangoztatott jelszavak között megtaláljuk az iszlamista, az anarchista és a gyarmatosításellenes mozgalmak szlogenjeinek széles spektru­mát, cselekedeteik pedig a kialakult rend erőszakos felforgatását célozzák.

A kulturális bizonytalanság a bevándorlók esetében tiltakozást vált ki, amely nem a társadalmi körülmények jobbítására fókuszál, hanem egy lét- és viselkedési móddá válik, ami a nyugati civilizáció szimbólumai ellen immár rendszeresítette az erőszakot. Az európai államok ellenálló képességét csak a kulturális biztonság megteremtése alapozhatja meg. A társadalmi kohézióhoz ugyanakkor elengedhetetlen a tisztelet kultúrája, amely kijelöli a határokat mind szellemi, mind fizikai értelemben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jóember
2020. november 02. 16:23
Elég mélyreható elemzés, de ha a megoldást keressük a kialakult problémára, akkor az a kérdés, hogy maga a szemléletmód megfelelő e. Ezek a gondolatok egy homogén társadalomban lehet, hogy leírják a problémát és elvezetnek a megoldáshoz, de ha a társadalom erősen tagolt akkor nem biztos, lásd a mai Franciaországot. A szekularizációt a keresztény európára találták ki és ahhoz, hogy működjön is kellett minden szellemi irányzat beleegyezése is. Így, e tekintetben Európa homogén, az az keresztény. Viszont azt, hogy erről mi a muszlimok véleménye soha senki sem kérdezte, igaz ez akkor nem is volt releváns. Ha megnézzük a muszlim államokat láthatjuk, hogy egyik sem szekuláris, az Iszlám mindenütt államvallás, ha deklaráltan nem is de a háttérben teljesen áthatja a társadalmat. Valójában nem tűr meg semmilyen más szellemi irányzatot sem. Ez egy totalitárius vallás, e mellet teljesen kizárt szekularizációról beszélni. Namost vajon Francia országban, ahol elég komoly befolyást nyert az iszlám és a muszlim emberek részaránya a népességben jelentős, elképzelhető e, hogy az Iszlám partner lesz a szekularizációhoz? Szerintem nem. A fenti elemzés, ami az egyén felől közelíti meg a problémát, ezért hibás. A vázolt problémák a terjeszkedő iszlám és az európai értékrend súrlódásainak megnyilvánulása. Ez a látásmód nem vezet el a megoldáshoz. Tehát vagy szekuláris állam, vagy iszlám állam. Ez most a fő kérdés Franciaországban. Erről pedig most kell dönteni, később már nem lehet. (Felkészül: Németország, Svédország, Hollandia...stb)
Tót Ottó
2020. november 02. 11:13
Sztálin mikor bajban volt lenyúlt a legmélyre Szuvorov, Kutuzov,Oroszország anyácska..Nem a kommunista diktátort védem ,pontosan tudta mi az igazi érték.Azt gondolhatta kihasználja de valójában őt használták..Bár ki tudja talán őszinte érzés volt tőle a gödör szélén.Most már megvetett ember de Oroszország anyácska ma is él.Macronon se segítene más.Illetve Franciaországon.De ezt nem fogja megtenni, ezt sem.Nem menti meg hazáját.
luzitanxaver
2020. november 02. 10:41
"Macron törvénye egyelőre nem más, mint egy megkésett felismerés és szándék kifejezője, miközben az iszlamizmus a radikális identitás gazdasági és eszmei alapjait teremti meg." Egy vérszegény, halovány próbálkozás a jusqu'ici tout va bien évtizedes politikájával való szakításra. Egy Macronnál klasszisokkal jobb képességű politikus se tudná most már érdemben végigvinni, ahhoz túlságosan mély a metasztázis. Macron pedig nagyjából egy lemondó legyintésnyit ér. Szó mi szó, megdolgoztak érte alaposan, csak az a probléma, hogy jó szokásukhoz híven nagyon szívesen adnának másnak is a romlás virágaiból.
furunkulus13
2020. november 02. 09:32
Macronék kezdenek kijózanodni, csak abban tévednek, hogy az izlám terroristák nem a Köztársaságot, hanem magát Franciaországot, a francia civilizációt támadják!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!