Nincs visszaút!

2020. november 26. 09:37

A Katyn végén a föld alá lépkedő asszony képe az irányadó, aki annyit mond a nácikat felváltó kommunista diktatúra hajnalán: most majd a föld alatt kibekkelem őket.

2020. november 26. 09:37
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Nemzet

„Valamikor a messzi hatvanas években egyszerre indult két, nagyjából azonos körülmények közül érkező, a szovjet birodalom megszállása alatt nyögő, közép-európai, nagy tehetségű alkotó. Egyikük a Hamu és gyémánttal, valamint a Csatornával, másikuk a Szegénylegényekkel és a Csillagosok, katonákkal tette le névjegyét hazája és a világ filmművészetének asztalára. Mindkettejük indulásában ott volt a megkérdőjelezhetetlen nemzeti ethosz. Egyikük a lengyel Andrzej Wajda, másik a honfitársunk, Jancsó Miklós.

Aztán jöttek a rendszerváltások, a Szovjetunió széthullása, a fel- és megszabadulások mámora, Európa és az egységes Európa illúziója, és a két kelet-közép-európai művész is befejezte életművét. A lengyel Wajda a Katyn című nemzeti eposszal tette fel a koronát arra az életműre, a magyar Jancsó Miklós pedig a Nekem lámpást adott az úr Pesten, s még ki tudja, miféle szörnyűségekkel rombolta le ugyanazt az életművet. Miért volt ez így? Nem tudom. Ha majd sok időm lesz, megpróbálom megírni ezt a történetet, és biztosan szó lesz az elemzésben a mély lengyel katolicizmusról és a mély magyar önsorsrontó liberalizmusról – de ezt majd a maga idejében. Most elég annyit leszögeznünk: a Katyn végén a föld alá lépkedő asszony képe az irányadó, aki annyit mond a nácikat felváltó kommunista diktatúra hajnalán: most majd a föld alatt kibekkelem őket.

Ez a kép égjen bele a lelkünkbe ezen a napon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. november 26. 17:37
Hát azért marha jó ám, mert a Katyn végén pontosan az van, hogy az idősebbik nővér konkrétan behódol a kommunistáknak, elfogadja az új rendszert, iskolaigazgatói szerepet vállal benne, és amikor a húga számon kéri, akkor azt mondja, hogy az a feladata, hogy mentse a lengyel fiatalságot a jövőnek, mert mindenkit nem végezhetnek ki. Nagyon is úgy tűnik a filmből, hogy az ő reagálása eszesebb, mint a húgáé, mert az is nyilvánvaló, hogy a föld alatt semmit sem fog tudni kibekkelni. Bayer valamennyire meghamisítja a filmet, ha elfelejtkezik a nővérről, akinek a reakciója kissé az Ötödik pecsét órásmesterével állítható párhuzamba. Nem lehet letagadni, hogy ennek a magatartásnak nagyon is racionális alapjai vannak, mert a Fekete Lovag nem mindig győz..... https://www.youtube.com/watch?v=p5BzLWumrss
Secnir
2020. november 26. 14:59
"És történjen bármi is, a déli harangszóra nagyanyám az asztalra tette a levest nagyapámnak. ... Én, mi nem erre szerződtünk, nem ezért alapítottunk Fideszt, nem ezt álmodtuk Wajdával és a nagyanyánkkal." mesélj még, miért alapítottad/alapítottátok a fideszt? betartja még ma is azt, amire alapítottad/alapítottátok? és nagyapád mit mondott a nagyanyádnak, mikor az asztalra tette a levest? jövő héten meghívjuk a bátyámat, Károlyt, tudod, aki olyan szépen feszít a waffen ss-es egyenruhájában...
intersziti
2020. november 26. 14:36
Kedves Progresszív Honfitársaim, nyugi, nem tart már soká. A Katkó Egyházat már sikerült bedarálni, Vitya és a lengyel csak ujjgyakorlat lesz ehhez képest. És végre itt lesz a Nagy Neojakobinus Világbéke, ahol mindenki szabadon gondolkodhat és beszélhet mindarról, amiről szabadon gondolkodhat és beszélhet. Na akkor lesz majd érdemes melegnek vagy jezsuitának lenni.
Krupp Skya
2020. november 26. 11:37
Nem lehet kibekkel ni újra előjönnek az ÁVH-sok, Lásd Donáth, Apró, Vásárhelyi család.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!