Európának fel kell lépnie

2020. november 23. 17:58

Orbán szinte teljes ellenőrzést gyakorol a vidék felett.

2020. november 23. 17:58
Soros György
Népszava

„Csalárd tranzakciók sorozatában az Orbánhoz közeli cégek több mint 16000 lélegeztetőgépet vásároltak Magyarország részére, csaknem egymilliárd dollár összegben, amely messze meghaladja az intenzív ágyak és az azokat működtető egészségügyi szakemberek számát. A nemzetközi kereskedelmi adatok elemzése azt mutatja, hogy EU-ban Magyarország fizetett a legtöbbet a Kínából érkező lélegeztetőgépekért: egy ponton 50-szer többet, mint Németország.

Ezen vállalatok egyike megrendelést kapott Szlovéniától is, amelynek miniszterelnöke, Janez Janša Orbán szoros politikai szövetségese. Az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) meg kell vizsgálnia, hogy az EU-t megvezették-e. Kivizsgálást kíván a közelmúltban az orosz oltóanyag ügyében kötött szerződés is, amelyet Magyarország az első európai országként alkalmaz.

Ugyanakkor Orbán igyekszik elkerülni, hogy elszámoltatható legyen a tettei miatt, és lépéseket tesz annak érdekében, hogy megakadályozza a 2019-es önkormányzati választások megismétlődését, amelyek során a Fidesz elvesztette az irányítást Budapest és más nagyvárosok felett. Mindent megtesz annak érdekében, hogy megfossza Budapestet az anyagi forrásoktól, és megvétózza a város kérelmét arra, hogy kölcsönt vegyen fel az Európai Beruházási Banktól, hogy új, szociális távolságtartásra alkalmas tömegközlekedési eszközöket vásárolhasson. Budapest 2021-ben 290 millió dolláros költségvetéshiánnyal számol. Hasonló körülmények uralkodnak az olyan városokban is, amelyeknek önkormányzata nem a Fidesz ellenőrzése alatt áll. Magyarország ellenzéki pártjai azzal próbálnak bátran kiállni Orbán ellen, hogy közös listát állítanak a 2022-es választásokra. De a sikernek csak korlátozott esélyei vannak, mivel Orbán rövid időn belül megváltoztathatja a szabályokat, ahogy azt korábban már többször is tette. Orbán kényelmesen azt tervezi, hogy új változtatásokat hajt végre a választási törvényen, miközben tombol a világjárvány, Budapesten kijárási tilalom van érvényben, és katonák járőröznek az utcán.

Sőt, Orbán szinte teljes ellenőrzést gyakorol a vidék felett, ahol a lakosság többsége él. Ő ellenőrzi a kapott információkat, és sok faluban a szavazás nem titkos. Gyakorlatilag az ellenzék nem érvényesülhet.

Csak az EU tud segíteni. Az uniós forrásokat például a helyi önkormányzatokhoz kell irányítani, ahol Magyarországon továbbra is működő demokrácia van, ellentétben az országos szinttel. 

Az EU nem engedheti meg magának, hogy kompromisszumot kössön a jogállamisági rendelkezésekkel kapcsolatban. Az, hogy miként reagál az Orbán és Kaczyński által támasztott kihívásra, meghatározza, hogy nyitott társadalomként marad-e fenn, hűen ahhoz az értékhez, amelyre alapozták.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gallfec
2020. november 23. 20:34
Hát az öreg bizony jól be van szarva.
Menhetten
2020. november 23. 19:58
A kapkodás azért érezhető, mert a bukás elkezdődött. Fideszék komoly bajban vannak. Ha az Unio a vétóra válaszul csak meghosszabbítja a 2020-as költségvetést (megteheti, és ehhez elég a többségi szavazat), akkor ezek versenygazdasági alapon nem maradnak állva, a kártyavár már össze is dőlt. Hajrá Unio!
Kup Lung
2020. november 23. 19:00
Ha az önkormányzati választásokon nem nyer az ellenzék pár várost akkor hová kellene irányítani a pénzeket? ---- Akkor azt kérné hogy az NGO-khoz irányítsák? Hisz van bőven projekt ötletük :) ----- Egyébként kíváncsi lennék ki írhatta az öreg spekuláns helyett a cikket! Jelentkező akadhatott bőven. ------
ebcsont
2020. november 23. 18:49
Először azt hittem, hogy ez valami most fellelt példány a Tanú című film eredeti forgatókönyvéből, aztán Bástya elvtársat meg se akarták ölni.. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!