Nem antiszemiták a magyarok

2020. október 30. 07:33

Büszkék vagyunk arra, hogy a magyar Nobel-díjasok szinte kivétel nélkül zsidó származásúak voltak. Interjú.

2020. október 30. 07:33
Heisler András
Válasz Online

Judapest – ahogy a már említett jobbikos jelölt fogalmazott.

Rá még visszatérhetünk, de előbb tisztázzuk ezt a kérdést. Ami ugyanis a magyar fővárost és sok fontos vidéki várost kialakította, az nem a zsidóság, hanem a zsidók és a nem zsidók közötti szimbiózis. Ez a lényeg. Amit egyébként nemcsak antiszemiták, de sokszor zsidók is el szoktak felejteni. Büszkék vagyunk arra, hogy a magyar Nobel-díjasok szinte kivétel nélkül zsidó származásúak voltak. Legyünk is büszkék rájuk, ezzel nincs semmi baj. Csakhogy azt is hozzá kellene tenni: ezek a remek elmék szinte kivétel nélkül egy evangélikus, keresztény középiskolában végeztek. Ez az igazi együttélés, amelyből elképesztő mennyiségű érték jött létre. Ezek után talán nem kell külön cáfolnom azokat a baromságokat, amelyeket mondjuk Róna Tamás mondott.

Arról a neológ rabbiról van szó, aki szerint ön antiszemitának tartja a magyarokat, Orbán Viktorral az élen.

Nem tartom antiszemitának a magyarokat, sem Orbán Viktort.

Nézzen körül! Itt ülünk ebben a kormány jóvoltából csodálatosan felújított zsinagógában, s a Rumbach kiállítása az együttélésről fog szólni. A kormánnyal kialakított kapcsolataink konstruktívak és széleskörűek. A belüggyel biztonsági kérdésekben, a külüggyel V4 és diplomaták oktatása területén, az agráriummal a Tubisvat, azaz egy izgalmas zsidó mezőgazdasági ünnep kapcsán, az EMMI-vel a kórházunk felújításában, a honvédelemmel a Kőszegen megvalósított emlékpark létrehozásával működünk együtt, és sorolhatnám tovább. Ezt lehetőségemhez mérten minden hazai és nemzetközi fórumon hangsúlyozom, az antiszemitizmus címkéjével viszont soha nem szerettem dobálózni.

Szóval nem ön a kétarcú, hanem az antiszemitákat kitüntető, de zsinagóga-felújításra milliárdokat adó kormány?

Senkit nem vádolok kétarcúsággal, még ha engem azzal vádolnak is. A világ ilyen bonyolult. Családon belül is van ilyen. Egyszer megöleled, másszor kiabálsz vele.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szalard
2020. október 31. 09:44
15 magyar Nobel díjasból 9 volt olyan, akinek mindkét, vagy pedig egyik, vagy másik szülője zsidó származású, vagy vallású volt. Ez nem éppen jelent "majdnem kivétel nélkül"-t, kedves Heisler uram... Ha pedig csak azokat számítjuk, akiknek csak az anyjuk volt zsidó (Kertész Imre, Gábor Dénes, Wigner Jenő, Harsányi János, Herskó Ferenc, Bárány Róbert, Milton Friedman, Elie Wiesel), mert tudjuk, hogy a zsidó szempontok szerint csak az számít zsidónak, akinek az anyja zsidó, akkor csak 8 magyar zsidó Nobel díjas van (Polányi Jánosnak ugyanis az anyja magyar volt).
Világlátó
2020. október 31. 09:13
És, neked hány év alatt lett meg a 3 általános, kispöcs? Légy büszke Rákosi és Kun Béla teljesítményére, kis Ávós ivadék. Húzz vissza a HVG-re, az a neked való, primitív kommentszekció.
Vakfolt
2020. október 31. 00:10
"a zsidók és a nem zsidók közötti szimbiózis" A fogalmakat helyesen kéne használni. A szimbiózis kölcsönös előnyöket jelent. A helyzet valódi leírására a parazitizmus fogalma használható.
Rocktoberi
2020. október 30. 23:16
Heisler elvtárs meghunyászkodott. Úgy néz kell, hogy fogta a kormányfői figyelmeztetést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!