Már a bírói kinevezéseket is bekebelezte a politika

2020. október 04. 21:41

A mai alkotmánybírók egytől egyig a kormánypártok jelöltjei.

2020. október 04. 21:41
Sándor Zsuzsa
24.hu

„Ha nagyon őszinte magához a tisztelt olvasó, este a tükör előtt bevallhatja, hogy nem lát érdemi különbséget egy alkotmánybíró és egy bíró között. Ez is bíró, az is bíró, gondolhatná. Pedig amikor létrejön egy összetett szó, gyakran megváltozik a jelentése is. Nagyon leegyszerűsítve úgy is fogalmazhatnánk, hogy míg  a bíró dolga az egyes konkrét ügyekben történő ítélkezés, az alkotmánybíró feladata biztosítani, hogy a jogszabályok ne lehessenek ellentétesek az alkotmánnyal, a mi esetünkben az Alaptörvénnyel.

Mindmáig, egész pontosan 1989-től, az Alkotmánybíróság létrehozása óta 2019. december 20-áig, egy törvénymódosításig, vagyis 30 éven át abszolút összeférhetetlen volt az alkotmánybírósági tagság a bírói tisztséggel. Ennek számos elméleti és gyakorlati oka van/volt, amelyeknek fontosságát épp a napokban fejtette ki az Országos Bírói Tanács egy törvénymódosítási javaslat keretében.

Ahhoz, hogy lássuk, ez a javaslat miért nem „bírósági belügy”, hogy miért érint ez a kérdés minden jogkereső polgárt, meg kell ismernünk néhány részletet arról, hogyan lesz valakiből bíró, és mennyire másként válik valaki alkotmánybíróvá.

Kezdjük az utóbbival. Hogy kiből lesz alkotmánybíró, tisztán politikai döntés kérdése. Az alkotmánybírót a parlament választja, korábban még paritásos alapon, vagyis mind a kormánypártok, mind az ellenzéki pártok jelölhettek alkotmánybírókat. Ez a helyzet azonban már jó ideje megszűnt, a mai alkotmánybírók egytől egyig a kormánypártok jelöltjei.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2020. október 06. 15:19
Mégegyszer. Dr. Bruhács János, Pécs.
Agnieszka
2020. október 06. 07:50
Bruhács.
F.Szabó
2020. október 05. 22:39
Problémám van ezzel a bírói függetlenség követeléssel, mert láthatóan másként értelmezi a fogalmat a balliberális-progresszív és a konzervatív oldal. Pont úgy, ahogy a jogállamiság, a demokrácia, a szolidaritás, a szabadság és sok hasonlóan fontos fogalmat is egészen másként értelmeznek. Elméletileg rendben van, hogy a 3 államhatalmi ág, a törvényhozás, a kormány és a bíróság legyenek egymástól függetlenek. Itt nyugaton demokráciában élünk, ami ugye azt jelenti, hogy minden (politikai) hatalom a népért van, a nép által. A 3 hatalom tehát egymástól független, de a demokrácia miatt egyik sem független a néptől. A nép demokratikus úton választja a törvényhozás képviselőit és a kormányt. De ezek ugye a függetlenség miatt nem szólhatnak bele abba, hogy kik legyenek a bírók. Hogyan érvényesül a nép által elve a bírók kinevezésénél? És ha határozatlan idejű a kinevezés, akkor hol a leváltás lehetőségének népi felügyelete? Én azt látom, a balliberálisok azt szeretnék, hogy a bírói kar a saját függetlensége címén maga döntse el, hogy kit választanak be maguk közé, a nép által elve meg el van felejtve. És többé-kevésbé ez volt sokáig a gyakorlat a rendszerváltás után is, sőt most is. Tehát a bírói kar jó nagy része átöröklődött a fél évszázad kommunizmusból? A bírói hatalmi ág esetében nem látom érvényesülni a népfelség elvét. Nem is nagyon látom, hogy nálunk sokkal jobban csinálnák ezt a nyugatabbiak, bár nekik annyival könnyebb, hogy nincs kommunista hatalmi örökségük. Ahol meg bejön valami választásféle az igazságszolgáltatásba, ott a kiforrott kapitalista technikák révén beavatkoznak a dollármilliók: https://deansdale.blog.hu/2020/09/18/sorosozzunk_egy_kort
tango47
2020. október 05. 18:48
Ha ez a nő korábban születik, a Rákosi érában nagyszerű vérbíró válhatott volna belőle. Gondolom az szerinte teljesen rendben van, hogy gyűlölettől fröcsögő posztjaival mérgezi az ország levegőjét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!