A sajtószabadság létezik, a médiumok viszont elfogultak

2020. október 28. 11:00

Egy újságírónak vagy médiumnak azonban az érme mindkét oldalát meg kellene mutatnia. Interjú.

2020. október 28. 11:00
David Cornstein
Magyar Nemzet

„Az elmúlt napokban számtalan búcsúinterjút adott különböző magyar médiumoknak. Ön közel két és fél évig volt az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, mit tapasztalt ez idő alatt? A sajtószabadság valóban veszélyben van Magyarországon?

Nagyon határozott véleményem van a sajtóról, legyen szó akár a magyarországi vagy az amerikai helyzetről. Én úgy nőttem fel, hogy rendkívül tiszteltem a sajtót, hiszen a média akkoriban tele volt kiváló tudósításokkal, amelyek történeteket meséltek el. Remek újságírók dolgoztak a szakmában, akik elfogulatlanul ismertették a híreket. Ma viszont már senki nem mesél a médiában ilyen történeteket. Önmagában véve független médiumokat is nagyon nehéz találni, Amerikában például a sajtó leginkább a liberális irányvonalat képviseli. Vegyük például a két fő amerikai napilapot, a The Washington Postot és a The New York Timest: ha Trump elnök tegnap feltalálta volna a rák ellenszerét, ma azt mondanák, hogy rettenetes, hogy ezt tette. Azt mondják, Magyarországon a sajtó inkább konzervatív, mint liberális, mégis minden reggel rengeteg olyan cikket olvasok, amely bírálja a kormányt, illetve az intézkedéseit. Szóval azt gondolom, hogy a sajtószabadság létezik, a médiumok viszont elfogultak, vagy az egyik vagy a másik oldalról, és úgy hiszem, ezáltal a sajtó nem a valós célt szolgálja. Mármint nem ön személyesen, hanem az összes többi sajtómunkás, aki épp nem ül velem szemben…(nevet)

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a nemzetközi médiában legalább annyira nehéz pozitív hangvételű hírre bukkanni Orbán Viktorról, mint amilyen bonyolult elismerő szavakat találni Donald Trumpról, illetve az elnöki teljesítményéről. Hogyan vélekedik a sajtónak az amerikai elnökválasztási kampányban betöltött szerepéről? Egyenlő bánásmódban részesül a két elnökjelölt?

A választásokkal kapcsolatban nem mondhatok semmit, de ön elég kedves ahhoz, hogy kivételt tegyek. Sajnos Amerikában a sajtó rendkívül polarizálttá vált, olyan médium viszont csak nagyon-nagyon kevés van, amely a Trump elnök számára kedvező értelmezési keretben akarja láttatni a világot. Annál a két napilapnál, amelyeket előbb is említettem, nem számít, mit tesz vagy tett az elnök. Egy újságírónak vagy médiumnak azonban az érme mindkét oldalát meg kellene mutatnia… (megcsörren a telefonja – a szerk.) Megbocsát egy pillanatra? Épp a magyar miniszterelnök úr hív…

Természetesen. (David Cornstein pár percre elhagyja a termet – a szerk.)

Megmondtam neki, hogy egy nagyon fontos emberrel van épp találkozóm, ne zavarjon.

Ha már ennyit vártam, lehet tudni, miről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök úrral?

Tudja, holnap szobrot állítunk Bush elnöknek, itt a téren. Ez nagy dolog, ez alkalomból hívott a miniszterelnök úr, és azt is mondta, adnának nekem egy kitüntetést valami szép helyen, ez minden. (A közép- és kelet-európai kommunista uralom bukásának harmincadik évfordulója alkalmából a magyar kormány és az Amerikai Nagykövetség szobrot állott George Herbert Walker Bushnak, az Egyesült Államok 41. elnökének a budapesti Szabadság téren, a nagykövetségi épülettel szemben. Az interjú október 26-án, egy nappal a szobor avatása előtti napon készült – a szerk.) Na de, hol is tartottunk?

Már magam sem tudom, szóval ugorjunk. Hogyan értékeli Donald Trump elnökségét és mit tart az amerikai elnök legnagyobb teljesítményének?

Teljes őszinteséggel mondom, szerintem egy mesés, fantasztikus és csodálatos elnök volt. Meglátásom szerint egy ország vezetőjének megítéléséhez két szempontot kell figyelembe venni: egy külpolitikait és egy belpolitikait. Ha az első aspektust nézzük, akkor azt elmondhatjuk, hogy az Egyesült Államok biztonságban van, méghozzá nagyobb biztonságban, mint amikor Trump elnök elfoglalta hivatalát négy évvel ezelőtt. Ha pedig belpolitikai aspektusból világítjuk meg a kérdést, akkor azt láthatjuk, hogy a gazdaságunk ennél jobb állapotban már nem is lehetne, nem beszélve a rendkívül alacsony munkanélküliségről. Fontos azonban kiemelni, hogy a gazdaság teljesítménye annak ellenére jó, hogy sajnálatos módon a világon mindenütt meg kell küzdenünk a koronavírus-járvánnyal, márpedig a pandémia megváltoztatta a világot. Trump azonban csodálatos munkát végzett, és megpróbált kontrollálni olyasvalamit, amit soha korábban nem tapasztalt az emberiség, és sajnos ennek még nincs vége.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2020. október 29. 07:16
Cornstein egy tisztességes zsidó ember, le a kalappal előtte!
szeekely
2020. október 28. 12:59
Eddig is tudtuk. hogy Orban Viktor a magyar "Israel First"-erek vezere, ebben a minosegeben lett Binjamen Nyetanyahu rajongoja es Donald Trump elkerulhetetlen szovetsegese. Jol ismerte fol, hogy az utobbi 500 ev magyar tortenelme soran soha nem volt olyan magyar allami szuverenitas, ami fuggetlen lehetett a korulottunk levo nagybirodalmi szandekoktol. A torok, a Habsburg, a nemet, az orosz, mind itt eloskodtek a magyarok nyakan, mikozben cso:ko:tt birodalmi lelkuletuket a magyar nep elnyomasaval apolgattak. Ebben a helyzetben a magyar kormanyfonek az uj birodalmisag utmutatoit kellett csak follelnie, amihez a magyarsag ismet alkalmazkodhat. Orban Viktor ezt a benevolensnek, joindulatunak gondolt birodalmat a letrehozando es emelkedonek latszo Eretz Yisrael-ban velte folfedezni. Miniszterelnokunk tehat beallitotta az orszag erdekeit az izraeli nagybirodalom iranyaba es a kigyo szisztematikus ravaszsagaval faragott le minden potencialis szembenallast a szolgaisag ujboli folvetelevel szemben. Ennek latjuk most ujboli megnyilatkozasat a masik nagy Nyetanyahu-rajongo, Donald Trump mellett. Ket osszeillo emberrol van szo, akiknek az apartheid Izrael melletti nyaklo nelkuli lelkesedeset jozan esszel es emberi logikaval nem lehetseges magyarazni. Ez mogott a tortenelmi tapasztalatok olyan lecsapodasa all, miszerint egy csokkeno nepessegu Magyarorszag nem allhat meg a maga laban az eppen aktualis nagybirodalmisag eszmei kiszolgalasa nelkul. Ha a demokratak csak egy boldogan vakkantgato pincsikutyat inditottak volna a valasztasokon, az is siman lemosna a jelenlegi elnokot hivatalabol. Ez Donald Trump pipogya pojacasaga es fafeju ostobasaga miatt van igy. Amig Joe Biden egy ures doboz, ami ertemes es szakszeru tartalmakkal toltheto fol a mogotte allo ratermett politikusok altal, addig Donald Trump egy ko"darab, to:mo:r es so:tet, amit csak elhajitani lehet. Viktor kiallasa Donald elnoksege mellett nem bir kulonosebb jelentoseggel, hiszen o maga a vallonveregetest es pofijanak megpaskolasat magatol az egyebkent rohamosan fogyatkozo idovel rendelkezo koztorvenyes izraeli kormanyfotol, Bibitol kapja.
Kiiisteleeeki
2020. október 28. 11:52
vicces fazon.
kronosz85
2020. október 28. 11:52
A sajtószabadság létezik, a médiumok viszont elfogultak Akárcsak az USÁ-ban. CBS, CNN, Fox... Most nézem a Diane védelmében c. sorozatot, amit a CBS gyárt, azt a Trump-fóbiát gyerekek, legalább 6 pert lehetett volna a 4 évad alatt indítani Trumpéknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!