Közösségszervező erőkről és hagyományokról – Válasz Bálint Csanádnak

2020. szeptember 01. 18:23

A továbbgondolással kialakult álláspontomért természetesen már én viselem a kutatói felelősséget.

2020. szeptember 01. 18:23
Szabados György
Magyar Nemzet

„A Magyar Nemzetben augusztus 17-én közölt cikkemre Bálint Csanád akadémikus válaszolt. Tudvalevőleg a történelemtankönyvekben érvényesült újításokról vitázunk. A cím valóban a szerkesztőtől származik: A nyelvcsaládfa-elméletre épített őstörténet már jelentőségét veszítheti. Maradéktalanul egyetértek Bálint Csanáddal abban, hogy már el is veszítette, sőt ez az álláspontom jórészt az ő hatására alakult ki. (Ha figyelemmel kíséri publikációimat, láthatja, mily sokszor hivatkozom rá, főleg »Az ethnosz a korai középkorban…« című, 2006-os nagy tanulmányára.)

Ezért nem értem, mi kifogása lehet az ellen, ha az általa is képviselt módszertani elveket (a nyelvtörténet egyenlő néptörténet leegyszerűsítés jogos kritikája, az etnogenezis lineáris modelljének felváltása a néppé válás több szálon futó cselekményének rendszerével) követtem és érvényesítettem a magam módján a tankönyvek szövegében. Ezért azt sem értem, miért sorolnám Bálint Csanádot a »finnugrista körökhöz«.

Múltkori cikkemből kiderül: az Árpád-ház Attila-hagyománya melletti érvelésemhez szintén felhasználtam Bálint Csanád remek meglátását Rurik-házi Anasztázia magyar királynénak az Attila kardja történetben játszott szerepéről. A továbbgondolással kialakult álláspontomért természetesen már én viselem a kutatói felelősséget.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alkaloidablog
2020. szeptember 01. 19:49
Egyre gyakrabban fordul itt elő és ez komoly szerkesztői hiba, hogy a reakcióként megjelent írások az eredeti, a reagálást kiváltó cikek linkjei nélkül jelennek meg. Utána lehet persze keresgélni Bálint Csanád válaszának, de ez így suta, béna dolog.
matykox
2020. szeptember 01. 19:02
Amerika, London, Párizs: Maga kérem nem normális.
matykox
2020. szeptember 01. 19:00
Érdekes pengeváltás - Bálint Csanád ögyes manővereire vissza kell kérdezni, ahogy Szabados is teszi. De a Bálint legalább egy színvonal az Ungváry-Karsai félék liberális kocsma-világához képest. Noha a hagyományok emlegetésében bizonyosan téved, még akkor is, ha az ősmarxista Hobsbawm-ra próbál hivatkozni ... (Ugyi, madarat tolláról, magát tudósnak tartót pedig hivatkozásairól ismerjük meg ...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!