Az európai típusú államalkotás felé

2020. szeptember 01. 18:18

Hosszú ideje mondjuk, hogy nyelv és nép nem szükségszerűen azonos.

2020. szeptember 01. 18:18
Bálint Csanád
Magyar Nemzet

„Szabados György cikkének címe (jó, tudom, ebben az esetben azt a szerkesztő adta): A nyelvcsaládfa-elméletre épített őstörténet már jelentőségét veszítheti. De már jó ideje el is veszítette, s ezt a tudományos világ tudja! Ezt negyedszázada én is megjegyeztem. Fölvázolván az ötvenes évek óta bekövetkezett módszerbeli változásokat (ősrégészet és természettudományok szorossá vált kapcsolata, a darwini modellre épülő tipológiai és diffuzionista szemléletmód felülvizsgálata), ezt írtam: »A nyelvtörténeti kutatásokban is óriási szemléletbeli változások következtek be, ezek egyike a nyelvcsaládfamodell összeomlása.« (Magyar Tudomány 1996/8, 946. oldal)

Ugyanott hivatkoztam Hajdú Péter fontos cikkére, melynek címe is tanulságos lehet a sokunkat lefinnugorozók számára: Kivezetés az uralisztikából – és ezek nem eldugott helyeken, nem tudományos bikkfanyelven olvashatók. Hogyan lehet, hogy Szabados György engem is a »finnugrista körökbe« sorol? Engem, aki mindig a sztyeppei népek kutatásával foglalkoztam? Ha a napilap műfaja reálissá tenné ezt a mindennapos gyakorlatban, akkor szívesen utalnám az olvasót Szabados György néhány napja megjelent cikkének azon részéhez, ahol »kiindulásul« – szinte egyetértőleg – engem idéz; annyi idő után is vallom azokat, legföljebb még kritikusabb lettem. Hosszú ideje mondjuk, hogy nyelv és nép nem szükségszerűen azonos, így például Hajdú Péter Finnugor népek és nyelvek című könyve (ma is olvasható).”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GéKI
2020. szeptember 29. 13:57
"A nyelvtörténeti kutatásokban is óriási szemléletbeli változások következtek be, ezek egyike a nyelvcsaládfamodell összeomlása." Kedves Bálint Csanád! Nem a "nyelvcsaládfamodell" omlott össze, hanem annak a magyarság előtörténetére való alkalmazhatósága... Nem mindegy! - Szabados György erről beszélt, és nem a "nyelvrokonságról" - ami ma is él, és virágzik - azt komoly tudományos erők, még nem igen tudták kikezdeni!
Európai téridő
2020. szeptember 02. 10:09
Tudományoskodóan tudálékos zavaros mellébeszélés.
A teremburáját
2020. szeptember 02. 07:05
Ez igaz, de pláne akkor az, ha sem a nyelv, sem a nép nem azonos! Ha egyszer elfogadjuk azt - s csak a hülye nem! - hogy a szonszédok hatással vannak egymás nyelvére, - amelyek ettől még nem lesznek rokon nyelvek - akkor a valamikori pár tiz-száz szavas többé-kevésbé való egyezést és nyelvszerkezeti hasonlóságot miért nem lehet ennek a számlájára írni s miért kell nyelvcsaládban gondolkodni ott is ahol szó sincs róla? Ráadásul olyankor, amikor a némi hasonlóság is (ld. Sajnovics marhasága a lappok nyelvével) csak áttételes s valószinüleg azt egy másik néptől vették át, de nem attól amivel egy nyelvcsaládba tuszkolják önhatalmilag kitudja milyen érdekből. Van magyar nyelv és azt beszélők (akik magyarnak valják magukat) és vannak mindenkori szomszédok (a történlem folyamán rengetegen). S a szomszédságok ellenére sem vált a magyar nyelv a többihez hasonlóvá, nem lehet másokkal értekezni rajta. S ez így van mások esetében is (baszk, görög, albán, stb, stb). Ez történik, ha a nyelvészek csak az írott forrásokból , illetve a jelenleg beszélt nyelvekből merithetnek s véleményezhetnek. Ilyenkor forditva csinálják azt amit a természettudományokban tevékenykedő kutatók, akik ha felfedeznek valami újat, akkor megpróbálják azt definiálni, az ismertek mellé/közé beilleszteni, törvényszerüségeket megállapítva. A nyelvészek, történészek viszont elképzelnek valamit, majd azt megpróbálják ráhuzni/erőszakolni a létező valóságra. De ezt művelik a szociológusok, filozófusok s más humántudományos kutatók/gondolkodók is. Eszed, nem eszed, nem kapsz mást tőlük!
Hunyadi Mátyás
2020. szeptember 01. 21:45
Az a legjobb amikor az utcaseprők lesznek történészek és nyelvészek is egyszerre. Ennyi idióta dumát ami itt megjelenik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!