Az 1990-ben elmaradt elitváltás tragikus következményei

2020. szeptember 06. 18:51

Magyarországon utoljára 1944 és 1953 között volt elitváltás.

2020. szeptember 06. 18:51
Bálint Botond
Bálint Botond
Pesti Srácok.hu

„Magyarországon utoljára 1944 és 1953 között volt elitváltás. A második világháborúig regnáló elit eltüntetését már a megszálló németek és a nyilasok is megkezdték, majd a Vörös Hadsereg és a kommunisták fejezték be. Az ötvenes évek elejére gyakorlatilag eltűnt a korábbi Magyarország teljes politikai, kulturális, gazdasági elitje, a helyi társadalmi elitek nagy részével, a falvak és kisvárosok tekintélyes embereivel, önálló egzisztenciáival együtt. Vagy megölték, vagy mindenüket elrabolták és bebörtönözték őket, sokszor a családjukkal együtt, vagy a kirablásuk után minden társadalmi szerepvállalásból kiparancsolták őket és elüldözték onnan, ahol ismert emberek voltak. A kommunisták teljes elitcserét hajtottak végre.

Az elitcsere következménye persze az ország teljes lezüllése volt, gazdasági csőd és szinte minden társadalmi alrendszer működésképtelenné vált, kivéve a terrorszervezeteket, mert azokat, úgy látszik ösztönösen és »hatékonyan« képesek voltak működtetni azok az elmebeteg szadista tömeggyilkosok, akik a kommunista párt derékhadát és elitjét alkották. A konszolidálódó Kádár-rendszer elfelejtette velünk, hogy a hatalmi elitjének jelentős része eredetileg rablógyilkos volt. Ahogy azt is, hogy kulturális elitje és értelmisége szinte teljes egészében végig asszisztálta a rendszer terrorját, azzal egyetértett és azt a saját előrejutására használta fel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2020. szeptember 07. 16:49
Szenvelgés amit müvelsz. Aki kőverl dobál, azt én is kővel dobom meg s nem lágy kenyérrel! Attól csak gyengének, sőt hülyének fog nézni.
kaffogó hebrencs
2020. szeptember 07. 10:39
Persze, az elitek úgy teremnek a réten, csak le kell vágni őket és hazavinni...
csortu
2020. szeptember 07. 09:18
Nagyon nehéz téma, és szerintem vesztésre állunk. Azt látom fő bajnak, hogy ez a folyamat ciklusokban zajlik, és mindig csak az utolsó "menetre" nézünk vissza, ezért a születő válaszok is csak fél-válaszok. Ahogy én látom: a XIX. század végén kiéleződő magyar-zsidó konfliktusból jött elő a XX. sz elején a népi-urbánus vita, majd a zsidóirtás, majd a kommunista-antikommunista harc (amire most visszatekintünk és amit a magyar oldal totálisan elvesztett), és a jelenlegi fidesz-ellenzék csörte. Annyi a képlet, hogy a valóságban két politikai egység van és volt az utóbbi másfél évszázadban Magyarországon, és ez a kettő között megy a harc. Sajnos időnként a létéért küzd valamelyik oldal (lásd II. világháború, aztán a kommunista diktatúra). Lehet teljes lusztrációt követelni a jelen helyzetben, de azzal megint azt kockáztatjuk, hogy a következő ciklusban hasolóan teljes körű lesz a bosszú. (Mindig lesz következő ciklus.) Ami a megoldás lehetne: tudomásul kellene venni, hogy a zsidóság itt él Magyarországon, és jogot formál a saját intézményeire. Cserébe föl kell nekik mutatni, hogy a magyarság dettó. Ki kellene építeni a párhuzamos intézményeket, és békén hagyni őket a saját berkeiken belül. Hagyni kell nekik a CEU-t, kell mellé hasonlóan színvonalas nemzeti egyetem (talán van is). Hagyni kell nekik a színűvészetit, kell mellé magyar nemzeti színjátszás képzés. Ha nem fenyegetjük őket a létükben, akkor ők is békén hagynak minket. (Talán.) Sajnos ennél jobb megoldást nem látok, mert el kell ismerni, hogy a kulturális és üzleti vonalon, a nemzetközi kapcsolatok terén sokkal jobbak a magyaroknál, hiába álmodoznak egyesek jelenkori elitcsere címszóval arról, hogy ki lehet őket szorítani a jelenlegi pozícióikból, ez teljesen hiú ábránd. Soha sehol nem sikerült ez a világban. Pontosan az a helyzet, mint 2002-ben a TVvel. A magyar oldalnak TV kell, hát vennünk kellett egyet magunknak. Meg tudtuk csinálni. Ugyanezt kell az összes többi intézménnyel, egyetemmel, akadémiával. Szerintem ez az egyetlen esélyünk arra, hogy Magyarországon magyar elitet tudjunk építeni, és hogy a hosszú távon túléljünk.
bunko_jobbos
2020. szeptember 07. 08:27
Baaazdmeg! Ilyen jó cikket már régen olvastam!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!