A pénz metamorfózisa

2020. szeptember 03. 18:23

A tőketulajdonosok nem mertek befektetni, a be nem fizetett törlesztőrészleteiket megspórolók meg nem is akartak.

2020. szeptember 03. 18:23
Bonta Miklós
Népszava

„Azt beszélik, hogy Charles Dickenst a szülei azt követően sem vették ki egy fémmáz-üzemből, ahol gyermekmunkásként dolgozott, hogy a család egy nagyobb örökséghez jutott, és így az apja kiszabadulhatott az adósok börtönéből. Anyja ugyanis úgy vélte, hogy a fiú így jobban megismeri a pénz értékét. A máig legolvasottabb angol írónak ez a kikényszerített jövedelemszerzés élete végéig tartó fájdalmat okozott, ugyanakkor a kegyetlen erőpróba nem maradt hatás nélkül. Erre utal az a mondása, hogy »ha az éves bevételed 20 font, és a kiadásod 19 font, akkor az eredmény: boldogság.«

Azt nem tudjuk, hogy Charles Dickens mennyire volt boldog a népszerűsége révén megszerzett tekintélyes vagyonával, mint ahogy azt sem, hogy a magyaroknak tényleg örömet szerez-e, hogy a  koronajárvány kitörésekor meghirdetett hiteltörlesztési moratórium révén – átmenetileg – nem várt megtakarításra tehetnek szert. De nem maradtak magukra, velük együtt a hazai vagyonosok is tanácstalanná váltak. Így az az egyedülálló helyzet állt elő, hogy a pénzügyi tudatossággal, kellő ismeretekkel bírók és az ilyen jártasságokkal nem rendelkezők egy »akolba« kerültek. A tőketulajdonosok nem mertek befektetni, a be nem fizetett törlesztőrészleteiket megspórolók meg nem is akartak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Shalomander
2020. szeptember 04. 13:02
Mit akart írni ez a hülyegyerek? A környezetemben lévők közül egyről sem tudom, hogy felfüggesztette volna a törlesztést. Az akinek már általánosban közepesen ment a matek, az ki tudta számolni, hogy nem éri meg. A tőke nem csökken, a kamatok nőnek, max. csak később kell fizetni.
Zsolt75
2020. szeptember 03. 21:31
Hát... Szebb, mint okos.
józan paraszti ész
2020. szeptember 03. 20:33
Ötlete nem volt, hogy ma mit írjon. Hát ez sikerült. Értelmi annyi mint a szerzőnek. Semmi.
nemecsekerno_007
2020. szeptember 03. 19:39
Keress másik hobbit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!