King tiszteletes és a centrifugális erő, avagy faji (neo)szegregáció az Egyesült Államok felsőoktatásában

2020. augusztus 26. 21:27

Martin Luther Kingék még azért küzdöttek, had üljenek fel ugyanarra a buszra, amin a fehérek utaznak. Mi viszont majd megérjük, lesz afroamerikai, aki azért küzd majd, had ne kelljen!

2020. augusztus 26. 21:27
Pomichal Krisztián
Ma7.sk

„Ifj. Martin Luther Kingnek volt egy álma. Egy álma arról, évtizedes kemény munkával megszüntethető az Egyesült Államokat mételyező faji szegregáció, afroamerikaiak és fehérek, latinók és ázsiaiak élhetnek együtt, s azt, hogy az ember mennyit ér, belső kvalitásai határozzák majd meg, nem az, milyen színű bőre. 2020 Amerikáját látva kimondható, King tiszteletes álma odalett, s számára nem maradt más, mint néhány csendes fordulat egy koporsóban a georgia-i temetőben.

Elöljáróban annyit elmondhatunk, a továbbiakban nem lesz szó Martin Luther Kingről vagy az afroamerikaiak faji alapú elnyomásáról. A szegregációról azonban annál inkább. Csak ez nem az a tűzzel-vassal irtandó fajta, ez az a támogatni való, szükséges, sőt üdvözlendő-féle. Olyan, amelyik a fehéreket sújtja. 

A szabad világ fővárosaként számon tartott New York vitán felül legpatinásabb egyeteme az NYU ugyanis kitalálta, milyen jó lenne szegregált kollégiumokkal kezdeni az új szemesztert. S lőn!

Az RT írta meg a wsws.org közlése alapján (ez a »negyedik internacionálé nemzetközi bizottságának« lapja – furcsa helyekre keveredik néha az ember), hogy az egyetem egyik diákújságja még júliusban bejelentette, az NYU vezetősége zöld utat adott egy »lakhatási projektnek« amely a »magukat feketeként azonosító« diákoknak nyújtana szállást, kizárólag fekete nevelőkkel. Az egyetem 2021 őszére ígéri az első ilyen diákszállót.

...

Így az írás végén be kell vallanunk a nyilvánvalót, nem tudtunk választ adni az egyik legfontosabb kérdésre. Mégis kinek az érdeke, hogy a faji ellentéteket pengeélesre fenje, s óhatatlanul eszünkbe juthat, Martin Luther Kingék még azért küzdöttek, had üljenek fel ugyanarra a buszra, amin a fehérek utaznak. Mi viszont majd megérjük, lesz afroamerikai, aki azért küzd majd, had ne kelljen!

S marad a kérdés, kinek lesz ez jó?! ”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kingsjewel
2020. augusztus 30. 17:38
Lehet, hogy ez nem is olyan nagy baj. Legalább a fehéreknek nem kell majd elviselniük őket.
lhotx
2020. augusztus 27. 10:45
Jó. És most egy legalább ugyanilyen hozzáértő mai fiatalnak (korosztály indifferens) a billentyűzetéből látnék szívesen egy legalább ilyen jó áttekintést -- valahol a ma7 oldalakon - arról, ahogyan (bizonyos területeken) az utóbbi 20-25 évben túlsúlyba kerültek az USA-beli felsőoktatásban az iráni, pakisztáni, egyéb ázsiai származású hallgatók. A keletkezett túlsúly ugyanis már csupán a publikációs listákon található NEVEKET olvasva is teljesen világos kell legyen -- még egy ilyen felsőfokú végzettség nélküli valakinek is, mint én vagyok. Köszi.
józan paraszti ész
2020. augusztus 27. 10:40
Igaza van a szerzőnek, annak ellenére, hogy ez egy olyan intézkedés, aminek szerintem az egyetemen tanuló fehérek is örülnek.
nempolitizálok
2020. augusztus 27. 08:22
Ez csak jó. A négerek utazzanak, lakjanak csak külön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!