Történelmi narratívák háborúja

2020. július 23. 14:57

A Szakács Árpád által a hazai közélet porondjára bedobott újabb „kézigránát” az eddigieknél is jóval nagyobbat szólt, és egyáltalán nem véletlenül.

2020. július 23. 14:57
Bán János
Magyar Nemzet

„Van-e köze a hazai és nemzetközi szabadkőműves mozgalmaknak a történelmi Magyarország szétveréséhez? A Szakács Árpád által a hazai közélet porondjára bedobott újabb »kézigránát« az eddigieknél is jóval nagyobbat szólt, és egyáltalán nem véletlenül. Korábbi sorozatában, melyben felhívta a figyelmet arra a bájos jelenségre, miszerint a jobboldali nemzeti kormányt lépten-nyomon pocskondiázó, fasisztázó liberális értelmiségi közeget voltaképpen a jobboldali, nemzeti kormány tartja el, élteti, táplálja, unisono hörgés és sikoltozás fogadta.

Most pedig itt van a XX. századi történelmünk talán legveszedelmesebb taposóaknája, az úgynevezett szabadkőműves-vita. Hogy azonban érthető legyen, milyen neuralgikus pontot találtak el Szakács Árpád sorai, és miért reagált a másik oldal olyan vehemens, kocsmai stílusban, érveket mellőzve, posztó tekintélyelvi alapon, ahhoz lépjünk hátrébb néhány lépést, hogy tisztán láthassuk a frontvonalakat, melyeknek a szabadkőműves-vita csupán egy látszólag jelentéktelen, ugyanakkor igencsak véráztatta szakasza.

Véleményem szerint ezekben a vitákban egyszerre vélhetjük meghallani egy réges-régi harc visszhangjait, és egy, még megvívandó küzdelem »rohamista« előcsatározásainak zajait.

A XX. századi magyar történelmet, illetve kissé kiterjesztettebb formában a kiegyezéstől a rendszerváltásig terjedő történelmünk eseményeit hosszú ideig ellentmondást nem tűrő módon a marxista történelmi narratíva határozta meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2020. július 24. 14:49
Hogy azonban érthető legyen, milyen neuralgikus pontot találtak el Szakács Árpád sorai, és miért reagált a másik oldal olyan vehemens, kocsmai stílusban, érveket mellőzve, posztó tekintélyelvi alapon, ahhoz lépjünk hátrébb néhány lépést, hogy tisztán láthassuk a frontvonalakat, melyeknek a szabadkőműves-vita csupán egy látszólag jelentéktelen, ugyanakkor igencsak véráztatta szakasza." hát mit is tapasztalunk hátrébb lépve? Karsai László apja Karsai Elek főhazudozó "történész" Ungváry Krisztián apja Ungváry Rudolf, egy 60-as évek politikai tisztjét idéző ballibsi celeb...
Palepoli
2020. július 24. 09:17
Nem értek egyet a szerzővel. Az egész történelmünket a marxisták írták át 1945 után, mindenhol osztályharcot látva, nemességellenesen, hazaszeretetellenesen. Előtte a labanc-kuruc kettősség volt jellemző.
tothpal
2020. július 24. 06:22
Véleménye bárkinek lehet, de az nem tudomány. A tudomány a tények osszefuggesszeru logikus elemzése által jöhet létre. Az utóbbi időben a történettudomány megáll a tények premisszakent való kezelésénél. A tények mögötti kiváltó okok elemzése elmarad...A szabadkomuvesek története például még nem fejeződött be. Az NGO-k is azok, Soros vezényletével és penzen. A Titok felszínre jött. Bildenbergek meg rejtőzködnek valamelyest. A hálózat azonban működik a CEU janicsarkepzojevel az elen
Box Hill
2020. július 23. 19:51
Nem akarom több nyelven keresztül visszafordítani magyarra amit Bókay Árpád, a magyarországi szabadkőművesek nagymestere mondott a Károlyi-kormány üdvözlésére 1918. november 2-án. Megjelent a Wiener Freimaurer Zeitung No 1/2, May 1919-i száma 41. oldalán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!