Sötétség délben

2020. július 22. 14:00

Avagy elmélkedés a zsidó identitásról.

2020. július 22. 14:00
Pajor Tamás
Neokohn

„Aligha lehet pontosabban megfogalmazni a kommunista diktatúra lényegét, mint ahogy ezt Arthur Koestler teszi a Sötétség délben című klasszikus remekművében. A magyar-zsidó származású szerző maga is hithű kommunista lévén, a harmincas években a Szovjetunióba emigrált. Itt volt alkalma személyesen is elmélyedni a sztálinizmus kozmetikázatlan valóságában. Az eszmei szárnyalás rövid úton beleállt a bolsevik hétköznapok vasbeton alapzatába.  Az évtized végére kilépett a pártból, majd megírta az ördögi logika elrettentő mementóját, a Sötétség délben-t. 

Ki ne akarna egy igazságosabb világban élni? Kit ne zavarna a hipergazdagok és a mélyszegénységben élők tábora közötti növekvő szakadék? Ennek orvoslására többféle út kínálkozik. A legzseniálisabb a mózesi törvény szociális modellje, amely megengedte a tehetség és az Isten áldása alapján történő vagyonosodást, de a rossz döntések esetén nem feltétlenül óvott meg az elszegényedéstől sem.

Viszont a hétévenkénti szombat év, amely az ingóságokban lévő adósságok elengedését biztosította, és az ötvenévenként esedékes elengedés törvénye által előírt ingatlanvagyon visszaszolgáltatás és adósrabszolga-felszabadítás ellehetetlenítette a generációkon átívelő elszegényedést is.

A szociális érzékenységet az Újszövetség is tovább erősítette. Az, hogy a mai civilizáció nem sokkal igazságtalanabb, mint amilyen, annak köszönhető, hogy a Nyugat ezt valamelyest átvette. A történelem tanúsága szerint az igazságosságra törekvő megoldások leginkább akkor működőképesek, ha igazodnak az adott kulturális-földrajzi környezethez és minél kevésbé erőszakosak.

Az is világos, hogy minél agresszívabb egy társadalmi törekvés, annál igazságtalanabb eredményt szül. Mára úgy tűnik, hogy a marxista alapú gondolkodásnak sikerült létrehoznia az eddigi leggonoszabb rendszereket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mustarharmas
2020. július 22. 22:41
Természetesen a nap is csak azért kel fel, mert ez a tórában le van írva..... Más népek sehova sem jutottak volna el a zsidók nélkül, ugye?
Robertoo
2020. július 22. 21:28
Lehet, hogy igaza van, de nekem ehhez mi közöm? Van nekünk magyaroknak elég problémánk, miért kellene mások gondjait is a nyakamba vennem?
Bell & Sebastian
2020. július 22. 21:00
Hajótörött eszmék Hobó azért szökött meg otthonról, mert egy idő után cselédet tartottak a szülei, a fontos pártmunka mellett egyikük sem ért rá olyan földi hívságokra, mint a mosás-főzés-takarítás. Hobó nem látta be, ilyen munkát is el kell végeznie valakinek, pedig neki, nekünk azt ígérték, a kommunizmusban nem lesznek cselédek. Nem tudhatom, mennyire kell komolyan venni ezt a magyarázatot, mert ha elviszi a szennyest a mosodába, kifőzdékben eszik és havonta hív egy takarító brigádot, nagyon nincsen beljebb. Esetleg szolgálatra kötelezhette volna a nyugdíjas nagymamát, és teljesen ingyen megússzák, ha jól bírja az öreglány a kénkőszagot.
56október
2020. július 22. 18:17
Szerintem elgondolkodtató, amit ez a manusz mond. Szó szerint: érdemes elgondolkodni rajta. Legalább abban biztosak lehetünk, hogy nem törvényszerű egy adósságnak örökké tartania, és nem törvényszerű, hogy emiatt emberek, sőt, generációk lehetetlenedjenek el. Van rá mód, hogy ne így legyen! Azért ezek eléggé fontos dolgok, nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!