Se szolga, se szent

2020. július 30. 11:56

Az Index szerkesztősége megmutatta, hogy a sajtószabadság nem alku tárgya.

2020. július 30. 11:56
Molnár Richárd
168 Óra

„Az igazság az, hogy a magát függetlennek tekintő sajtó maradék részével nemcsak a NER háborúzik tíz éve, hanem ez a sajtó önmaga ellen is hadat visel, a hullámzó frontvonalak egyik vagy másik oldaláról pedig gyakori a maró vád: »Ti már a Fideszé vagytok!« Egy szabadságpárti, választott szakmáját változó szenvedéllyel szerető, hivatását keserű csalódásokkal, olykor megalkuvásokkal, vagy éppen állandó egzisztenciális félelemben gyakorló újságíró szívébe minden egyes alkalommal kést döf ez a mondat. Mert piszkos gazemberekkel teszik őt közös platformra, olyanokkal, akik szemében az újságíró a szolgánál is kevesebb, csak egy tologatható bábu, egy füttyszóra uszítható kutya.

És amikor az ember ezt olyan kollégáitól kapja meg, akikre felnéz (mert jobbak nála, vagy mert olyan szerkesztőségben dolgozhatnak, ahol egy grammnyi kompromisszumot sem kell kötni azért, hogy legalább az igazságot leírhassák, és ne kelljen hazudniuk), akkor nehéz nem elbizonytalanodni. Mert a sajtószabadság nem jelentheti azt, hogy megtámadjátok azokat a kollégáitokat, akik legalább a leírt szavak, a megjelent cikkek szintjén független, őszinte és szavahihető média utolsó szigetein dolgoznak. És itt nem csak a 168 Óráról van szó. Vagyunk még páran ebben a helyzetben.

Az Index szerkesztősége sosem volt a Fideszé. Az Index mint vállalkozás viszont már hosszú ideje az volt. De soha eszembe nem jutott volna, hogy az ott dolgozó újságírókat a tulajdonosi kör alapján vagy annak fényében ítéljem meg, hogy mennyi állami hirdetést kapott a kiadójuk. A tevékenységük mércéje kizárólag a leírt szó lehet. És most, hogy azt mondták, nem alkusznak a NER sötétben bujkáló ítélet-végrehajtóival, hanem inkább megsemmisítik az Indexet, a szememben még inkább nőtt az ázsiójuk. Annak ellenére, hogy én magam nem ezt utat akarom járni.

Mert nem vagyok szent. Folytatni akarom, amit eddig csináltam. Én azt mondom, hogy mi, akik megmaradtunk, fordítsuk el a puskáink csövét egymás mellkasáról. És ne egymásra pazaroljuk az utolsó töltényeinket, hanem a NER-re lőjjük. A hazugságot és a cinizmust célozzuk. Ne legyünk se szolgák, se szentek, »csak« újságírók, és tegyük a dolgunkat. Küzdjünk meg a ránk nehezedő nyomással, akár hátulról jön, akár szemből.

Az Index szerkesztősége megmutatta, hogy a sajtószabadság nem alku tárgya. Hogy minden sértettségen, belterjességen, karriervágyon, emberi gyarlóságon kollektíve felül tud emelkedni egy újságíró-közösség. Hogy az újságíró attól újságíró, hogy nem engedi magát dróton rángatni, hanem ha kell, a kollégáival együtt száll szembe a meggyőződését semmibe vevő hatalommal. Talán nem vagyunk mindannyian erre képesek, és úgy érezzük, nem is mindannyiunknak van szüksége ekkora bátorságra. De ne adjuk fel előre! Mert már példa is van előttünk, hogy lehet így is cselekedni.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1000bocs
2020. július 30. 21:37
Ez az írás nyomokban sem tartalmaz függetlenséget. Nehéz komolyan venni a propagandistát, amikor szektás hittel érvel amellett, függetlenként kit kell ütni:)))))))
nyugalom
2020. július 30. 18:15
dobrev alkudozott? Nocsak! Dullnak megerte?
truthisone
2020. július 30. 18:10
"Az Index szerkesztősége megmutatta, hogy a sajtószabadság nem alku tárgya." Az utobbi napokban a szerkesztoseg nem mutatott meg semmit csak azt, hogy hisztizni tudnak. A sajtoszabadsag tenyleg nem szabadna alku targya legyen. De mivel Mo.-on sajtoszabadsag van (akarki akarmit irhat, mondhat es megjelenthet KOVETKEZMENYEK NELKUL), ezert ezen nincs mit alkudozni. Irni lehet es kell is, de a valosagot. Akkor valoszinuleg kisulhet, hogy nincs miert hisztizni.
Esvány
2020. július 30. 17:38
"És most, hogy azt mondták, nem alkusznak a NER sötétben bujkáló ítélet-végrehajtóival, hanem inkább megsemmisítik az Indexet, a szememben még inkább nőtt az ázsiójuk. " Egy a gond, öcsisajt, hogy ilyet nem mondtak. Ja, és olyat sem mondtak, hogy megsemmisítik az Indexet. Máskor valami hihetőbb hazugságot találj ki, légyszi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!