Rákosi, a zsidógyűlölő

2020. július 06. 07:18

A magyar állam elszabotálta a holokauszt túlélőinek anyagi kárpótlását.

2020. július 06. 07:18
Pelle János
Neokohn

„Rákosi nemcsak a Nyilaskeresztes Párt és a kisebb nemzetiszocialista pártok szavazóit, hanem a MÉP antiszemita, és a szociális reformok iránt elkötelezett választóit is a kommunisták potenciális bázisának tartotta.

Fel lehet tenni a kérdést: érzékelte-e Rákosi a »népi antiszemitizmust«, a tömegek körében tovább élő zsidógyűlöletet? A válasz azért nehéz, mert az MKP vezetése »ideológiai csőlátásban« szenvedett, a »nép« fogalmát tetszése szerint értelmezte és manipulálta. A kommunisták a »dolgozó néppel« azonosultak, ezért annak előítéleteit megbocsátható fogyatékosságnak, legföljebb kisebb hibának tartották.

»A kommunisták a legélesebben elítélik az antiszemitizmus minden megnyilvánulását. De mert a népmozgalmak kapcsán voltak antiszemita kilengések is, nem vagyunk hajlandók elítélni magát a népmozgalmat« – írta Révai József Ködösítés című vezércikkében, a Szabad Nép 1946. március 31-i számában. Rákosi és társai meggyőződéses antifasiszták voltak, ezért elképzelhetetlennek tartották, politikai alapon visszautasították, hogy bárki antiszemitizmussal gyanúsítsa őket. Mivel a legfelső vezetés tagjai kivétel nélkül zsidó származásúak voltak, igyekeztek »részrehajlás mentesen« és »elfogulatlanul« viszonyulni a »zsidókérdéshez«.

Ez 1945-ben azt jelentette, hogy a magyar állam elszabotálta a holokauszt túlélőinek anyagi kárpótlását. Nem részesítette segélyben a hazatérőket, és a »karitatív munkát« a Magyarországon működő amerikai zsidó segélyszervezetre, a Joint-ra hagyta.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyéressy Károly
2020. július 06. 18:29
A Gulágon szenvedőknek mikor kérsz kárpótlást, zsidó?
nempolitizálok
2020. július 06. 17:17
Most már le kellene állítani bármilyen kifizetést ezen a címen. Vagy viszont kártérítéssel élni.
Krupp Skya
2020. július 06. 17:00
Baszod Neo Khon elvtárs, ha kiszámoljuk mit vett el Rákosi elvtárs ,Kádár elvtárs, Bokros Lalyos elvtárs és Gyurcsány elvtárs még nektek kellene fizetni.
MayorAnna
2020. július 06. 15:47
"Ez 1945-ben azt jelentette, hogy a magyar állam elszabotálta a holokauszt túlélőinek anyagi kárpótlását. Nem részesítette segélyben a hazatérőket, és a karitatív munkát a Magyarországon működő amerikai zsidó segélyszervezetre, a Joint-ra hagyta. Kár, hogy azt már nem teszed hozzá, kike, hogy aztán később, miután bevezettétek a 'második!, harmadik!, sokadik! generációs túlélő(?!) fából vaskarikáját-olyanok is részesültek kárpótlásban, akik évtizedekkel a háború befejezése után születtek. Mer' kárpótlásból soha/semmi nem elég-míg fejni lehet a gojokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!