Mi köze a magyar baloldalnak Trianonhoz?

2020. július 10. 15:41

Teljesen érdektelen lenne foglalkozni Kövér László állampolgár véleményével, hiszen ilyesmit számos kocsmában hallhat az ember.

2020. július 10. 15:41
Konok Péter
Magyar Narancs

„Hogy bizonyos Kövér László magyar állampolgár mit gondol Trianonról, felelősségről, a »baloldalról« mint olyanról, a történelemről, a világmindenségről meg mindenről, magánügy. Gondolni még szabad. Hogy mit mond Kövér László, Magyarország (a korai, hirtelen halált halt Magyar Köztársaság oldalági örököse) harmadik számú közjogi méltósága, az – úgymond, a nemzet választói akaratát képviselő – Országgyűlés elnöke, már nem. Az közügy, vagy inkább köztünet.

Teljesen érdektelen lenne foglalkozni Kövér László állampolgár véleményével, hiszen ilyesmit számos kocsmában hallhat az ember, többnyire olyan alakoktól, akik már hosszú évek óta nyitástól zárásig ott ülnek a zenegép és a vécéajtó közötti vendéglátóipari holttérben, és időnként belemondják sarkalatos igazságaikat a hideg és ellenséges világba, amely ezt potya felesekkel honorálja. Ez persze nem jó, de nem is tragikus. Ha azonban Kövér László (és a kövérlászlók mint gyűjtőfogalom) efféle szesztesvérnemzeti élettérré szűkíti a közbeszédet, akkor – függetlenül attól, hogy politikailag kiszámított pózról vagy éppen privát delíriumról van-e szó, netán arról, hogy az utóbbit kihasználják az előbbi kialakításához – nehéz ezzel nem foglalkozni (még ha háborog is tőle az ember gyomra, mint a »Kevert« fantázianevű szeszvegyipari terméktől).

Kövér László tézisének summázata szerint a »baloldal« felelős Trianonért, hiszen – és ezt tekinthetjük a tézis argumentációjának – a »baloldal« mindenkor kész rárontani »nemzetére«. Ebben nem sok újdonság van. Lehet persze cáfolni, vitatkozni vele, de tulajdonképpen sok értelme nincs az efféle vitának, hiszen ahhoz naivan úgy kellene tennünk, mintha az efféle kinyilatkoztatások valamiféle diskurzus, és nem egy sajátos hatalmi monológ részei lennének. Itt tehát részemről nem arra teszek kísérletet, hogy valamiféle párbeszédet imitáljak, mintha Kövér László és a kövérlászlók valamiképpen megszólítottak volna, hanem inkább arra, hogy rámutassak: a fenti »tézis« nem csupán ostoba, következetlen, történelmietlen és rossz a szaga, hanem ennél több (és/vagy kevesebb): aktuálpolitikai, fröcsögő lózung, semmi köze traumához, Trianonhoz, történelemhez. Puszta propaganda, visinszkiji veszettkutyázás. És mint ilyen, baromi unalmas.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
forsteandretredjemann
2020. július 11. 16:25
A baloldal képtelen megérteni azt az egyszerű tényt, hogy az irány és a következmény nem mindegy. Például a francia hadászatban alkalmazott meneküljetek vezényszó ugyanúgy futásra ösztönöz mint a világ többi hadseregében elterjedt rohamra. Csak az irány és a következmény lesz más.
Krupp Skya
2020. július 11. 14:47
Mi köze a magyar baloldalnak Trianonhoz? Semmi köze. A magyar baloldalnak még a magyar baloldalhoz sincs semmiköze, egyrészt ott sem volt másrészt meg nulla a legnagyobb kétjegyű prímszám hatványon.
Tiszafa
2020. július 11. 14:31
"Mi köze a magyar baloldalnak Trianonhoz?" Csak annyi köze van, hogy nagy mértékben hozzájárult a 2/3-os országvesztéshez és az akkori több mint 3 millió magyar idegen hatalom alá kerüléséhez. Ha nem zavarta volna szét a haderőt, nagy valószínűséggel a színtiszta magyar területeket megtarthattuk volna. Most teljesen más lenne a helyzetünk. Szóval csak annyi köze van a magyar(nak hazudott) baloldalnak Trianonhoz, mint gyilkosnak a gyílkoláshoz. Egyéb hülye balos kérdés, Petike?
linkeloe
2020. július 11. 11:15
Csak reá kell nézni.......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!