Leáldozóban a történészcéh csillaga

2020. július 04. 15:00

Ugye milyen érdekes, amikor egy liberális átvesz egy leninista nézőpontot?

2020. július 04. 15:00
Szakács Árpád
Magyar Nemzet

„2006 őszén a világtörténelem leggyilkosabb ideológiáját népszerűsítő budapesti Eszmélet című leninista folyóiratban egy úgynevezett tudományos publikáció jelent meg Wass Albertről. A szerző rengeteg lábjegyzettel ellátott szakmai munkában ismertette azt, hogy »a történeti források, valamint irodalmi-politikai munkássága egyértelműen azt bizonyítják, hogy Wass Albert halála napjáig meggyőződéses nyilas volt, és a hungarista puccstól kezdve az emigrációban is nyíltan hirdette Szálasi Ferenc igazságát«.

E hajmeresztő, minden alapot nélkülöző megállapítást a történész tudományosnak látszó módszerekkel igazolta. Szakmai rutinját az ELTE történelem szakán szerezte, a leninista folyóirat szerkesztői stábja pedig igazán garancia lehet a laikusok számára is, hiszen ott egyetemi tanárok, kutatók, akadémiai tótumfaktumok a személyükkel igazolták, hogy csak olyan írások jelennek meg, amelyek a megkérdőjelezhetetlen tudomány magas fellegvárának szakmai magaslatain állnak. A korabeli sajtóban több helyen is ismertették az »új kutatások eredményeit«, hátborzongató tablót festve Wass Albert személye köré.

Liberális folyóiratban hivatkozzák a leninista folyóiratot

Fél év sem telt el, 2007 májusában már a Beszélő című liberális folyóiratban egy másik cikk hivatkozásaként szerepel az Eszméletben megjelent írás. Egy állítás igazolása. Egy megkérdőjelezhetetlen szakmai érv. Ugye milyen érdekes, amikor egy liberális átvesz egy leninista nézőpontot? De ne akadjunk fenn ilyen apróságon. A lényeg, hogy az Eszmélet szerzője jól járt, írását elszámolta tudományos publikációnak, meglettek a hivatkozások, ismertetések. Egyszóval tudománymetriai vonatkozásban is komoly szakmai visszaigazolást kapott, pont mint napjainkban Ungváry Krisztián, aki büszkén helyezi magát mások fölé a tudományos rangsorban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MolnarJanos
2020. július 08. 22:16
Szakácsot szemmel láthatóan rémesen bosszantja, hogy a tudománynak módszertana van, formai és tartalmi korlátai, beszédmódja, stb. Elvben az újságírásnak is kellene ilyennek lennie (nekem még tanították azt újságíró iskolában), de úgy tűnik, az elvek és a gyalázatosan közönséges gyakorlat köszönő viszonyban sem állnak egymáshoz. Az is bizarr, hogy Lovass István díjat kapjon egy felkészületlenül hőzöngő fickó, míg a díj nevét viselő újságíró alaposságát, felkészültségét, szakmaiságát, pontosságát, még ideológiai ellenefelei és ellenségei sem kérdőjelezték meg. Az is elgondolkoztató, hogy a vita résztvevői egy picit sem néznek utána, mi is az, ami a magyar szabadkőmüvességről forrásként fennmaradt. Ha megtennék kiderülne, nemcsak a dolgok természeténél fogva (a szabadkőmüvesség titkossága okán) csak óvatosan kutatható. A levéltári repertóriumot (interneten elérhető) böngészve kiderül, amikor 1945 után az Országos Levéltár visszaadta az 1920-ban lefoglalt iratanyagot az újra engedélyezett páholyoknak, majd az 1950-es újabb betiltást követően visszavette, már a korábbi anyagnak csak szószerint a töredéke létezett. (Hogy hova tűnt, és milyen módon veszett el az iratállomány döntő többsége, arról nem szól a fáma.) Vagyis az a 200-300.000 folio, ami megvan, ha mindet átböngészte Raffay, akkor is csak a valaha képzett források elenyésző hányada. Ami biztos, a szabadkőmüvesek névsora, amit az 1920-as betiltáskor nyilvánosségra hoztak. (Lett is belőle nagy gyalázkodás akkoriban!) Ez megfelelő háttér a szabad fantáziára bízott következtetések levonására. A kölcsönös sértegetések és minősítések, nem bátorságra, hanem sokkal inkább modortalanságra utalnak. Úgy tűnik, sajnos, ez a konzervatív oldalon is egyre népszerűbb viselkedési mód.
Förgeteges Edigej
2020. július 08. 12:05
Elég szomorú, hogy Szakács ostobaságait a Mandiner hírértékűnek tartja. Ez is süllyedésének példája...... Mert persze a vélemény mindegyike szabad, csak nem mindegyike értékes. Már csak azért is mert az Eszmélet rendre nyeri az NKA-s támogatásokat 2010 óra is....szóval ezzel kellene kezdeni.... Szakács eszmefutattása azért is értéktelen, mert pont azokat védi, akik felelősek Trianonért és soha nem is kellett elszámolniuk. Az egyik sírásó pont a beszédjéről híres Apponyi volt, akiről már 1907-ben azt cikkezték, hogy a Lex Apponyival a történelmi Magyarország megásta végső sírját. Megint írom, a Levéltárban, Európában egyedüli módon bárki betekinthet a szabadköművesek jegyzőkönyvébe, aki akar.....csak senki nem akar, könnyű a partvonalról ordibálni. Pedig az igazságért harcolni kell....
Emmanuel Goldstein
2020. július 06. 10:41
Csak olyan országban lehet Szakács véleménye mérvadó történelmi vitákban, ahol rektorrá választják a diplomával nem rendelkező kézilabdaedzőt, miniszter a bírósági fogalmazó, alkotmánybírónak nevezik ki a politológust, államtitkár egy egyetemi hallgató és az ország leggazdagabb embere egy félanalfabéta gázszerelő...
Vakfolt
2020. július 04. 21:17
"A Károlyi Mihályt hatalomra juttató szabadkőműves puccs, majd a bolsevizmus hazai megjelenése a mai balliberális oldal önazonosságának sarokpontja. Ez létezésük alfája és ómegája, ami köré olyan történelmet szőttek, aminek a szálai megbonthatatlanok. Ennek feltárása a mai balliberális oldal erkölcsi és szellemi megsemmisüléséhez vezet. Kiderül ugyanis, hogy ezek pont olyan szerepet játszottak Magyarország történelmében, mint a nácikkal együttműködő nyilasok. Mai legitimitásuknak minden eleme bűnben fogant és vállalhatatlan. Ez pedig soha nem derülhet ki." Sajnos el kell mondanom, hogy ez köztudott és a jó komcsi módszerrel ez már át is van forgatva pozitívba, - te nem voltál úttörő bakker? - és ezt ünnepelnünk is kellett március 15. 21. április 4. merhogy a hős kommunistáink a forradalmi napok és az felszaba dúlásunk ünnepei. A szakakmakavesek vagy kik, meg azok is a proto kommúnista párt. Na. Nincsen itt látnivaló. Ez azért direkt nekünk jó, mert milyen jó volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!