Napvégi gondolatok Trianon ürügyén

2020. június 05. 18:35

Nincs más lehetőség, meg kell próbálni a hátrányt előnnyé fordítani.

2020. június 05. 18:35
Hont András
Hont András
hvg.hu

„És ha már hátrány. Rögzítsük azt is, hogy mi ugyan vesztesei vagyunk a trianoni döntésnek, de vannak nyertesei is, a szomszédos országok. Miért is lényeges ez a tény? Mert levonható belőle még egy fontos következtetés. Minek a vesztese tehát még Magyarország? Nos, magának, a nemzetállami versengésnek. Ebben alulmaradtunk, és nem lesz visszavágó. Azaz, ha sikeresek szeretnénk lenni, az egész logikától el kell szakadni. Az Európai Unió amúgy is új kereteket teremtett a nemzeti/nemzetiségi lét számára, de ez önmagában kevés. Azt kell eldönteni, hogy örökáldozatok akarunk-e lenni vagy sikeresek.

Nincs olyan nép Európában, amelynek részei a saját államon túl további háromban meghatározó szerepet játszanak, és további négyben jelen vannak. Ez egy lehetőség, befolyás, potenciális büszkeségforrás. A határon túl elköltött pénzeket – amelyek jó, hogy vannak – meg kéne kísérelni ennek alárendelni, annak, hogy a magyarsághoz tartozás nem csupán édesbús fájdalmat, de menőséget is jelenthet. Hogy lehet valaki jó szlovák állampolgár úgy, hogy ápolja magyar hagyományait, és Magyarországgal fenntartott viszonya során szlovákiai mindennapjaira is kíváncsiak. Ehhez meg kell győzni a szomszéd államalkotó népeket, hogy a magyar kisebbség számukra is érték, és magyar közösségeik és Magyarország közötti kapcsolat számukra is értékes lehet. Értő szövetségest kaphatnak általa.

Fájdalmas és egyben dühítő, hogy az a politikus, a román államelnök, aki karrierjét ennek a felismerésnek köszönheti, fordul szembe a történelmi megbékéléssel. Klaus Iohannist a szászok iránt érzett nosztalgia röpítette a szinte teljesen szásztalanított Nagyszeben polgármesteri székébe, majd megszerezte a városi és később a megyei többséget is. A románok rádöbbentek a szászok hiányára, és bár a szászok helyzete még a szocialista Romániában is nagyon más volt, mint a magyaroké, székelyeké, de a felismerés ettől még lehet ugyanaz: a magyar kultúra Romániát is gazdagítja, elsorvadása meg szegényíti a román államot is. Ennek az új viszonynak kialakítása nem megy máshogy, csak őszintén. Fenntartások és hátsószándékok nélkül kell hinni abban, hogy a múltban területeket vesztettünk, de a jövőben nyerhetünk barátokat.

Naivitás? Lehet, de nincs más esélyünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Emmanuel Goldstein
2020. június 08. 13:55
Trianon tanulsága: a nacionalizmus zsákutca.
Atti bá
2020. június 06. 15:26
Ez jó volt. Egy kis kesergés , aztán az elismerése a naivitásodnak.
Teknős
2020. június 06. 12:32
Trianon kapcsán azért fontos megjegyezni, hogy egy cseppet sem vagyunk rosszabb állapotban, mint a török megszállás esetében. Rajtunk múlik, hogy Trianon olyan gyásznap lesz-e, mint a mohácsi vészé, vagy tovább éltetjük. Nem a franciák, nem a románok, nem a többi nemzetiség, hanem mi magunk. Trianon figyelmeztetés, az országnak nőnie és gyarapodnia kell. Nem Trianon a valódi tragédia, hanem 200.december 5-e, mert azt mi magyarok csináltuk, ahogyan Trianont se más, csak mi magunk tudjuk helyrehozni. Ehhez nem az emlékművek előtt kell fényképezkedni, (majdnem szelfiznit írtam) nem tüzeket gyújtani, hanem a magyar nőknek kell minél többször meglátogatni a szülőszobát és a magyar férfiaknak kell igent mondani az utódaira. A boltokban magyar árút, magyar burzsoáziát kell teremteni és magyar történelemre kell tanítani a csonkaországi magyarokat is. Trianon addig marad hatályban, amíg a magyarok többsége úgy érzi, hogy ellene tenni az valaki másnak a feladata. (Csak csendben jegyzem meg, a románom és szlovákok is előrébb lennének, ha megmaradt volna a teljes Magyarország)
mustarharmas
2020. június 06. 10:54
Egyetértek Honttal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!