Székely autonómia – magyaros bukás

2020. május 13. 09:26

Lehetett volna ebből európai ügy. De magyar üggyé tették, és ezzel meg is buktatták.

2020. május 13. 09:26
Révész Sándor
HVG

„Igen tanulságos össznépi átverés tanúi lehettünk május első hetében. Öt nap alatt ötszázezer aláírás gyűlt össze a székelyföldi autonómia érdekében egy olyan petíció alá, amelyben egy büdös szó sem volt semmiféle székelyföldi autonómiáról, de még általában őshonos nemzetiségekről sem. A hívószavak a semmibe hívtak – döbbenetes hatékonysággal.

Riadóztatott a közmédia, ráállt az egész hatalmas propagandagépezet, a Facebook, a kormánypárti politikusok után rohantak a Momentum és az LMP vezetői, ki ne tagadják már őket a nemzetből. Karácsony Gergely is buzdított. Még a hónapokkal azelőtt megkukult Eszenyi Enikő is megszólalt: mindenki írja alá azt a petíciót, hogy a székelyföldi magyarok megőrizhessék a magyarságukat a szülőföldjükön, s hogy a határon túli véreink is ki tudják fejezni magukat.

A riadóztatás, az összefogás, a nagy, össznemzeti aláírásgyűjtés teljesen rendjén való konkrét jogsértések esetén, ha székely magyarok, nem székely magyarok vagy bármely más kisebbség jogainak, biztonságának védelméről van szó. Ebben a petícióban semmi ilyesmiről nincs szó. Az is rendben van, ha azzal riadóztatják Európa polgárait, amiről a petíció szól, hogy ti. mindenféle kisebbségi kultúrát őrző régió kiszolgáltatottságát csökkenteni kell közvetlen uniós támogatással.

Csak az az össznépi átverés nincs rendben, ami itt folyt. De miként is verődött át az össznép? Mit gondoltak azok a százezrek, akik egy európai polgári kezdeményezést abban a hiszemben írtak alá, hogy Székelyföld autonómiáját támogatják vele? Hagyján, hogy nem olvasták a petíció szövegét, amelyben erre semmiféle utalás nincs. De akkor is! Komolyan gondolták, hogy egy polgári kezdeményezés nyomán kikerülhet tagállami hatáskörből a regionális autonómiák létrehozása?! Ráadásul úgy, hogy nincs is tagállami vétójog?! Hogy a tagállamok bárha minősített többsége elrendelheti, hogy az érdekelt állam demokratikusan megválasztott törvényhozóinak akarata ellenére annak területén egy autonóm alakulat jöjjön létre?! A tagállami szuverenitás ilyen brutális megcsonkítását pártolná a magyar kormány?! Ez a magyar kormány?! Ezt tényleg bevette több százezer (alá)írástudó magyar?!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fusi.misi
2020. május 13. 21:28
Csúszómászó takony libsi, nem kérdés. Sok ilyet a HVG-ben, Indexen meg gyuri bá összes szócsövén és meglesz a kétharmad 22-ben is. Azon viszont érdemes elgondolkozni, miért nem mozdult rá egyetlen európai kisebbség a magyaron kívül erre kezdeményezésre. Nem gondolom, hogy nekünk kellene kampányolni Baszkföldön, Katalóniában, Dél-Tirolban stb., amit ez a sötétlelkű számon kér rajtunk, hiszen az ott élőknek is elemi érdeke lett volna aláírni. A koronavírus miatt volt ilyen közöny, vagy hiányzik már belőlük az önvédelem alapvető reflexe? A katalánok pár hónapja még nem úgy néztek ki.
puszika
2020. május 13. 20:39
No ezért/is/ nem vagy te magyar Révész elvtárs! Jó liberálbolsi firkászként még HAZUDOZOL IS!! Már Hargitai elvtárs a MUOSZ-od elnöke is megmondta : hazudozni csak is a az ő meg a te fajtád tud igazán!!!!
civis72
2020. május 13. 20:32
A képmutató kazár kurva anyádat Révész
Pneumaticus
2020. május 13. 15:44
Révészen kívül mindenki felfogta, hogy ez nem az autonómiáról szólt, hanem úniós pénzek elosztásáról. Minek ír róla, ha nem érti?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!