Horthy Miklós felelősségéről

2020. május 13. 07:20

Horthyt ma nem lehet politikai szimbólumnak tekinteni. Aki ezt teszi, végeláthatatlan polémiát generál a kormánypárti és ellenzéki médiában.

2020. május 13. 07:20
Pelle János
Neokohn

„»A kormányzó a háborút mindig meggátolni törekedett, azonban félrevezették és becsapták.« Ez a kijelentés nem valamely Horthy Miklóst mentegető és dicsőítő kiadványból származik. Dálnoki Miklós Béla, az Ideiglenes Kormány miniszterelnöke, 1945 mondta január 25-én, Debrecenben, nyilvánvalóan Sztálin jóváhagyásával, öt nappal azelőtt, hogy Rákosi Mátyás hazaérkezett volna Moszkvából.

Ismeretes, hogy Rákosi és a Magyar Kommunista Párt, miközben politikai céljának tartotta a »Horthy-rendszer« maradványainak felszámolását, nem szorgalmazta Veesenmayer elleni perben, Nürnbergben tanúként meghallgatott volt kormányzó háborús bűnösként való kiadatását az amerikai hatóságoktól.

Rákosi megelégedett azzal, hogy két világháború között népszerű, valósággal istenített Horthy nincs Magyarországon.

Eközben a kommunista sajtó, majd a történelemtudomány a lehető legrosszabb színben tüntette fel, felelőssé téve őt a Hitler szövetségeseként elvesztett második világháború pusztításaiért és a holokausztért. Az ellentmondás mindmáig meghatározza a Horthyról alkotott képet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. május 14. 06:48
Lehet, hogy Horthy nem szimbólum, DE NEM IS ANTISZIMBÓLUM--HÓDITÓ (ÉS LÓDITÓ) PELE URAM!
Csomorkany
2020. május 13. 14:40
Mondjuk én unom a témát.
kombinátor
2020. május 13. 13:51
a dolog rendkívül egyszerű ... amit a zsidók nem tekintenek szimbólumnak, azt az egyéb népek még tekinthetik ... már bocsánat, de szarunk a véleményükre
Libraman
2020. május 13. 12:51
"Horthyt ma nem lehet politikai szimbólumnak tekinteni. " Pedig de, sőt pozitív értelemben! Dehát, hogyan is érthetné ezt, egy a magyar értékekeket negligáló, rosszakaratú zsidó?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!