Hogy állunk a demokratikus szocializmus ügyével száz év után?

2020. május 18. 09:32

A buta és rövidlátó politikára a tájékozott és kellőképp megfontolt választók kevésbé fogékonyak.

2020. május 18. 09:32
Marosán Bence
Mérce

„A nagy fordulópontot a történetben a 2008-as gazdasági világválság hozta meg, amikor világszerte emberek millió veszítették el megélhetésüket egyik pillanatról a másikra. Értelmezésem szerint ez ágyazott meg a jobboldali populista pártok sorozatos sikerének 2010 után (a 2015-ös menekültválság erre csak ráerősített). A baloldali pártok közül sokan mintha azóta sem akarnának tanulni a kudarcokból: ragaszkodnak a centrista politikához, a liberális-neoliberális gazdaságpolitikához, mely – úgy látom – meghatározó szerepet játszott bukásukban.

Az a tézisem, hogy a 2010 utáni – máig tartó –, speciálisan jobboldali, nacionalista populista hullámhoz, de éppígy a 2008-as világválsághoz a harmadik út alapvető módon hozzájárult. Kudarca üzenet kellene, hogy legyen a mai baloldali pártok számára, hogy vissza kellene térniük egy tradicionálisabb baloldali politikához, az alsóbb osztályok tényleges képviseletéhez, rossz kompromisszumok nélkül. Magasabb munkabér, több szabadidő, erősebb munkavállalói jogok és jobb munkakörülmények – talán ez az, amit képviselniük kellene, amit mindig is képviselniük kellett volna.

Nem véletlen, hogy a sajátosan jobboldali és nacionalista populista, autoriter irányba hajló vagy kifejezetten autoriter jobboldal nem kifejezetten kedveli az állami oktatás támogatását, fejlesztését. Ösztönösen minden populista tudja, hogy a buta és rövidlátó politikára a tájékozott és kellőképp megfontolt választók kevésbé fogékonyak. Nem áll érdekükben, hogy tömegével »állítsanak elő« ilyen szavazókat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
youngboy
2020. május 21. 14:20
Így állunk. A szocializmus a két ikertestvérével - a kommunizmussal és a ma már zöldmozgalom néven szereplő anarchizmussal -- együtt: nem tudományos és nem demokrácia.
egyvilág
2020. május 19. 14:34
Apropó, egy jó kis összefoglaló a politikai és gazdasági bal- és jobboldal mibenlétéről: https://egyvilag.hu/temakep/073.shtml + A demokráciáról és diktatúráról is: https://egyvilag.hu/temakep/076.shtml
yes_we_can
2020. május 18. 22:20
Sosem fogunk megszabadulni ezektől a minden tekintetben kártékony férgektől.
Akitlosz
2020. május 18. 17:53
"Marosán Bence" "Szép" történelmi családneve van a szerzőnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!