Ha a kormányon múlik, még sokáig megy a sufnituning a BKV-nál

2020. május 21. 07:31

A kormány épp a BKV buszbeszerzéseit állítaná le.

2020. május 21. 07:31
Pongrácz Gergely
Mérce

„Pontosabban halasztaná el egy évvel, a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági nehézségekre és pénzhiányra hivatkozva. A probléma ezzel az, hogy a 24. órában vagyunk: a buszpark elöregedése olyan mértékű, hogy már ma is csak a karbantartók hősiessége teszi lehetővé azt, hogy megfelelő számú busz indulhasson el reggelente a BKV garázsaiból. Ez azonban – bármilyen hősies munka is – roppant drágává teszi az üzemeltetést, miközben az adófizetőkön felül az utasoknak és a városlakóknak is rossz.

A folyamatosan a túlélésért küzdő üzemmód így lesz – az adófizetőknek drága – gyakorlattá. És mi lenne a kitörési lehetőség? A főváros természetesen mehet abba az irányba, hogy a buszközlekedés egyre nagyobb részét adja ki külső vállalkozásoknak, akik a fentiek miatt összességében olcsóbban tudják ezt megoldani. De ez a BKV nagy hagyományokkal bíró autóbuszos részlegének a megsemmisülését jelentené hosszabb távon. Ennél nyilvánvalóan jobb megoldás lenne, ha a BKK által felügyelt versenybe (az úgynevezett »buszkiszervezés-modell«) a BKV buszos ágazata is egyenlő feltételekkel szállhatna be, azaz pályázhatna a hosszabb távú üzemeltetési kiírásokra, ezáltal hitelképessé válva, ami a buszpark megújításának a feltételeit is megteremtené.

Addig azonban túl kellene valahogy élni. Ebben segített volna a kormány által most elvont – elhalasztott támogatás, ami ugyan körülbelül »csak« 30 buszra lett volna elegendő, de lehetővé tette volna 35-40, kisebbfajta csodákkal életben tartott kohószökevény forgalomból kivonását, a »fusinyomás« legalább átmeneti csökkenését.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2020. május 21. 18:32
Nem értem ezt a borúlátást. Hát ezeknek semmi nem elég, még a kvízprofesszor kinevezése sem, ami biztosítja a járművek színvonalas működését?
PalepoIi
2020. május 21. 16:13
Hogy-hogy szabadlábon van még taplóspityu? http://iho.hu/hir/ujabb-konstrukcios-hiba-sujtja-a-felujitott-metrokat-200521
teljesenertelmetlen
2020. május 21. 15:46
BUDAPEST SZABAD, FÜGGETELEN, DEMOKRATIKUS VÁROS! Oldja meg.
catalina9
2020. május 21. 14:30
" A fővárosi buszbeszerzésre. Tény: a kormány biztosítja az ígért 3,2 Mrd Ft-ot a fővárosi buszbeszerzésre. A levél alapján a buszok megrendelhetőek, a pénz benne van a költségvetés tervezetében. A török Mercedes gyár leállt a járvány miatt, szállítás csak 21-ben lehet, fizetni is akkor kell. #Budapestnemcsatater" Fürjes Balázs
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!