Figyeljünk New Yorkra!

2020. május 05. 10:43

Ahhoz, hogy az emberek kövessék a rendelkezéseket, nem rendőrök és katonák kellenek, hanem azt kell elérni, hogy mindenki megértse a rendelkezések indokait.

2020. május 05. 10:43
Pásztor Erzsébet
Népszava

„A történelmi korszakváltások és a különleges teljesítmények jelképeket szülnek. Párizs forradalmai, Churchill és az angolok kitartása, Kossuth és a »márciusi ifjak« heve máig hatnak érzéseinkre, gondolkozásunkra és cselekedeteinkre. Napjainkban Andrew Cuomo, New York állam kormányzója és New York lakossága a szemünk láttára válnak az »eszes, fegyelmezett, egységes és szeretetteli szívósság« szimbólumává egy súlyos gondokkal terhelt új korszak hajnalán. Ilyenek a New York-iak, ilyenek vagyunk, ismétli az Egyesült Államok határain túl is figyelmet kivívó kormányzó minden áldott nap, minden egyes sajtótájékoztatója végén csaknem két hónapja. Ez az üzenet nem pusztán videókat ihlet, de szerepe van abban is, hogy a március 20-án elrendelt »New York-i Szünet« kemény korlátozó rendelkezéseit a csaknem húsz millió lakos túlnyomó többsége magáénak vallja és betartsa.

A kormányzó százezrek által követett napi 30-40 perces tájékoztatóinak minősítése »nyugodt, mértéktartó és becsületes«. Cuomo először adatokat ismertet és értelmez: hetek óta grafikonokon és táblázatokon követhetjük a kórházban kezeltek, a lélegeztető gépre szorultak és a halottak számának alakulását. És ezek a számok borzalmasak. Az első pozitív teszt óta eltelt csaknem két hónapban a 900 ezer letesztelt ember harmada bizonyult az új koronavírussal fertőzöttnek, közülük 65 ezren kerültek kórházba, és közel húszezer a regisztrált halottak száma. De Cuomo figyelmeztet, hogy ez a szám akár duplája is lehet, ha az otthonukban elhunytakat is hozzászámítjuk. A kórházban kezeltek száma ugyan három hete csökken, de még mindig 12 ezer embert ápolnak, és még mindig nem ért napi 900 alá a kórházba felvettek száma.

Cuomo újra és újra elismétli, hogy akármennyire borzasztók is a tények, nem dughatjuk homokba a fejünket, szembe kell nézni velük. Ahhoz, hogy az emberek kövessék a rendelkezéseket, nem rendőrök és katonák kellenek (ezekből amúgy sem lenne elég), hanem azt kell elérni, hogy mindenki ismerje a rendelkezésre álló adatokat, és megértse a rendelkezések indokait, a tudományos megfontolásokat. A racionalitás, az eszesség szellemében a kormányzó Attenborough-i magaslatokat közelítve, közérthetően, számos dián illusztrálva, fáradhatatlanul magyarázza, hogy az intézkedések hogyan befolyásolják a járványgörbe alakját, hányféle előrejelzés van, ezek milyen bizonytalanságokkal terheltek, hány kórházi ágyra, lélegeztető gépre lehet szükség, miért tesztel New York állam egy lakosra vetítve többet, mint bármely más állam a világon, s miért kell még mindig, legalább május 15-ig a nélkülözhetetlenek kivételével mindenkinek otthon maradnia. És az emberek otthon is maradnak, egyetértenek a korlátozások fenntartásával, elfogadják a kötelező maszkviselést, s kormányzójuk elfogadottsága második hónapja 70 százalék felett áll.”
 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2020. május 05. 19:57
A napokban szennylappá vált a Népszava.
néhai Ch.Pilot
2020. május 05. 19:20
Ez most egy nyílt levél, amit Fenyőünnep "Mengele" Gergelynek írt okulásul?
Daily
2020. május 05. 17:03
Megkönnyeztem mennyire csodásan kezeli Cuomo a válságot a szerző szerint csak épp hűtetlen teherautókban találnak hullákat és bűzlik a környék emiatt. https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-usa-new-york/bodies-found-in-unrefrigerated-trucks-in-new-york-during-covid-19-pandemic-idUSKBN22C0E3
zakar zoltán béla
2020. május 05. 15:28
00000000000000
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!