A német alkotmánybíróság kiherélné az eurózónát – és szabad kezet adhat Orbánnak

2020. május 08. 11:04

Egyes jogászok és politikusok szerint a döntés felbátoríthatja az uniós intézményekkel vitákban álló tagállamokat, különösen Lengyelországot és Magyarországot.

2020. május 08. 11:04
Mészáros R. Tamás
Index

„A keddi döntés legfontosabb folyománya azonban nem gazdasági, hanem politikai jellegű lehet. A német alkotmánybíróság ugyanis azzal, hogy elvetette az Európai Bíróság ítéletét, végső soron megkérdőjelezte, hogy az uniós jog a nemzeti jog felett áll. Ez az Európai Unió (és általában véve a nemzetközi jog) egyik legalapvetőbb elve: amikor az államok belépnek az EU-ba és később EU-tagként részt vesznek a közös döntéshozatalban, elfogadják az uniós joganyagot, és azt is, hogy ha ezt nem tartják be, az uniós intézmények felelősségre vonhatják őket (hogy a gyakorlatban ez mennyire működik, az egy más kérdés).

Nem nehéz belátni, hogy enélkül nehezen lehetne egyben tartani az EU-t: ha bármelyik állam bármelyik, neki nem tetsző uniós ítéletre azt mondhatja, hogy nem veszi figyelembe, káoszba fulladna a dolog.

Emiatt sokan veszélyes precedenst látnak az ítéletben. Egyes jogászok és politikusok szerint a döntés felbátoríthatja az uniós intézményekkel vitákban álló tagállamokat, különösen Lengyelországot és Magyarországot. Az uniós szabályok betártásával hadilábon álló tagállamok eddig is hajlamosak volt megkérdőjelezni az uniós intézmények legitimációját, amihez most a legerősebb uniós állam legmagasabb bírói fórumától kaptak muníciót: ha a német alkotmánybíróság kimondhatja, hogy nem érdeklik az Európai Bíróság ítéletei, a magyar vagy lengyel hatóságok is megpróbálhatják eljátszani ugyanezt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2020. május 08. 19:36
A liberális bohócok fejében az EU egy neoszovjet mindenható szuperhatalom... .....holott csak egy kapitalista KGST
puszika
2020. május 08. 19:01
Mi történt kisfiam, Mi ez a nagy zsörtölődés, Ja, kiderült,hogy AZ EURÓPAI BÍRÓSÁG IS EGY AKKORA GITTEGYLET MINT IDE LACHÁZA!! Mert csupán annyi törtét,hogy a szuverén államok megelégelték a törvényeiket támadó részrehajló ítéleteket/amúgy az Eu Bíróság jelenlegi elnöke az Európai Egyesült Államok kirívóan lelkes támogatója/. Jah,hát persze az Index azonnal Orbán veszélyt szirénázik. ......és tényleg ISMÉT ORBÁNNAK LETT IGAZA!!!! HAJRÁ MAGYAR ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG!!!!!!
makapaka2
2020. május 08. 18:52
Végre egy jó döntés Németországban !
kata56
2020. május 08. 17:01
Viszont már korábban is vissadobtak egy döntést az EU-szabadalmi törvénnyel kapcsolatban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!