Vannak fegyvereink a koronavírus ellen, és van elég muníciónk

2020. április 06. 22:40

Magyarország nem vonhatja ki magát a világjárvány alól, de a sikeres háborúhoz megvannak a fegyvereink.

2020. április 06. 22:40
Maurer Szemere
Origo

„A koronavírus-pandémia okafogyottá tett számos olyan múltbéli kritikát, amely a magyar egészségügyi ellátórendszert érintette. Az egyik ilyen neuralgikus pont a kórházi ágyak száma: a százezer lakosra jutó kórházi ágyak száma Magyarországon a negyedik legmagasabb az Unióban az Eurostat adatai szerint (Magyarország 702, Olaszország 318, Spanyolország 297, Egyesült Királyság 254, Svédország 222). A most leginkább kórházi kapacitásproblémákkal vagy ellátási vészhelyzettel küzdő országokban közös, hogy a kórházi ágyak száma az uniós átlag alatt van. Olaszországban és Spanyolországban nagyjából a fele, az Egyesült Királyságban és Svédországban nagyjából harmada ez a mutató a hazaiénak! A fővárosi és regionális járványkórházak kijelölése mellett ráadásul a kormány döntése alapján rohamtempóban kezdték építeni az eddigi kapacitásokon felül az új mobil járványkórházat Kiskunhalason. Az ágyszám-optimalizálás korábbi bezzegországai egy csapásra rossz példává váltak, és már nincs vita arról, hogy a biztonságos mennyiségű férőhelyet fenntartó Magyarországot érte kedvezőbb helyzetben a pandémia.

A másik ilyen kritikus pont a lélegeztetőgépek száma: Magyarországon 2560 lélegeztetőgép volt található a járvány kirobbanásakor, ám még márciusban több száz új berendezés szállítására szerződtünk le kínai szállítókkal (miközben a világ számos országa már nem tudott elegendő berendezéshez jutni). Ezek közül az első 86 már március 24-én megérkezett Budapestre. A nemzetközi klinikai tapasztalatok alapján ennyi lélegeztetőgépre 50-55 ezer (egyidejűleg ellátásra szoruló) fertőzött esetén van szükség, azonban további több száz berendezés érkezik még az előttünk álló hetekben. A kormány döntése értelmében korlátlanul rendelkezésre állnak a pénzügyi források a járvány elleni védekezéshez.

Márciusban több millió védőmaszk is érkezett az országba, ezt azonban elsősorban azok kapták, akik számára a legfontosabb: az egészségügyi dolgozók. Bár mindezen kapacitásokra a jelenlegi tendenciák alapján nem biztos, hogy szükség lesz, az elején sem lehettek illúzióink: Magyarország nem tudja teljesen kivonni magát egy világjárvány hatásai alól. A sikeres háborúhoz azonban megvannak a fegyvereink, és nem csak a következő néhány hétre elég a muníciónk. Tudásban, eszközben és tettrekészségben egyaránt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. április 08. 04:20
+ infó: "Egy orvosi szaklapban megjelent szakértői cikk szerint a kortikoszteroid-tartalmú gyógyszerek elnyomják az immunválaszokat, ezért az ilyen szert használók súlyosabb tüneteket tapasztalhatnak, ha elkapják az új koronavírus-fertőzést." https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_nagyobb_kockazatot_jelenthet_ez_a_gyogyszer/20200407174104
egyvilág
2020. április 07. 13:24
Ez a háború narratíva folyamatosan... + A vírusról: kicsit régebbi már, de a pártsemleges szemléletmód, a gazdasági és klímaügyi tanulságok továbbra is érvényesek: https://www.egyvilag.hu/index.shtml#uzenet
Nyáril
2020. április 07. 11:01
A lélegeztetőgépek Lendvai Ildikónak köszönhetők. Ő konvertált 1998 és 2002 között mindent lélegeztetőgéppé. Lám milyen jól tette, mostanában viszont felhagyott ezzel, pedig igen nagy szükség lenne ár mostanság.
Akitlosz
2020. április 07. 05:19
Milyen háborúhoz? Béke van. És remélhetőleg az is marad. Mert a sikeres háborúhoz ugyan nincsenek meg a fegyvereink. Úgyhogy jó lenne, ha abbahagyná a szerző az álmodozást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!