Orbán Viktor 10 éve: A nyertesek

2020. április 24. 18:57

Orbán Viktor saját szociáldarwinista prioritásai alapján kezeli a koronaválságot is.

2020. április 24. 18:57
Scheiring Gábor
Mérce.hu

„A Matolcsy-féle jegybank értékelhető lépésein túl a kormány gazdaságélénkítő intézkedései messze elégtelenek. A »nagy gazdaságmentő csomag« a bajbajutott munkavállalók szemét a cégeknek csak egy jól körülírt részére vonatkozó, a kieső bérrész 70 százalékát lefedő bérgaranciával szúrja ki. A nacionalista-konzervatív brit kormány például a teljes bér 80 százalékát lefedő programot indított már március 20-án. Magyarországon áprilisban már naponta 4500-an veszítik el munkájukat, az ő kezüket a kormány elengedte. Sőt, még rontja is a helyzetüket azzal, hogy a Munka Törvénykönyvét, ezzel a munkavállalók maradék védettségét, gyakorlatilag felfüggesztette.

Orbán Viktor a világban azzal »unortodox«, hogy utolsó neokonzervatív héjaként foggal körömmel ragaszkodik az ortodox megszorító politikához. Miközben az amerikai republikánus elitektől kezdve a német konzervatívokig mindenki két kézzel rakja a pénzt a vállalatok és az emberek zsebébe, a magyar kormány ezt a válságot is arra használja, hogy tovább menjen saját, perverz módon lentről felfelé újraelosztó, munkaerőpiacot liberalizáló stratégiájával. Orbán felhalmozó állama tehát felhasználja a koronaválság lehetőségét, hogy újabb erőforrásokat osszon a számára kedves »felsőközéposztálynak« és nemzeti burzsoáziának, kiszorítson néhány újabb multit a szolgáltatószektorból, az esetleges elégedetlenkedésnek pedig a demokrácia további leépítésével veszi az élét.

A kormány eddig is autoriter megoldásokkal akadályozta meg, hogy az új arisztokráciát feltőkésítő intézkedéseivel szembeni társadalmi elégedetlenség becsatornázódjon az ellenzéki politikai térbe. A felhatalmazási törvény csak egy lépés tovább ezen az úton. Az ellenzéki pártok kivéreztetése az állami támogatás megfelezésével éppen ezért az egyik legveszélyesebb húzás a felhatalmazási törvény kapcsán: egy újabb hatalmas akadály az ellenzék előtt, hogy politikai formát adjon a diffúz elégedetlenségnek. Az önkormányzatok anyagi kivéreztetése pedig nemcsak az ellenzéket hivatott ellehetetleníteni a polgármestereik mozgásterének szűkítésével, hanem a vírus elleni védekezést is megnehezíti. Magyarország már rég nem demokrácia, hanem egy hibrid autoriter államkapitalizmus: a rendszer politikai jellege és gazdasági stratégiája csak együtt érthetők meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toef36
2020. április 26. 13:10
Tudja Ön egyáltalán, mi a szociáldarwinizmus? Amikor "félművelt" újságírok filozófálnak...
Valodi
2020. április 26. 00:23
Csak nem ti vagytok a Forgács és Nagymamája Agrár Rt.? (a termőföldárverésen) ".... rangsorban őket a megyei második legnagyobb nyertes érdekeltség, a Forgács család 90 év feletti legidősebb tagja, Forgács Barnabásné (215 ha) ... követi..."
drkovax
2020. április 25. 11:57
Nem jött össze a cambridge-i közgáz Phd ? Hja, Maduro imádatra már nem adnak ...
zolizolizoltan
2020. április 25. 11:47
Magyarországot az elmúlt 10 év gazdasági konjuktúrája húzta fel, de így is utolsó a visegrádi országok között. Orbánnak az idei lesz az első nehéz éve, most kell megmutatnia, hogy képes civilizált módon, katonai eszközök nélkül is a nehéz időszakban helyt állni. Gyurcsánynak nem sikerült helytállnia, szerintem a másik dumafrancinak is beletörik a bicskája. Nem lesz elegendő a népszerűségi mutatók kibazsalásából megélnie. Mert ehhez ért, az kétségtelen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!