Gondban az Isten miattunk

2020. április 12. 15:47

Örvendetes, hogy sokat teszünk testünk egészségéért, de mi lesz a lelkünkkel?

2020. április 12. 15:47
Kozma Imre
Magyar Nemzet

 „Az egészség a lélek Istennel való harmonikus kapcsolatát jelenti. Ezért a Krisztus-hívőknek az egészség nem önmagában érték, hanem azáltal, hogy az életnek azt a teljességét (egészségét) érthetjük alatta, amelynek megszerzése és megtartása elsősorban nem az orvosoktól függ. Így lehetséges az, hogy az egészséges lélek ép és erős maradhat akkor is, ha a test beteg. A betegség a lelki-erkölcsi rend megbomlásának külső jele.

A gyógyításban a testi gyógyulás csak másodlagos. A valódi gyógyulás az, amikor helyreáll a rend, ember és Isten kapcsolata. A rendteremtést, az emberi testet öltött Isten Fia, a Megváltó vette magára, aki betegségeinket viselte, akire fájdalmaink nehezedtek, akinek sebei szereztek gyógyulást. Ő állította helyre az emberiség lelki-testi egészségét, egészséges kapcsolatát Istennel. Ez a tanítás határozza meg az euró­pai kultúrát és civilizációt már kétezer éve, s ez jelent igazodási pontot ezeregyszáz éve Magyarországnak is. Mondhatjuk: a gyógyítás a kétezer éves egyház öröksége.

A világjárvány egyik napról a másikra megváltoztatta életünket. A bezártság is szolgálhatja lelkünk gyógyulását, ha felfedezzük a kereszténység engesztelő gyakorlatait, a bűnbánatot, a böjtöt, az önmegtartóztatást, az imádságot. Ami rajtunk múlik, azt megtenni kötelesség, ami nem, azt imádkozva bízzuk Isten kezére. Örvendetes, hogy sokat teszünk testünk egészségéért, de mi lesz a lelkünkkel?

Orandum est, ut sit mens sana, in corpore sano! (Juvenalis) Imádkozni kell azért, hogy ép legyen a lelkünk ép testünkben! 2020 húsvétján kérem Istent, hogy a feltámadásba vetett hitünk hozza vissza a Lelket Európába.

A szerző a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2020. április 14. 13:23
"Gondban az Isten miattunk" Az isten azért van gondban, mert még egy tisztességes világot sem volt képes teremteni. "Elkúrtuk, nem kicsit ..."
Akitlosz
2020. április 13. 19:34
"Örvendetes, hogy sokat teszünk testünk egészségéért, de mi lesz a lelkünkkel?" Az, hogy ép testben ép lélek. Nem tetszett még hallani?
Vakfolt
2020. április 13. 09:57
"A valódi gyógyulás az, amikor helyreáll a rend, ember és Isten kapcsolata." Megoldható, csak rengeteget kell ordítozni a gyerekkel, hogy bírjon viselkedni.
zsanett-kúnrum
2020. április 12. 19:03
Isten gondjai kifürkészhetetlenek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!