Először a vírust győzzük le, utána mentsük meg a világot

2020. április 20. 12:52

Csaknem az összes újrafelhasználható zacskón és szatyron nyüzsögnek a kórokozók, ráadásul a vizsgált termékek felén ürüléket is találtak. A Guardiant nem igazán érdeklik a tények.

2020. április 20. 12:52
John Tierney
City Journal

„Egyes környezetvédők és szövetséges médiumaik a járványhelyzet generálta új szabályokat a műanyagipar és a konzervatívok propagandájának tekintik. A Guardian egy cikkében azzal vádol konzervatív csoportokat, hogy helytelenül értelmeznek műanyagzacskókról szóló tudományos tanulmányokat. Itt a szerző egy korábbi tanulmányára is hivatkoznak.

Cáfolatok és bizonyítékok helyett a Guardian a Greenpeace tengerbiológusát idézi, aki szerint az egyszer használatos műanyagzacskók nem biztonságosabbak az újrahasználható zacskóknál, mivel a vírus túlél a műanyagon. Valóban, saját korábbi cikkemben magam is rámutattam, hogy a vírus képes fertőzőképes maradni a műanyagon, ahogy más felületeken is.

De a lényeg nem az, hogy miből készül a zacskó, hanem hogy mi történik, miután hazaért a vásárló. A vékony műanyagzacskót, amit a zöldek be akarnak tiltani, az emberek tipikusan szemétgyűjtőként használják odahaza, majd kidobják. Ezzel szemben az újrafelhasználható zacskók értelemszerűen többször is visszatérnek a szupermarketekbe, gyakran még az előző vásárlás során, vagy a metróban és különböző mellékhelyiségekben fölszedett kórokozókkal egyetemben.

Amikor az Arizonai Egyetem és a Loma Linda Egyetem kutatói a boltok bevásárlózacskóit elemezték Arizonában és Kaliforniában, arra jutottak, hogy csaknem az összes újrafelhasználható zacskón és szatyron nyüzsögnek a kórokozók, ráadásul a vizsgált termékek felén ürüléket is találtak. A tanulmány ugyanakkor nem mutatott ki szennyeződést az új nejlonzacskókon.

A zöldek tagadják, mégis kétségtelen, hogy jelen állás szerint a legbiztonságosabb és legegyszerűbb módja a kórokozók eltüntetésének, ha új nejlonzacskókat használunk a boltokban, majd kidobjuk őket minden mással együtt egy nagyobb szemeteszsákba. A zsákot aztán be lehet pakolni a kukásautókba és megsemmisíteni a hulladékégetőkben. Fontos még: a vásárlóknak, a munkásoknak, a börtönlakóknak vagy bárki másnak pedig nem kellene a szemetet válogatniuk – sem most, sem a világjárvány után.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2020. április 21. 13:32
Egy tömör összefoglaló a globális problémákról, a felmelegedésről: https://egyvilag.hu/temakep/078.shtml Itt pedig a vírussal való kapcsolatáról: https://egyvilag.hu/index.shtml#virusklima
brekker
2020. április 20. 20:33
Minden bevásárlás elótt ki kell mosni és fertőtleníteni a szigorúan nem műanyag szatyrokat. A bevásárlás után ugyancsak fertőtleníteni kell minden csomagolást. Utána szakszerú kézmosás, majd a beltartalom elhelyezése előre fertőtlenített tárolókban. Nem olyan bonyolult, mit nem lehet ezen érteni? :) Ja még plusz, kenyeret zsömlét saját magunknak kell sütni, tésztát fertőtlenített lisztből és fertőtlenített tojásból saját fertőtlenített kézzel kell gyúrni. Ha ezt betartjuk, egyszercsak vége lesz a járványnak.
nyugatiszél
2020. április 20. 18:00
Miért nem megoldás, ha minden használat után kimossuk a szatyrokat? Mi így csináljuk, a zöldséget kiszedjük az erre a célra szolgáló tárolóba, a zöldszatyor meg megy a mosásba.
Nannyó
2020. április 20. 14:05
Sőőőt, ha nem volna a tűzgyújtási tilalom, saját magunk égetnénk el a saját szemetünket, a műanyag zacskókkal együtt. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!