Lecke, talán időben

2020. március 02. 12:12

Harminc év után először nem lesz deklaráltan magyar képviselet a pozsonyi parlamentben, tehát minden döntést a magyarokról (s az általuk lakott déli régiókról) a magyarok nélkül fognak hozni.

2020. március 02. 12:12
Veczán Zoltán
Magyar Hírlap

„Emlékszem, teljesen elképedve álltam az ítélet hallatán. No de kérem, engem lefoglalnak különféle lovagias ügyek és egy elektromos gitár, s az igaz, hogy nem volt időm holmi matekkal foglalkozni, de értelmes vagyok meg tehetséges is, hát, milyen dolog épp engem megbuktatni, amikor jövőre pont tanulni is terveztem volna? Az érvelés nem hatotta meg a tanárnőt, a bliccelő diák megsemmisülve kotródott haza a hírrel: megvágták matekból. Épp időben, mondhatni. Összekaptam magam, nyáron némi külső tanári segítséggel behoztam a behoznivalót, lepótvizsgáztam, és én lettem az egyik legjobb matekos az osztályban.

Nos, felvidéki honfitársaink hasonló ítéletet hoztak a szlovákiai magyar politikum feje felett szombaton az urnáknál, noha nem egy, hanem tíz (avagy harminc) elbliccelt év hozta meg a gyümölcsét, amikor a lovagiasnak legkevésbé sem nevezhető Magyar Közösség Pártja (MKP) versus Most–Híd pártharc vitte az energiát a közösség képviselete elől, a magyarság és ezzel együtt méltányolható követelései pedig egyre olvadtak. A rendszerváltás idején 570 ezer magyar identitású ember élt a Felvidéken, 2011-ben már csak 458 ezer volt ez a szám – miközben a magukat magyar anyanyelvűeknek vallók még mindig bőven félmillió fő fölött voltak, csak éppen nem óhajtottak közösséget vállalni ezzel az egész hacacáréval. Ez is lehet elgondolkodtató.

Ahogy az is, hogy a két magyar párt az elméletileg 8,5 százaléknyi magyar (akik átlagos életkora magasabb az országosnál, tehát elvileg még több köztük a választókorú) összesen hat százaléknyi voksot adott a két magyar pártra, ha az egyszerűség kedvéért a Most-Hídat is annak vesszük: a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) négy, a Híd két százalékot kapott. Csak adalékinformációképpen: az MKÖ szülőanyjának, az MKP-nak 2002-ben és 2006-ban 11–11,5 százalék között szavaztak bizalmat. Nyilván Bugár Béláéknak is meg lehet köszönni, hogy a vegyespárti projekttel kézen fogva átvezettek az asszimiláció hídján egy jókora tömeget, de a felelősségből bőven jut az MKP-nak is, amelyik nem tudta visszahódítani az elvitt szavazókat, még ekkora budapesti segítséggel sem. Még egy elgondolkodtató dolog.

Van, amikor a régóta várt, papírforma-vereség is mellbe vágja az embert. Harminc év után először nem lesz deklaráltan magyar képviselet a pozsonyi parlamentben, tehát minden döntést a magyarokról (s az általuk lakott déli régiókról) a magyarok nélkül fognak hozni. Nos, 2001 és 2011, azaz a két népszámlálás között, amikor az etnikai magyar képviseletet zászlajára tűző MKP végig a parlamentben volt, ráadásul az egyik kormánypártként fungált 1998–2006 között, harminchárom településen sikerült annyi atyafit betelepítenie a pozsonyi politikának, hogy átfordítsa magyarról szlovák többségűvé. Szerintem el lehet képzelni, mi lesz itt azután, hogy egyetlen magyar képviselő sem jutott be, még Zuzana Čaputová européer-listáján se (ellenben a Smer nagyot hasalt, ami talán jó a felvidéki magyaroknak, de a V4-eknek kevésbé).”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
... az oláhokat
2020. március 03. 21:40
https://hu.wikipedia.org/wiki/2020-as_szlov%C3%A1kiai_parlamenti_v%C3%A1laszt%C3%A1s a 7%-os küszöb miatt összesen 28% kiesett a parlamentből.
annamanna
2020. március 02. 16:34
"Az MKP ugyanis fejben mindig Bugár Béla foglya maradt. Nem tudta levetkőzni, tiszta szívből elutasítani annak ellenére sem, amit az egykori övéivel művelt. Tíz év alatt képtelen volt túllépni rajta, kitalálni egy magyar politikát és pártot nélküle. Az MKP-ban nincs posztbugárizmus. Az MKP-ban Bugár nélküli bugárizmus van. A sorvadás végső stádiuma és a beletörődés Mindez mutatja, mennyire beszűkült az MKP, mennyire elsorvadtak a maradék képességei is a parlamenten kívüli élet alatt, miközben azzal vigasztalta magát, hogy így is jó neki, mert erős régiós párt maradt. Csakhogy vége lesz. Látszott ez 2012-ben 4,28%-nál, látszott 2016-ban 4,05%-nál, és pláne látszik most, amikor már a 4% sincs meg. Nem azért van vége a pártnak, mert 5% alá csúszott, hanem mert nem látszanak benne olyan politikusok, akik képesek kitalálni, hogyan lehet a küszöb fölé jutni. Olyan politikusok, akik képesek egyértelmű eszmeiséget követni, világképet felvázolni, közösségi célokat kitűzni a szimpla létezésen túl, és mindezeket képesek érthetően elmondani az embereknek is. Sőt, politikusok sem látszanak az MKP-ban. Csupán öltönyös alakok, akik jönnek-mennek, néha mondanak valamit, ami egyre érdektelenebb, de sosem csinálnak semmit. Itt csak unalmas túlélőművészek vannak, meg a járásuk határain túl senki által nem ismert polgármesterek. Ezektől - na meg az örökkévalónak gondolt magyarországi lélegeztetőgéptől - remél országos politikát a párt, miközben tíz éve nem láttunk tőle olyan húzást, amit politizálásnak minősíthetnénk. Az MKP várja a lassú halált, és minden megélt napon annak örül, hogy nem aznap jött el. Ez volt eddig, most pedig maga nyit ajtót a kaszásnak, amely egyszer már félig megölte. Az okos más kárán tanul, a hülye a sajátján se." https://felvidek.ma/2019/10/holnaputan/
annamanna
2020. március 02. 15:12
pont ez az ítélet, nemde?
Box Hill
2020. március 02. 12:48
Árulók tobzódnak mindenütt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!