Ilyenkor kell a leginkább politizálni

2020. március 19. 22:44

Terjed mostanában egy nagyon komoly félreértés: hogy válság idején össze kell fogni és ezért „nem szabad politizálni”.

2020. március 19. 22:44
Kerpel-Fronius Gábor
Facebook

Az állításom ezzel szemben határozottan az, hogy éppen ilyenkor kell a leginkább politizálni.

Amiben fegyelmezettnek kell lenni, az az operatív feladatok összehangolt végrehajtása, a közösen elhatározott döntések végigvitele.

Viszont a válságból való kiútkeresés döntően politikai jellegű feladat.

Politikai döntés például az, hogy miként gondolunk védekezni a vírus ellen: alapvetően más politikai döntést hozott Anglia és Hollandia (idősek elszigetelése, fiatalokon menjen végig a betegség) mint például Szlovákia (iskolák, vendéglők bezárása, stb). Természetesen ideális esetben ezek a politikai döntések szakértői vélemények és adatok alapján történnek, de mégis politikai döntések.

Az ellenzéknek tehát nem róható föl, ha alternatív elképzeléseket fogalmaz meg a kormány elképzeléseivel szemben, hanem ez éppen kutya kötelessége.

Ugyanígy: amikor a kormány tegnap bejelentette a válság kezelésére szolgáló gazdasági intézkedéseit: politikai döntést hoz. Megvannak a preferenciái, hogy kit és mit akar óvni (elsősorban a munkahelyeket akarja védeni, helyesen, de nagyjából differenciálatlanul, és kire akarja terhelni a válság költségeit (egyértelműen a pénzügyi szektorra).

Amikor mi a Momentumban azt mondjuk, hogy differenciáltabban kell a kérdést megközelíteni, az alábbi négy pontunk szerint:

1. Állítsuk a gazdaságot az egészségügy szolgálatába
2. A mindennapi élet támogatása
3. Szociális védőháló minden rászoruló magyar számára
4. Segíteni kell a vállalati szektort a munkahelyek védelmében

és ezt részletesen kifejtjük, akkor politizálunk. Nagyon helyesen. Magyarország most rendkívüli helyzetben van. Nincs egyértelműen jó recept - ilyenkor is fennáll az ellenzék felelőssége, hogy minél konstruktívabb elképzelésekkel álljon elő.

Hiszen a politika egyik lényeges feladata éppen az, hogy meggyőzzük az embereket, hogy a mi elképzelésünk jó.

A kormányt az ellenzéktől az különbözteti ugyanis meg, hogy valamikor megnyerte a választásokat. Több felelőssége és több lehetősége van: ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy szükségképpen mindig igaza van.

Sőt, ha tekintetbe vesszük, hogy a 2010 óta tartó rossz kormányzásnak milyen szerepe van abban, hogy Magyarország
1. ennyire kaotikusan reagált a helyzetre (kontraszelekció)
2. ennyire felkészületlen a digitális oktatása 2020-ban
3. az egészségügy ilyen leromlott állapotban van
4. az emberek nagyon jelentős részének EGYÁLTALÁN nincs anyagi tartaléka
akkor arra is gondolhatunk, hogy az ellenzéknek a szokásosnál is nagyobb felelőssége van abban, hogy alternatív programokat fogalmazzon meg.

A tegnapi kormányfői tájékoztatóban megnyilvánuló arrogáns, kommunikációközpontú inkompetencia sajnos hű tükre az elmúlt 10 év kormányzásának.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Atilla
2020. március 20. 11:46
Magyarország ellenségei a mai ellenzék! Valóban megszakadt 2010 után az országot totál csődbe vivő kormányzás. Hát ez nagy baj george soros,clara dobrev stb.szerint. Most tovább kell fertőzni az országot a lényeg az,hogy zavart kell kelteni és ebbe a vírus is besegít. Ilyen szomorú ez a mai világ. Sose feledjük ki az ellensége a magyar népnek és "megháláljuk" nekik rövidesen!!! Közel vannak a nem szeretem napok de akkor meglássuk a "hősőket"!
nemecsekerno_007
2020. március 20. 10:58
Gabika, ott van nektek egész Budapest. Meg lehet mutatni, hogy mit tudtok!!! Eddig Eszenyi leváltásán kívül nem sok mindent tudtok felmutatni. Ez viszont nagyon gyenge. Pofázni minden hülye tud.
puszika
2020. március 20. 10:13
Önvizsgálatra lenne nagyon szükséged köcsög! AMIT ITT HAGYTATOK 2010-ben AZ MÁIG HAT. A helyedben inkább KUSSOLNÁK és bocsánatot kérnék a magyaroktól azért a nagy rakás trágyáért amit még most is nyögünk! Amúgy meg a gatyaváltás óta az utóbbi három év csak az amikor a magyar tartalékolni tud!
Mich
2020. március 20. 09:56
"Ilyenkor kell a leginkább politizálni" Valójában itt pedzegeti a libsik/bolsik/nácik régi koncepcióját: egy válság (amit szítani is lehet...) arra jó, hogy (összefogás helyett) megragadják a hatalmat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!