A nők ügye közügy

2020. március 08. 14:22

Követeljük az Isztambuli Egyezmény ratifikálását!

2020. március 08. 14:22
Kendernay János – Schmuck Erzsébet
MTI-OS

„A nők ügye közügy. Az előítéletek, a munkaerőpiaci megkülönböztetés, az indokolatlan bérkülönbségek, a nők elleni erőszak mind közügy. Fel kell ismerni, hogy erősebb lesz a gazdaság, boldogabb és sikeresebb lesz az ország, ha komolyan vesszük a női egyenlőség ügyét.

Számunkra alapvetés az egyenlő munkáért, egyenlő bért elve, és emellett fontosnak tartjuk, hogy a kormányzat kiemelten segítse a kisgyermekes nők munkába állását is. A nők ma a gyermekvállalás ideje alatt hosszabb időre kiesnek a munkaerőpiacról, ez törést okoz az életpályájukban, emiatt pedig nehezebb az újbóli munkába állásuk, előrejutásuk a munkahelyen.

Naponta nők százezreinek kell elszenvednie zaklatást, bántalmazást, családon belüli erőszakot. A Büntető Törvénykönyv szigorítása önmagában nem volt hatékony, ugyanis a jogi szabályozás édeskevés: ha nincs mellette társadalmi szemléletformálás, megelőzés, képzés, a megfelelő ellátások és szolgáltatások rendszere, akkor nem fog csökkenni az erőszak.

Álláspontunk szerint az Isztambuli Egyezmény végrehajtásával széleskörű prevenciós programok indulnának, szakmai protokollok készülnének, rendszeres képzést kapnának az áldozatokkal foglalkozó szakemberek, a krízisférőhelyek számát a szükségletekhez kellene igazítani (tízszeresére emelni) és országos lefedettséget biztosítani, hatékonyabbá tenni a rendőrségi eljárásokat, együttműködni civil szervezetekkel. Ezért követeljük az Egyezmény ratifikálását!”

Összesen 254 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
T. Péter
2020. március 11. 13:21
Egyetértünk. Sose bíztam bennük igazán, már Schiffer idejében sem.
T. Péter
2020. március 11. 13:20
Ha rákerestél volna. :-)) "Akik viszont normálisan foglalkoznak ezzel, azok mind ugyanúgy használják: a gender a társadalmi nemi szerep. Annak összessége, hogy a társadalom milyen szerepeket, elvárásokat, sztereotípiákat, satöbbit rendel a biológiai nőhöz és férfihez. Ezért beszélünk arról, hogy ez változatosabb, és nem olyan kötött, mint a tényleges biológiai nem, hiszen míg az velünk született tény, emez időről időre, kultúráról kultúrára változik."
T. Péter
2020. március 09. 22:09
Megállapította a bagoly a sűrű erdőben, az. Hagylak vele, persze. Hiszen teljesen lényegtelen, hogy mennyire megbízhatóak azok az adatok, amikre következtetéseket akarunk építeni.
T. Péter
2020. március 09. 20:31
-- Miért fontos egy csoport amiben sok a védőnő például, kevesebbet kap mint a másik amiben sok a kohász? Miután pontosan előre jeleztem, hogy nem az ilyenekről beszélek. Vannak ágazatokra, pozíciókra, karrierpozíciókra szűkített összehasonlítások, amelyek szintén eltérést (változó eltérést, de mindenhol eltérést) mutatnak. Statisztikáról beszélünk, sokaságról, milliónyi emberről itthon, még többről világszerte. A statisztika lényege az, hogy úgy lehet általános képet adni, hogy nem minden egyes szóba jöhető embert hasonlítasz össze egyesével. Nem, nem csak kizárlóag ugyanazon munkakörben hasonlítható össze statisztikailag. Össze lehet hasonlítani végzettségük, karrierjük, pozíciójuk szerint összemérhető embereket, nőket és férfiakat, és lehet érvényes következtetéseket levonni akkor is, ha nem mind ugyanannál a cégnél, ugyanabban a pozícióban vannak. Mindezzel természetesen te is tisztában vagy, nem is azért írtam le, hogy tőlem tudd meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!