Nem lehet mindenért az AfD a hibás

2020. február 24. 19:25

De hol van az a nagy válság, ami ezt a pártot ilyen rövid idő alatt a szuterénből a főfolyosóra emelte?

2020. február 24. 19:25
Henryk M. Broder
Welt.de

„Az AfD-t 2013 elején alapították. Azóta bejutott a Bundestagba és mind a 16 tartományi gyűlésbe. És habár egy kormányban sem vesz részt, folyamatos veszélyt jelent a belső békére, a politikai stabilitásra és a közösségi összetartásra. De hol van az a nagy válság, ami ezt a pártot ilyen rövid idő alatt a szuterénből a főfolyosóra emelte? Nem múlik el nap, hogy ne hallgatnánk meg, milyen jól megy nekünk, és hogy még sosem volt ilyen jó sorunk a német történelem során. 

És ez nem is hazugság. 2018-ban társadalombiztosításra 996 milliárd eurót költöttünk, ami közel annyi, mint az EU hétéves költségvetése esetében. Vannak szegény és »szegénység által fenyegetett« emberek, de nincs tömeges szegénység, mint a weimari köztársaságban. A szövetségi kormány évente 630 milliárd euró »fejlesztési segélyt« biztosít Kínának, a »Demokratie leben!« programmal pedig a honi civiltársadalmat támogatja. Ilyen körülmények között hogy kiálthat valaki »fasizmust«? 

Ami viszont létezik, az a mindennapok eldurvulása. Amikor orvosokat, tűzoltókat, mentősöket és játékvezetőket támadnak meg, amikor tévés személyiségek kapnak halálos fenyegetéseket, akkor valami nagyon félrement abban a társadalomban, ami a hadseregét is ideértve elköteleződött az erőszakmentesség mellett. íDe arról is érdemes lenne elgondolkodni, hogy egy Björn Höcke-féle »lázító« hogyan vihette keresztül az üzenetét olyan »influencerekkel« szemben, akik nap mint nap a békés és tiszteletteljes együttélésért emelnek szót – mint a német püspöki konferencia elnöke, a németországi evangélikus egyház tanácselnöke, a muszlimok központi tanácsának elnöke, a zsidók központi tanácsának elnöke; olyanok, akik együtt több mint a népesség felét képviselik. 

Nem lehet, hogy mindenért az AfD a hibás. De azért jó lenne.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2020. február 25. 13:13
Nincs abban semmi meglepö, hogy a jobb- és balszélsö pártnak. föleg a volt Keletnémet oldalon, sok híve van. A nagy remények amik a fal lebontását kisérték messze nem mindenkinek váltak valóra. Ráadásul, pont a Szovjet csöd, vadította be a kapitalizmust, a korlátlan haszon-hajhászást. globális szinten. Ehhez persze a digitalizáció is ideális eszköznek bizonyult. Mindez erösen megingatta az emberek biztonság-érzését és ezt a deficitet még a fogyasztói mámor se képes kompenzálni. Attól, hogy egyik napról a másikra munkahelyek szünnek meg tömegesen vagy az elvárt tudás jelent nagyon mást, nem lesz jó a közérzet. Erre tett rá még nagy lapáttal, az a tömeges illegális bevándorlás aminek sokan nem örültek. Azzal együtt, hogy sok olyan munkakör van amit a német nem tart magához méltónak... Persze a német problémák máshol is ott vannak és mindnyájan ráfázunk, ha nem sikerül megszelíditeni és egészséges korlátok közé tenni mindazt ami árt a közhangulatnak és az emberek közérzetének.
julia3
2020. február 25. 12:49
Na most szól hozzá!
sztd
2020. február 25. 09:19
Lehet, hogy nincs tömeges szegénység, de azért egy átlag lengyel mégis vagyonosabb, mint egy átlag német: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200217/jaksity-gyorgy-a-nemet-beteg-415935 A másik kérdés, hogy Németország többet juttat szívjóságból Kínának (évente 630 Mrd Euro), mint az EU-nak? Ebből persze Kína felvásárol több német céget (Kuka), és versenytárssá válik. A történet vége, hogy a német polgár azért küzd, hogy a kinai ne szorítsa ki, a muszlim pedig ne rabolja ki. Csak az érthetetlen, hogy az AfD mitől erős?
nemvagyoksanyi
2020. február 25. 08:32
" A szövetségi kormány évente 630 milliárd euró fejlesztési segélyt biztosít Kínának" --- Ezt valaki leellenőrizte? Valóban "milliárd"? Mert a 630 milliárd euró irdatlan sok pénz, még a német GDP-nek is kb. negyede/ötöde.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!