A német beteg

2020. február 17. 15:14

Egyre kevesebben engedhetik meg maguknak Németországban, hogy a magas ingatlanárak mellett lakást vásároljanak.

2020. február 17. 15:14
Jaksity György
Portfolio.hu

„Összefoglalva, a német társadalom erősen polarizált, a valóban gazdag német családok szűk rétegén túl a társadalom nagy része egyre jobban elszegényedik. E folyamat hátterében az alacsony saját ingatlanarány és a családok szűk körének tulajdonában lévő vállalati részvénytőke, illetve az abból származó jövedelem és vagyonnövekedés áll. Ha valaki azt érzékeli, márpedig a német megtakarítók – helyesen – azt érzékelik, hogy reálmegtakarításuk évről-évre csökken, kénytelenek nominálisan növelni megtakarításaikat, hogy az például majdani nyugdíjuk kiegészítésére elegendő legyen és ezzel az ördögi kör folytatódik. Mindhiába növelik ugyanis megtakarításaikat (fogyasztásukat akár csökkentve) és taszítják recesszióba az országot (amit az csak a kereskedelmi partnerek passzívumán keresztüli eladósítása révén tud elkerülni),

A (negatív) reálkamatos kamat kérlelhetetlen törvénye kegyetlenül tépázza meg vagyonunkat, az elszegényedés folytatódik.

Egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy a magas ingatlanárak mellett lakást vásároljanak, noha nulla körüli kamaton kapnának hitelt, vagy éppenséggel a növekvő (városi) bérleti díjakat megfizessék, kiszorulnak a városokból, életvitelük gyökeresen átalakul, romlik.

Berlinnek ebből jól láthatóan nem csak beruházásokra kellene a költségvetési rugalmasságát kihasználva költeni, hanem a megtakarítók kompenzálására, a fogyasztás növelésére, amit a német jövedelmek beruházások által érintett, illetve azok hatására bekövetkező növekedése részben fedezne. Úgy tűnik azonban, ahogy Európa más országaiban, úgy Németországban sem a gazdaság és társadalom fejlődését jobban szolgáló programokban, hanem a politikai jelszavakban van verseny. Meg is jelennek – egyre inkább majd, amikor még a jelenlegi gyengécske európai gazdasági fellendülés is véget ér – a politikai kalandorok. Egyelőre csak a lakások államosításával, finomabb formában, a bérleti díjak többéves befagyasztásával (sok sikert berliniek!), a migránsokkal (hajrá magyarok!), az EU-val történő szakítással (Thank you Boris!) próbálnak tüneti kezelést kínálni, vagy csak a politikai hatalom megszerzése, megtartása érdekében élnek vissza a választók butaságával. Az európai közhangulat egyre feszültebb… Pont mint egy évszázaddal korábban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sztd
2020. február 18. 09:22
Enni még vajon van mit, vagy küldjünk élelmiszersegélyeket is? Függetlenül attól, hogy - szerintem Orbán Viktor kormányai jó teljesítményt nyújtottak a gazdsági kormányzás terén, és - a lakhatási válságot (különösen a 25 évvel ez előtti viszonyok tükrében) nem veszem komolyan, - talán még a nyugat(-Európa) is hanyatlik, az elszegényedő és egyre inkább nyomorgó németek képe kissé hiteltelen. Értem, hogy nem pont ezt írta le a szerző, de valahogy mégis ez jött át.
ElBundi
2020. február 17. 18:38
Jó a cikk, de Németország nem csak ezekkel a gondokkal küszködik. A neoliberalizmus küldi üdvözletét. A minden privatizációja kiüriti az államkincstárat, következésképpen az állam kénytelen drasztikus intézkedésekhez nyúlni, hogy adósságát a bankmaffiának törleszteni tudja. Honnan veszi el? A gyengéktöl. A lakosság lenyúlása, megterhelése évröl - évre, ahogy azt a Bilderberg-konfrenciák elvárják, fokozódik. A kutyaadótól a kötelezö rádió/televizió díjakig minden kegyetlenül behajtásra kerül. Az év elsö 7-8 hónapját az átlagpolgár az adókasszának dolgozza le. Szeptembertöl kezdhet el spórolni. Ha valaki egy-két napot késik adójának vagy akármilyen számlájának befizetésével, kegyetlenül jön rá büntetökamat. És ez csak a töredéke a megterheléseknek.
aaabbbccc
2020. február 17. 16:56
az usa 10 ev alatti 450%-os novekedese inkabb beteges, mint az eu 150%-a persze, a befekteto dorzsoli a tenyeret de aki elhiszi, hogy az usa cegek majdnem 5x annyit ernek, mint 10 eve az hulye ki fog durranni es sokaknak fajni fog de utana kezdik ujra felfujni a lufit
szemlelo
2020. február 17. 16:43
Németországban a lakbérek ijesztően növekedtek az elmúlt 10 évben, nincs elég bérlakás. A német kormány és a parlament már bevezette a lakbér-stoppot, ami korlátozza a lakbér emeléseket és azt is, hogy az új bérlőnek mennyivel magasabb áron lehet bérbeadni, mint amennyit az előző bérlő fizetett. Most ezt még szigorítani fogják. Ez teljesen elveszi a beruházók kedvét a lakásépítéstől, azaz így nem lesz több bérlakás. A probléma marad. És a bevándorlók is folyamatosan lépnek be a lakásbérlés piacára!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!