A DENK: Egy hollandiai antiszemita bevándorlópárt portréja

2020. február 17. 18:38

A DENK 2016 szeptemberében került először a hírekbe Izraellel szembeni ellenérzései okán.

2020. február 17. 18:38
Veszprémy László Bernát
Migrációkutató Intézet

„Voltaképpen már a DENK létrejötte is egy antiszemita-botrányhoz köthető. A pártelnök Kuzu és Öztürk korábban a mérsékelt jobboldali Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) párttal koalícióban kormányzó Munkáspárt (PvdA) alsóházi képviselői voltak, ám a két politikust 2014 novemberében kizárta a baloldali formáció, mert nyilvánosan kritizálták Lodewijk Asscher munkáspárti politikust, akkori miniszterelnök-helyettest és társadalmi ügyekért felelős minisztert.

Asscher bizonyos török szervezetek szigorúbb biztonsági megfigyelését helyezte kilátásba, mondván, hogy azok »a török-iszlám identitást erősítik«, és »eltávolodnak a holland szokásoktól«. Kuzu és Öztürk ezért »kirekesztőnek« nevezték Asschert, s mivel kitartottak nyilatkozatuk mellett, távozniuk kellett a Munkáspártból. Ugyan ekkor még nem utaltak a miniszter származására – Asscher neves zsidó családból származik, dédapja Abraham Asscher volt, az amszterdami zsidó tanács elnöke az ország német
megszállása alatt –, azonban állítását 2016 júniusában Öztürk megismételte.

Ismét »diszkriminációs miniszternek« nevezve Asschert, ezúttal expliciten utalva is a baloldali politikus zsidó felmenőire: »Hogyan lehetséges, hogy ez a miniszter, az ő származásával, [kiemelés a szerzőtől] elfogadja, hogy másoknak félre kell tenniük a származásukat, a nevüket és a vallásukat ahhoz, hogy érvényesülni tudjanak Hollandiában?« A párt létrejötte óta antiszemita botrányok sorozatával került a holland lapok címoldalára. Ezen botrányok többsége a párt szélsőséges Izrael-ellenességére vezethető vissza: a már idézett Gerstenfeld cikke szerint »a DENK szélsőségesebben Izrael-ellenes, mint bármelyik más
holland alsóházi párt«. 

A DENK 2016 szeptemberében került először a hírekbe Izraellel szembeni ellenérzései okán: ekkor Tuzu pártelnök a kamerák előtt utasította vissza a holland alsóházba látogató Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kézfogását. 2017 márciusában a parlamenti választások során a DENK számos jelöltjét érte az antiszemitizmus vádja a holland-zsidó sajtóban. Ali Tsouli 2017-es képviselőjelöltjük példának okáért a következőt írta nyilvános Facebook-oldalán egy korábbi, 2014-es bejegyzésben: »Miért nem támadja meg az Iszlám Állam Izraelt? Miért mészárolnak csak muszlimokat, keresztényeket és arabokat? Olvassátok és ébredjetek fel!« Posztjához egy cikk linkjét fűzte, mely azt fejtegette, hogy az Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi az izraeli hírszerzés, a Moszad ügynöke lenne. A párt másik jelöltje, Aysegül Kılıç 2016-ban posztolt egy videót Facebook-oldalán, melyen egy muszlim hitre tért brit munkáspárti politikus, George Galloway beszél arról, hogy az izraeliek »háborús bűnösök«, és hogy az országnak sosem lett volna szabad létrejönnie.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. február 18. 16:23
A Veszprémy: Egy magyarországi szemita portréja
Cserna János
2020. február 18. 01:35
Az egészet elolvastam. Benne van az Európába beáramlott muszlimok politikai térnyerésének világos receptje. Csak az első olyan helyzetre vár a Denk, amikor egy politikai patthelyzetben a mérleg nyelvévé lehet. Attól kezdve hatalmon lesz. Akkor pedig a régi Európának lőttek, az EU tarthatatlanná válik és szétmállik. Ez most csak Hollandia, de felkészül Franciao., Németo., Belgium és Skandinávia.
szeekely
2020. február 17. 23:24
"George Galloway beszél arról, hogy az izraeliek "háborús bűnösök"." Miert, nem azok? Erdekes, a teny kozeleset a szerzo egyuttal cafolatnak is tekinti. Pedig nincs itt semmifele cafolat. Mintha minden igyekezet ellenere nehez lenne a nyilvanossag elott erveket talalni amellett, hogy Izrael miert bombazhat halomra bekes civileket kenye es kedves szerint a gazai ovezetben.
Lotti
2020. február 17. 20:28
A muzulmánok és a zsidók imádják egymást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!