„Ölik a svarcerek a lubavicsiakat!”

2020. január 09. 08:41

Crown Heights újratöltve.

2020. január 09. 08:41
Vágvölgyi B. András
Neokohn

„A rabbi, bizonyos Jankele Wieselbuch a lubavicser irály követője volt, keresztben vászonra festett felirat hasította ketté a templomot, rajta cirillel: Mü hátyim Mesájáh szicsasz! Kérdeztem a rebet, mit szól hozzá, hogy a várostól negyven kilométerre besszaráb-románok (egy évvel korábban kapták csak vissza a latinbetűt) meg kozák önkéntesek háborúsdit játszanak a később, már Putyin idején helikopter-balesetet szenvedett Lebegy tábornok 14. orosz hadseregének atyai felügyelete mellett.

A fiatal, bár roppant bölcsnek tűnő reb sóhajtott, legyintett egyet, mintegy érdektelenségét kifejezendő, „ah, gojim!”, majd gyors mozdulattal teljes testtel felém fordult, jobb kezének mutatóujját felemelve megkérdezte: és azt tudom-e, hogy mi történik éppen Brooklynban? Elcsudálkoztam, internet előtti világban voltunk, Kisinyov nagyjából a világvégének tűnt, de legalábbis a közeli halálfaszának, hogy itt ennek a szent életű embernek New York járjon a fejében, hát, újra is értékeltem a globalizáció-koncepciómat.

Mért, mi van Brooklynban? – kérdeztem vissza. Hát ölik a svarcerek a lubavicsiakat – válaszolt a reb, s látszott rajta, hogy felkavarja a dolog.

Hol kezdett a neozsurnaliszta külső terepen, mikor még nem volt gugli? Könyvtárban persze, utánaolvasott, aminek lehetett, meg helyi kollégáktól próbált meg tájékozódni. Két évvel korábban két lapnál is slapajkodtam New Yorkban, a Timesnál és az alteros városi lapnál, a Village Voice-nál. A Timesnál csak egy-két napot voltam a Metropolitan szekciónál, a városi történések rovatnál, ami persze egy olyan városban, mint New York olyan, mintha több darabokra tört Dashiell Hammett-regényt olvasna az ember egyszerre, de hát a Times más, világhatalom, a 7. flotta megfelelője az újságírásban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2020. január 09. 21:12
Isten bocsásson meg: Kiütéseket kapok az ilyen zsidó dumától ami olyan távol van a magyar szellemiségtől mint Makó Jeruzsálemtől (hogy stílusos legyek-:)
I_Isti
2020. január 09. 13:49
Ez az ember egy próféta. Vagy porféta. “ de középosztályibb hely lett általa.) „New York egy városba szorított világparadigma” – írtuk Simó Györggyel közel harminc éve, háborogtunk, hogy mi lesz a törzsi társadalom meghaladásával és a multikulturális projekttel, ha még itt/ott is ilyesmik történhetnek. A magyar (meg német) skinhead dilemmájával vigasztaltuk magunkat: az akkori Crown Heights-ban nem tudta volna, hová üssön elsőként.” mondja azt valaki, hogy nincs igaza?
Vakfolt
2020. január 09. 12:26
Öljék csak egymást, ezt az elfoglaltságot ne is adják fel, addig se velünk foglalkoznak.
Mátyás01
2020. január 09. 11:39
Noha a rastafari jamaikaiak alapvetően zsidóbarátok, sokan „fekete cionistáknak” is mondják őket és a „zsidóközelség” szempont volt a pont ide telepedésükben, ám azért közöttük is lábra bírt kapni az afroamerikaiak között gyakori nézet, hogy „a zsidók a felelősek a rabszolgakereskedelemért”. Azért ez finoman szólva sem teljesen alaptalan vádaskodás. Egyébként szerintem többféle zsidó létezik, a probléma az "elittel" van, magyarul a háttérhatalom vezetőivel. Jó lenne, ha a normális zsidók néha elhatárolódnának tőlük. Az antiszemitizmus is főleg miattuk van, amit a normális zsidók szenvednek el. Olyan ez, mint az olasz maffia, az olaszokkal nincs semmi baj, de az olasz maffiával igen. Csakhogy az olaszok elítélik az olasz maffiát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!