Vigyázz, ha Orbán letegez!

2020. január 11. 18:54

A kormányinfó mutatja a kanyart.

2020. január 11. 18:54
Karafiáth Orsolya
24.hu

„A minapi Orbán-beszéd ismét élesen megmutatta, hogy kommunikációs kanyar előtt állunk, és a Fidesz felismerte, hogy a hívei, elsősorban a fiatalok kezdenek elpártolni tőle.

Aminek több oka lehet.

Először is:a mostanság szavazókorba lépőknek nagyobb a demokráciaigényük, mint az elődeik többségének.Alighanem gyökeret vert gondolkodásukban, tán nincs rendben az, hogy autoriter politikus urak szabják meg, hogyan is kell létezni. Taszító érzés újraélni, amit esetleg gyerekként, asztalnál már tapasztaltak: ha nem eszed meg a spenótot (amivel persze a javadat akarják), akkor nincs süti sem. Értsd: nem oké, hogy a kedvezmények ára a hallgatás, a mindenhonnan dőlő hülyeség rezignált elfogadása.

Másodszor: egy (legalább viszonylag) szabadan gondolkodó fiatal miért rajongana az olyan (sokak számára) nyomasztó kényszerért, ami arra ösztönöz, hogy a terveinél több gyereket vállaljon? Pláne miért rajongana egy olyan rendszerért, ami elvárja tőle, hogy egyféleképpen és pont úgy gondolhasson a családra, mint a hatalom?

Mi a jó abban egy fiatal lánynak, hogy úgy érzi, a politika szülőgépként tekint rá?

A rendszerváltás után született fiataloknak a világ már nemcsak egy az állam bácsi által kiutalt garzon, valamint egy örökállás nyugdíjig, hanem tágas, lehetőséggel teli hely. Naná, hogy nem viszik át, ha a lehetőségeiket szűkíteni kívánja bárki is.

Harmadszor: a fiatalok nem bírják, ha a hatalom erőből veri végig az intézkedéseit. Micsoda felzúdulás támadt a 2013-as „hallgatói szerződésről szóló törvény”, a „röghöz kötés” elfogadásakor! Aki nem emlékezne: a passzus előírja, hogy az egyetemistáknak az állami támogatásért cserébe a diploma kézhezvételétől számított húsz éven belül mennyi időt kell itthon dolgozniuk. Sajnos a tüntetések, lelkes szónoklatok után a dolog elcsendesedett, azóta csupán néhány hangocska jelzi, hogy azért ez szinte példa nélküli eljárás Európában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 231 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mr.Falafel
2020. január 13. 17:13
Ennek a fapinának fogalma sincs róla, hogy működik a fiatalság. A fiataloknak nemhogy nincs demokráciaigényük, de egyenesen baromságnak tartják. A fiatalok anarchisták, nekik olyan dzsemborik kellenek, ahol lehet hangoskodni, erőszakoskodni, és még fejsimit is kapnak érte. Ezt ismerte fel a baloldal, ezért menő az énekelni, hogy a "a nagymamám egy környezetszennyező vén szar" vagy valami ilyesmit.
Aerion
2020. január 13. 14:36
… Mi a jó abban egy fiatal lánynak, hogy úgy érzi, a politika szülőgépként tekint rá … Én megtagadnám a jogot tőled, hogy szülhess. És ez szerintem jó lenne.
j.lukacs
2020. január 13. 11:22
"Először is:a mostanság szavazókorba lépőknek nagyobb a demokráciaigényük, mint az elődeik többségének." Újra és újra: aki nem ránk szavaz, hülye, degenerált esetleg fasiszta vagy náci, de mindenképpen rontja a világ élhetőségét. Innen csak egy lépés: szabaduljunk meg tőlük! És jobb lesz a világ. (B-lista, internálás, börtön, kivégzés, GULAG) A logika ugyanaz. És ez egy író (költő), " lélek határainak mérnöke". Egyre jobban félni kell tőlük. A kérlelhetetlen magasabb rendűségüktől.
Sétagalopp1
2020. január 12. 22:47
Saját nyomorult életét magyarázgatja.... Szánalmas....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!