Intelmek az eljövendő pártokhoz

2020. január 03. 09:03

A politikai kiállás nem tét nélküli, ez a rendszer keményen utánad nyúl, ha fenyegetve érzi magát.

2020. január 03. 09:03
Varga Nefelejcs Gergő
A Tett

„1) A politikai kiállás nem tét nélküli, ez a rendszer keményen utánad nyúl, ha fenyegetve érzi magát. Ebből a közeg kb. egy „infravörös” doktrína elfogadásával reagált, azaz a saját biztonsága érdekében nem egy támadható identitás mentén szerveződik, hanem többnyire társadalmi munkát próbál végezni, közösségi alapokon. Ami tulajdonképpen még mindig a kommunista mozgalom lényege, de legalább nem lehet szétcseszni brahiból. A másik része meg úgy döntött, hogy akkor beleáll a rendszer arcába, harsányan, és közben divatos lett az ellenzéki identitás itthon is és külföldön is.

2) Mivel a pártok és a figyelemből élő intézmények annyira üresek, támogatottság nélküliek és felülről irányítottak, létrejött az a felismerés, hogy baloldali politika nem lehetséges baloldali infrastruktúra nélkül. Mi sem beszédesebb ennél, mint a Mérce ki nem mondott mottója, hogy ez a mozgalmi lap – mozgalom nélkül. Ahogy van mozgalmi kocsmánk, mozgalmi szellemi műhely, több mozgalmi lap, volt itt már mozgalmi hangszolgáltató is – csak éppen nincs mozgalom.

(Ajánlott olvasmány még az egykori HaHa-blog, összemérendő a most futó vitákkal. Sok tekintetben a Mérce a folytatása a HaHa blognak, a mögötte lévő szervezet nélkül – ezért is folytatjuk ezt a vitát. Másrészt viszont a két levont következtetésből nem szükségszerű egyáltalán az aktivista nyilvánosság sem.)

(Ez a rendszer pedig nem statikus: pl. több ellenzéki, kerületi siker mögött fölállt a csapat, láthatóan, és ez mondjuk okozhat egy váltást a felfogásban, hogy a konfrontatívabb vagy a kibekkelősebb stratégia előnyösebb. De ettől még messze nem lesz a párt az egyértelmű válasz, hiszen döntően pártokon kívüli, adott esetben pártok elleni sikerekről beszélünk.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. január 03. 22:01
"A kérdés akkor pedig úgy hangzik: mit adhat, kinek és minek a párt, s a világ végéről vizsgálva ha a válasz nem az, hogy biztonságot, fenntarthatóságot, túlélést, védelmet, erőt, hanem az, hogy pár embernek pozíciót és TV szereplést, sokaknak pedig irgalmatlan munkával járó szívást és kockázatot, akkor borítékolható lesz a végkimenetel."
Akitlosz
2020. január 03. 18:08
Nem kellenek baloldali pártok.
Héja
2020. január 03. 17:17
Kedves Nefelejcs, nem felejtünk. Pláne, ha pitypang lennél.
Rocktoberi
2020. január 03. 14:18
"A politikai kiállás nem tét nélküli, ez a rendszer keményen utánad nyúl, ha fenyegetve érzi magát. " Erre illett volna példákat is hozni, kis nyomi. Segítek. Eszenyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!