A menekültválság egyetlen megoldása

2020. január 21. 19:42

A humanizmus mögött képmutatás rejtőzik.

2020. január 21. 19:42
Slavoj Žižek
Welt.de

„A globális tőke áramlásával kapcsolatban a menekülteket a felesleges emberiesség, a többletérték tükörképének állapotába helyezik, és semmiféle humanitárius segítség vagy nyitottság nem képes felszámolni ezt a feszültséget – ahhoz a teljes nemzetközi építmény átstrukturálására volna szükség. A szokásos baloldali válasz erre úgy hangzik: De hát a »dolgozzunk azon, hogy megváltoztassuk a körülményeket azokban az országokban, ahonnan a bevándorlók jönnek, hogy ne jöjjenek ide« nem egy (nem valami) finom kifogás arra, hogy a menekültek ideáramlását megakadályozzuk? 

Az erre adandó válasz világos: a »szívünk megnyitása« a menekülők felé egy (nem valami) finom módja annak, hogy ne csináljunk semmit a globális rendszer megváltoztatásáért, amit ez előidéz... A megoldás tehát egyszerű: nézd meg, mit csinálnak – tényleg azt csinálják? A humanizmus hibája ugyanaz, mint a mélyökológia által képviselt antopocentrizmus elutasításáé: képmutatás rejtőzik mögötte. 

A sok beszéd az ember által a Földre jelentett veszélyről valójában arra fut ki, hogy a saját sorsunk miatt aggódunk. A Földnek ez igazából mindegy: mégha ki is irtjuk rajta az életet, az csak egy – és nem is a legnagyobb – katasztrófa lesz, amit átélt. Amikor a környezet miatt aggódunk, valójában csak a saját, közvetlen környezetünkért tesszük azt, mert egy jó és biztonságos saját életet akarunk. 

Ennek a felfogásnak a hibája ugyanaz, mint a fehér anti-eurocentrikus liberálisoké, akik erőszakosan elutasítják saját kulturális identitásukat, miközben másokat ennek a megtartására szólítanak fel, és akik az egyetemesség az egyetemesség igényét maguknak vindikálják – a mélyökológia, az állat-, növény-, és élettérjogok támogatói továbbra is az összes létező lény képviselőiként, univerzálisan lépnek fel –, de az állatoknak és növényeknek nincsen fogalmuk mások érdekeiről, ők csak élnek, és a túlélésért küzdenek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2020. január 22. 16:26
A probléma nagyon leegyszerűsítve a következő : Hogyan óhajtja magát az emberiség likvidálni? 1. A nemzeállamok, erős vezetőkkel ( Trump, Putyin, Erdogan) visszaerősödnek és ez egy ponton szükségképpen katonai konfliktushoz fog vezetni. Ez már most is folyik, korlátozott formában Ukrajnában, Szíriában. Nem most kezdődött persze, hanem az 50es években Koreában. Az atomfegyverek persze visszatartó erőt jelentettek, eddig. Kérdés, a nagyhatalmak közötti látszólagos béke állapota meddig tartható fenn. 2. A világ nyugati felének nemzetei feloldodnak egy fél-globális katyvaszban. Ezt jelenleg a nyugat-európai "elit"propagálja erőteljesen (az USA-ban a demokraták, Macron, Merkel, Brüsszel ) A média segítségével ideig-óráig még működni fog a "mutatványosbóde", mígnem egy újabb gazdasági válság immáron elemi erejű lázadásokat fog kiváltani a nyugat európai népekbol, nagyjából 3 szor olyan mértékben és nagyságban mint most a sargamellenyesek tüntetése. Tessék, lehet választani!
gacsat
2020. január 22. 15:00
A torpedó. Ott nem hiányoznának, ide meg nem kellenek.
gacsat
2020. január 22. 14:40
Tóta W. a neutronbombát javasolta Afrikára. Nem tudok vele egyetérteni. Ott az a sok állat.
cambchanglug
2020. január 22. 12:24
M︆︆︆︆︆o︆︆︆o︆︆︆︆X︆i︆︆︆︆.︆︆︆︆︆n︆︆e︆︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!