Jobb vagy baloldali téma?

2019. december 10. 14:22

A „zöldkérdés” az USA konzervatív kormányainak szemszögéből.

2019. december 10. 14:22
ifj. Lomnici Zoltán
Origo

„Már Richard Nixon elnökelődje, Lyndon B. Johnson is látta az éghajlatváltozás hosszú távú veszélyeit, és a környezetvédelem problémájáról már röviddel 1965-ös beiktatása után beszélt a szövetségi Kongresszus előtt. Johnson elnök akkor azt mondta: »A levegőszennyezés már nem korlátozódik elszigetelt helyekre« – majd figyelmeztetőleg hozzátette: »Ez a generáció globális szinten megváltoztatta a légkör összetételét a radioaktív anyagok és a fosszilis tüzelőanyagok égéséből származó szén-dioxid mennyiségének folyamatos növekedése révén.« A következő évtizedek republikánus adminisztrációi a bátor, de fokozatos jogalkotási lépésekben látták a kiutat a probléma kezelésére.

Nixon elnök 1970-ben aláírta a nemzeti környezetpolitikai törvényről szóló javaslatot, amely a nagyobb új építési projektek környezeti hatásvizsgálatait követelte meg, továbbá létrehozta a Környezetvédelmi Ügynökséget (EPA) és aláírta a tiszta levegőről szóló törvényt, amelyre akkor sokan az addigi legjelentősebb légszennyezés-ellenőrzési törvényjavaslatként tekintettek. A törvény révén a republikánus kormányzat engedélyezte átfogó szövetségi és tagállami rendeletek kidolgozását a helyhez kötött (ipari) és mobil forrásokból származó kibocsátások korlátozására. Ez akkor valóban történelmi léptékű törvényalkotó cselekedetnek számított, és áttörést hozott a környezetvédelmi jogalkotásban.

Elnöksége ideje alatt Nixon létrehozta a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatalt (NOAA), és elfogadták a Tiszta Víz Törvényt, továbbá a tengeri emlősök védelméről szóló törvényt és a veszélyeztetett fajokról szóló törvényi jogszabályt, amelyekkel az állatok védelme érdekében kívánt segíteni a szövetségi törvényalkotó. Összességében Nixon 14 jelentős »zöld« jogszabályt írt alá törvényi szinten, ezzel alapjaiban – és szigorú keretek között – meghatározva az Egyesült Államok környezetvédelmi politikájának közelebbi jövőjét.

A konzervatív republikánus kormányzatok próbáltak hatékony környezetvédői szerepet is betölteni, amit jórészt az EPA segített elő következetes fellépésével azért, hogy megvédjék a Föld ózonrétegét a mérgező vegyi anyagok elpusztításától. Az állami ügynökség így a nyolcvanas években elindíthatta saját kezdeményezéseit a (benzin) ólom-adalékanyagok fokozatos beszüntetésére és az azbesztek betiltására.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2019. december 12. 12:51
Egy jó kis összefoglaló a politikai és gazdasági bal- és jobboldal mibenlétéről: http://egyvilag.hu/temakep/073.shtml Egyben borzasztó, hogy mindent át kell politizálni. Főleg újabban... Különösen ezt a témát, mert ez egyrészt az igazi "közös probléma", melyet csak összefogással lehet megoldani.
Bálint József
2019. december 12. 11:10
Elméletileg nek kellene jobb- vagy baloldali témának lennie. De mivel a baloldalon csak lököttek vannak, a jobb oldalon fele-fele arányban, mégiscsak van különbség, melyik oldal hogyan viszonyul a klímahisztériához. klimarealista.hu
BőröndÖdön
2019. december 10. 19:42
Zoli,még mindig keveset nyaltál,a Szájerné lett alkotmánybíró,de ne add fel! :)
toef36
2019. december 10. 19:18
A "brusszeli elit" a nemzeti paraszti közösségeket akarja szétverni... És ezt nevezik "iparosításnak"... Remélem, világos, és azt is, hogy a francia gazdák sem hagyják ezt megvalósítani...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!