A magyarországi újkapitalizmus különössége

2019. december 19. 20:36

Orbán és csapata rövid idő leforgása alatt a világ egyik legautokratább rezsimjét – az autokrata rezsimek „sűrítményét” – képes kiépíteni.

2019. december 19. 20:36
Szalai Erzsébet
hvg.hu

„A globális újkapitalizmus egyik alapsajátossága, hogy a geopolitikai, geogazdasági viszonyok, és főként azok változásai jelentős hatást gyakorolnak az egyes nemzetállamok belső hatalmi viszonyaira és társadalmi viszonyaira is. Minél kisebb és nyitottabb egy ország, ez a hatás annál erősebb – annál erőteljesebben kirajzolja az általános vonásokat. Ennek jegyében módosítottam ’majd tíz éve Bourdieu tőkeelméletét: e szerint különösen az utóbbi országok esetében a különféle társadalmi tőkék – gazdasági, kulturális és szociális – mozgását és viszonyát valamint átváltási arányait nem elsősorban belső társadalmi erők, hanem döntően a külső, globális hatalmi tényezők, és azok változásai határozzák meg. Azon keresztül, hogy az egymással versengő külső nagyhatalmak főként eme országokon belül megteremtik a maguk szintén versengő belső komprádorait.

A globális kapitalizmus viszonyait tanulmányozva jutottam egy másik elméleti tézishez is: ha a globális hatalmi viszonyok nagy változásban, átalakulásban vannak, akkor főként a sérülékenyebb, dezintegráltabb nemzetállamok védekezésképpen »összerántják«, központosítják magukat – ez az oka a világban tapasztalható autoriter rezsimek utóbbi évtizedekben jellemző terjedésének, gyarapodásának.

Magyarország valóban ezen összefüggések paradigmája: a Szovjetunió szétesésével az az 1980-as évek végén, 1990-es évek elején a világ egypólusúvá válik, ami azt is jelenti, hogy eme nagyhatalom Magyarországon belüli szövetségesei elvesztik külső támogatásukat – ez a döntő magyarázata a létezett szocializmus összeomlásának. Ezt követően majd két évtizeden keresztül az országon belül csak a döntően nyugati globális főhatalom, a nemzetközi gazdasági és pénzügyi szuperstruktúra komprádorai bírnak külső támogatással: ezek a belső erők a késő-kádári technokrácia (pl. Békesi, Bokros), a neoliberális értelmiség, a nagyburzsoázia, azon belül is elsősorban a multinacionális szféra vezető erői, majd később a techno-burzsoázia (középburzsoá pozíciójukat politikai hatalomra váltó tőkések, pl. Gyurcsány, Bajnai).

2010-től az addigra hatalmi aspirációiban megerősödő Oroszország és más távol-keleti autokráciák – a »szuperstruktúrával« és az EU-val szemben – Orbánék mellé állnak, és ezzel összefüggésben különböző befektetéseik révén ők is hamar létrehozzák belső komprádoraikat. Magyarország számára a világ az elsők között válik ismét kétpólusúvá, de inkább multipolárissá. Így, a bizonytalan geopolitikai körülmények között is megnövekedett manőverező képessége bázisán Orbán és csapata rövid idő leforgása alatt a világ egyik legautokratább rezsimjét – az autokrata rezsimek »sűrítményét« – képes kiépíteni. Ennek támasztékául pedig eme autokrácia egyfelől lekenyerezi a multinacionális burzsoáziát, másfelől létrehoz egy kiterjedt hazai kliensburzsoáziát is. És ez a modell immár példa és előkép a jövő autokratái, diktátorai számára…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
airmax
2019. december 26. 21:24
Ez ugyanolyan tudomány mint a komcsi történelem tanitás annakidején.. Ott egész egyszerűen véget ért a magyar történelem 1945-ben Most már tudjuk, hogy nagyon nem...
zolizolizoltan
2019. december 21. 10:48
Szalai Erzsébet a múltból, vagyis a történelemből kitűnően extrapolál a jelenre vonatkozólag, ezt megfigyeltem más írásaiban is. A jövőre vonatkozólag most tétova, ehhez teszek hozzá néhány szót. A jövőben az eddig szétesett termelési lánc újra egységesülni fog, mert a robotizáció és főleg a mesterséges intelligencia alkalmazása egyre szűkebb körre hozza össze a nagyvállalatokat. Ugyanis a termelés felügyelete és a gyors beavatkozás megköveteli a földrajzi közelséget. Továbbá egyre nagyobb profitot hoz a jobb beszállítási biztonság is. Mindezek együttvéve több profitot hoznak az alacsony bérezésű munkaerők alkalmazásánál is. Már elindult a termelési láncok egységesülése. A nagyvállalatok arra kényszerítik a beszállítóikat, hogy a vállalatirányítási rendszerükbe belevonják a beszállítók vállalatirányitási rendszerét szőröstől-bőröstől. Vagyis a beszállítók tevékenysége nyitott könyv a nagyvállalat számára. Továbbá Magyarországból már ment vissza cég az anyaországba, mert ott jobb a beszállítói biztonság. Ennek a cégnek huszadlagos volt, hogy hazánkban olcsó a munkaerő. A termelési láncok egységesülése az anyaországban nacionalizmust fog szülni, az óhatatlan kísérő jelenség lesz. Hazánk a német gazdasági földrajz körzetében helyezkedik el. Ez előny vagy hátrány? A déli országok irigyelnek bennünket ezért. Rajtunk is múlik, hogy az ölünkbe hullott szerencse ne változzon át gyarmati sorssá.
Zokni
2019. december 20. 20:29
Az tetszik, h a Mandi ezt beidézi. Bár erős a gyanúm, hogy ezt csak a (tévesen) vélt anakronizmusa miatt teszik. A használt szó-, és fogalmi készlet miatt azt hihetik, a szövege valami régmúlt, soha vissza nem térő korszak lenyomata. Pedig csak tudományos kíváncsiság.
OberEnnsinnen
2019. december 20. 17:01
"Magyarország számára a világ az elsők között válik ismét kétpólusúvá, de inkább multipolárissá." Ez nagyon fáj, Erzsébetnek, hogy erre a Marx Károlyos fiúk-lányok nem jöttek rá, ellenben az Orbán-féle paraszt suttyók találták el a kiutat, a káoszból, amit ők, a SzalaiErzsébetek hoztak létre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!