A Liget-konszenzus

2019. december 03. 19:31

A helyes hozzáállás csakis a park megújítása, tájépítészeti értékeinek minél teljesebb helyreállítása lehet.

2019. december 03. 19:31
Erő Zoltán
Népszava

„A Városliget sorsa, a kormányzati Liget projekt jövője az új fővárosi vezetés számára alapkérdés – választási programja, a választások utáni első lépései azt ígérték, hogy lefékezi a beruházási úthengert. A kormányfő első reakciói is reményt keltőek voltak: olyan elem megépítésére nem kerül sor, amit a budapestiek nem szeretnének – mondta. Ez az alapvetés egy jó konszenzus alapja lehet – már csak azt kell meghatározni, hogy melyek legyenek a megállapodás szakmai szempontjai.

Az urbanisztikai kérdésekben nagyon nehéz elkülöníteni, hogy egy-egy döntés mennyiben»szakmai« és mennyiben »politikai«. A Liget projekt esetében a szakmai program vitája helyett idő előtt születtek politikai döntések, melyek meghatározták a projekt fő irányát: legyen a Városligetben múzeumi negyed. 

Ilyen súlyú ügyben az értékválasztás nagyon korai, fontos feladat. Amennyiben a világ egyik legelső közparkját történeti parkként tekintjük értéknek, ezért védjük, és ennek megfelelően fejlesztjük, akkor nyilvánvaló, hogy minden nagyléptékű beépítési szándék szakmailag helytelen. A helyes hozzáállás csakis a park megújítása, tájépítészeti értékeinek minél teljesebb helyreállítása lehet. Ebbe a »konzervatív« gondolatmenetbe nem fér bele újabb épületek, nagy közönségforgalmú intézmények telepítése a Városliget területére, annál inkább az értéktelen épületek elbontása.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sztd
2019. december 04. 14:45
A városliget nem közpark volt, hanem egy épületkomplexum, ami az idők során összedőlt vagy elbontásra került. Ha korábban kialakítják a területet tájépítészetileg, és ennek keretében bontanak el épületeket, akkor lehetne vitatkozni, hogy ebbe a koncepcióba miért rondít bele a kormány. Jelen helyzetben azonban a romok, a húgy és a mocsár koncepciója áll szembe egy világszintű múzeumi negyed koncepciójával. Szerintem a kormány hibát követ el Budapest fejlesztésével. Az ilyesmit a vele járó pénzzel együtt oda kell vinni, ahol örülnek neki. Kétlem, hogy pl. Szeged nagyon tiltakozna, pedig Botka nem fideszes. Ugyanez a helyzet a többi kisebb-nagyobb várossal. Modem van Debrecenben, Magyar Zene Háza mehetne Sopronba, közlekedési múzeum Miskolcra vagy Dunaújvárosba, stb. Az atlétikai VB is mehetett volna Debrecenbe, ott is van repülőtér.
balbako_
2019. december 04. 12:45
A zöldfelület nőhetne, egyben kulturális centrummá válhatna ez a park. Ráadásul nemzetközi díjakkal díjazott tervek alapján. Semmilyen értelmes érv nem szól ellene csak a betartás szándéka.
Vakfolt
2019. december 04. 12:28
❝A Liget projekt esetében a szakmai program vitája helyett idő előtt születtek politikai döntések, melyek meghatározták a projekt fő irányát: legyen a Városligetben múzeumi negyed.❞ Esetleg be kéne fejezni a hazudozást. Baán László rohadt sokáig tartott mindenféle fórumokat, de a ❝szakma❞ már ott is csak főleg ostoba hazudozással operált. Milyen múzeumi negyed? Ez megint olyan hangulatkeltő szólam, mint a ❝Liget beépítése❞ koholmány.
atila68
2019. december 04. 07:16
Értem én, csak akkor minek tesz ennek keresztbe a főpolgármester?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!