Üvöltöző épületek – a Liget-projekt konzervatív szemmel

2019. november 18. 14:48

Az épületekkel járó zsúfoltság miatt a hangulat változik majd meg, alakul át, alighanem végleg.

2019. november 18. 14:48
Gulyás András
Válasz Online

„A faátmérők és zöldfelületi arányok közt rég elveszett a lényeg a Városligetről folyó vitában. Próbáljunk hát rátalálni újra! Elődeink kétszáz éve még tudták, mi a park értelme, időközben azonban, úgy tűnik, sokan elfelejtették. Ez a kulturális változás pedig leginkább azokat sújtja, akik bár önmagukat konzervatívként határozzák meg, a Városligetért küzdőket a »ballib« tábor fanatikusaiként, esetleg lepukkant drogosokként, »koszlidércekként« bélyegzik meg, és szinte követelik minél nagyobb épületek felhúzását a parkba, illetve környékére.

Pedig mi más lehetne a konzervatív álláspont egy kétszáz éves, egyedülálló kulturális értékkel kapcsolatban, mint annak felújítva megőrzése?

A felújítás – figyelem! – egyáltalán nem építkezést jelent. Tegyük csak fel nyugodtan a kérdést: miért járt ki rendszeresen Arany János a Városligetbe verset írni? Vagy: miért festett Barabás Miklós, Kmetty János a Városligetben? Nem pusztán faátmérők vagy zöldfelületi arányszámok hatására, és biztosan nem mértéktelen épületek miatt.

A hivatalos látványtervek ugyan elfedik a mértéktelenséget, de immár elég kisétálni a Városligetbe, hogy lássuk, mi tűnik el abból, amit ligetnek, azaz »kisebb ritkás erdőnek, fásított parknak« hívtunk az értelmező kéziszótár lassan elavuló meghatározása szerint. Becslések szerint a faállomány tíz százalékát is érintik az építkezések.

»Mi más lehetne a konzervatív álláspont, mint a felújítva megőrzés?«

De mondom, nem csupán a faállományról van szó, hiszen az épületekkel járó zsúfoltság miatt a hangulat változik majd meg, alakul át, alighanem végleg. Érti ezt, aki sétált már ősfás parkban vagy a Városligetben. Ha az egykorú New York-i Central Parkhoz nyúlnának így hozzá, vajon ott is hallgatna a konzervatív értelmiség?

Itthon persze könnyen válhat Soros-bérenccé egy kiemelt kormányzati beruházás kritikusa, de a párthűség (»ellenzem, de politikai családomat mégse árulhatom el« – ahogy ezt egy ismerősöm megfogalmazta), vagy a közügyek iránti közöny sokakat megóv e veszélytől. Ha feleannyi nyilvános hozzászólás született volna a Liget ügyében, mint ahány kiállítás nyílt, könyv megjelent parkokról, kultúráról, ember és természet viszonyáról az elmúlt három évben, ma nem itt tartanánk. Magánkertjét mindenki védi, a zsúfolt városrész közparkját sokkal kevésbé. Pedig emlékek százai kötnek a parkhoz minden pesti gyereket, felnőttet, konzervatívot, liberálist, bal- és jobboldalit egyaránt.

Mi maradjunk most mégis a konzervatívoknál. Roger Scruton (Conservatism: An Invitation to the Great Tradition) a konzervatív álláspont jellemzőjeként kiemeli a közösségek tiszteletét szemben a központi diktátumokkal, a párbeszéd jelentőségét, a szabályozás állandóságát. Ezek együtt védenek a hatalmon levők önkényétől.

Az érintett közösség véleménye a Városligetről így szól: »A park legfőbb értékének a csendet, nyugalmat, a természetszerűséget, idős növényzetet tartják.« Így foglalja össze az a tudományos parkhasználati kutatás, amelyet a Baán László vezette Szépművészeti Múzeum rendelt meg. Csakhogy minden egyes épület növeli a zsúfoltságot, csökkenti a nyugalmat, és pusztítja – kisebb vagy nagyobb mértékben – az idős növényzetet.

Az érintett közösségeken, szakmákon nem csak ekkor léptek át a projekt felelősei. Így hozták meg a városligeti törvényt is: vasárnap este beterjesztve, keddre lezárva a vitát. Ugyanígy nem törődtek az ellenvéleményekkel az építési szabályzat megalkotásakor, a közmeghallgatásokon, partnerségi egyeztetéseken, Liget-fórumon. Párbeszéd az alapkérdésekről bizony soha nem volt.

A szabályozás állandóságáról sem beszélhetünk. A projekt felelőseinek éveken át csak kérniük kellett, a fővárosi közgyűlés készséggel írta át az építési szabályzatot. »A Pannon Park projekt megvalósításához kapcsolódóan a jelenleg érvényben lévő Városligeti építési szabályzatot (VÉSZ) több ponton módosítani szükséges« – vezeti fel az egyik kívánságlistát egy Persányi Miklós által írott levél. Így szűnt meg idős fák kiemelt státusza, így számítottak be épületen belüli zöldfelületet a zöldfelületi arányba, hogy kijöjjön a megfelelő szám. A változó igényekhez igazodó folyamatos módosítgatás távol van a jog konzervatív ideáljától. A Városligetben a nagy cél mindent szentesít.

Mi ez a mindent igazoló szent cél, vízió? A világ legjobb, egyedülálló, nemzetközi színvonalú épületei, melyek az élvonalba emelnek bennünket – szól az ingatlanfejlesztő érve, bár a Városliget új épületek nélkül is az egyik legnépszerűbb turistalátványosság (volt). Európa legjobb szabadidős épülete (a Parlament méretű biodóm), Európa legjobb középülete (a Magyar Zene háza), és egyesen a világ (!) legjobb középülete (Néprajzi Múzeum), visszhangozza a sajtó évek óta az Ingatlanfejlesztő Zrt. reklámszövegeit, újra és újra lehozva a díjakról szóló hírt, hiába minden cáfolat, kiegészítés.

A reklámból kimaradt, hogy ugyanazon a »versenyen« született mindegyik díj, ahol kellő összeg befizetésével egészen jó eséllyel lehet hazavinni az évenként kiosztott számtalan legjobb épületnek járó elismerés egyikét.

Túl ezeken a díjakon, alig folyik érdemi vita az épületekről. Tegyük fel a kérdést, mi a méltó helyszín kiemelt gyűjteményünknek – egy föld alatti terem a közpark közepén, vagy a Budai Vár? Mit fejez ki a Magyar Zene Háza, és mi köze egy wellness-központhoz? Miként illeszkednek egymáshoz, parkhoz, környékhez ezek az épületek?

Az állatkerti elefántház játékos és kifejező stílusa helyett épített környezetéhez, a Széchenyi fürdőhöz sem illeszkedik a fémszerkezetű, műanyag borítású, Parlament méretű biodóm, amely még a Hősök tere királyszobrai közt is látható lesz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2019. november 19. 07:25
Tegyük csak fel nyugodtan a kérdést: miért járt ki rendszeresen Arany János a Városligetbe verset írni? Vagy: miért festett Barabás Miklós, Kmetty János a Városligetben? Nem pusztán faátmérők vagy zöldfelületi arányszámok hatására, és biztosan nem mértéktelen épületek miatt." Ezek az állítólagos konzervatívok Bokros, Bod Péter, Mellár stb. valójában vagy hülyék, vagy balos ügynökök, vagy mindkettők. Arany, Barabás, Kmetty művészete nem igényli a teljes ligetet, amiben egyébként az Állatkertben üvöltött az oroszlán, míg rá nem szóltak, pszt itt fest valahol egy művész, a Széchenyi fürdőben csendre intették a visítozó gyerekeket, a Vidámparkban leállították a Hullámvasutat, és persze a Műjégpályát sem lehetne használni. Arról nem is szólva rengeteg művész a zajos kávéházakban alkotott, ahol aztán nem voltak ősparkok, sok műterem pedig éppen forgalmas utakon álló bérházakban van, ott pedig meg kellene szüntetni a közlekedést... Aztán ugyi például éppen a múzeumokban lehet megnézni azokat a festményeket, amiket a művészek a Ligetben alkottak. Tegyük csak fel nyugodtan a kérdést, normális Gulyás elvtárs? Elmerengek a ligeti fák árnyékában és arra jutok, hogy nem.
duhle78
2019. november 19. 02:40
Na ezen hozzászólások nagy részéből látszik, h az ún. jobboldaliak pont ugyanazon az alacsony szellemi színvonalon állnak, mint a Gyurcsány-nyuggerek (momentumosok, jobbikosok, stb.). Pont azon a szinten... Lassan megalakíthatnátok a nagykoalíciót - a vezéreitek, meg a manipulatív médiátok majd elmondja, h ez a jó, ez az egyetlen megoldás, ti pedig birkaként belebégettek majd az akolba. Egyelőre a Józan Ész erős kisebbségben van...
linkeloe
2019. november 18. 21:45
Megint egy ember ,aki kutyaszar rajongó....
Ügyek
2019. november 18. 19:42
1. A Magyar Zene Háza helyén, már százhúsz éve is épület állt. Lebontása után BNV épületek voltak, melyek lepusztultak. 2. Nemzeti Galéria helyén az Ipar csarnok állt, a II. világháborúban megsérült majd ráépítették a PECSA-t 3. Az 1896-os budapesti millenniumi kiállítás egyik új, impozáns épülete a Közlekedésügyi Csarnok volt. 1899. május 1-jén az ott bemutatott gyűjteményre alapozva, abban az épületben nyitotta meg kapuit és fogadta látogatóit 45 éven át a Magyar Királyi Közlekedési Múzeum. A múzeumot a második világháború idején, 1944-ben bombatalálat érte. A helyreállított, de erősen megcsonkított, díszes kupolájától is megfosztott épületben a múzeumot csak 1966. április 2-án nyitották meg újra. 1987-ben új épületszárnnyal bővült és három évtizeden keresztül, 2016–2017-ben történt lebontásáig abban az állapotban volt. A liget legszebb épülete volt. ÉPÍTSÉK VISSZA! 4. A Néprajzi Múzeumot a Felvonulási tér helyén épül. 5. A Városligeti Színházat eredetileg 1909-ben épült az Ajtósi Dürer sor és a Dózsa György út sarkán. Túlélte a II. világháborút, de 1952-ben áldozatul esett a Felvonulási tér építésének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!