Fal helyett árkok

2019. november 10. 10:37

Helmut Kohl az egyesítés kancellárjaként vonult be a német történelembe.

2019. november 10. 10:37
Faggyas Sándor
Magyar Hírlap

„Az egyesülés súlya? Hát nem nőtt össze, ami összetartozik, ahogy Willy Brandt fogalmazott harminc éve? Ennyi év, egy emberöltő nem volt elég, hogy a negyvenöt évig szétszakított német nép »összenőjön«? Hogyan lehetséges, hogy a ledöntött fal helyén még mindig gazdasági, társadalmi, kulturális, mentális »repedések«, sőt mély árkok húzódnak keletiek és nyugatiak között? Mi lehet az oka, hogy Angela Merkel negyedik kormányának teljesítményével a németek csak mintegy negyven százaléka elégedett, de a volt NDK területén élőknek alig több mint egyharmada? Az NDK-ban felnőtt kancellár részt vett az első teljesen elektromos Volkswagen személyautó-modell sorozatgyártása beindításának hétfői ünnepségén a türingiai Zwickauban – ahol a Trabantok millióit gyártották évtizedekig –, de üröm vegyülhetett örömébe, mivel pártja egy héttel korábban nagy pofont kapott a türingiai tartományi választásokon.

»Wir schaffen das!« (»Megcsináljuk/megoldjuk!«) – szajkózta sokáig a Németországba illegálisan beözönlő milliós migránstömeg befogadásán és integrálásán serénykedő Merkel, majd 2016. őszi »őszödi« beszédében beismerte, hogy az általa erőltetett Willkommenskultur és a bevándorlók integrációja kudarcot vallott, s azt (s)óhajtotta: »Ha tudnám, sok-sok évvel visszaforgatnám az idő kerekét.« Ez persze még neki sem sikerülhet. S nyilván ő is ismeri azokat az elemzéseket és előrejelzéseket, miszerint tovább emelkedik és húsz éven belül meghaladhatja a népesség egyharmadát a bevándorlók és bevándorló származásúak aránya Németországban, amely egyre mélyebb gazdasági, szociális és kulturális árkok szabdalta, töredezett társadalommá válik.

Helmut Kohl az egyesítés kancellárjaként vonult be a német történelembe. Tanítványa és utóda – aki kiengedte a szellemet a palackból – a legjobb úton halad afelé, hogy a széthullás kancellárja legyen. Nem csoda, ha sok németnek, különösen Keleten, keserű az öröme a fal leomlásának harmincadik évfordulóján.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
subshelpcrip
2019. november 11. 18:16
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Antigoné
2019. november 11. 16:29
Merkelt nem sajnálom, magának kereste a bajt, de a németeket nagyon (bár talán ők is...)
Akitlosz
2019. november 10. 23:58
Németország kormánya már régóta nem azzal foglalkozik, hogy a németeknek , Németországnak mi a jó, hanem csaknem ellenkezőleg. A sok millió idegen "integrálásának" a lehetetlen küldetése elnyeli a forrásokat miközben Németországot egyre kevésbé teszi németté. A volt NDK területén élők is inkább ezért elégedetlenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!