A nyílt társadalom harca a közösségi társadalom ellen: felelősség önmagunkért és másokért

2019. november 03. 10:25

Aki hétfőn a Wall Street farkasa, kedden nem lehet humanista.

2019. november 03. 10:25
Rétvári Bence
Rétvári Bence
Vasarnap.hu

„A kereszténydemokrata közösségi társadalomban az embernek felelőssége van nemcsak önmaga, hanem a közösség, a nemzet állapota iránt is. Ezzel szemben a liberális nyílt társadalomban mindenki önhibáján kívül jut valamilyen állapotba. Így míg a kereszténydemokrata szemlélet az egyén erőfeszítéséhez ad közösségi segítséget, addig liberalizmus szerint a körülmények sújtják az egyént, aki így a körülmények áldozata. A liberalizmus a könnyű élet illúzióját kínálja, ahol semmiért nem kell felelősséget vállalni, még a saját tetteinkért sem.

A nyílt társadalom hívei látszataggodalomban élik az életüket, előbb beszélnek a bálnajogokról – azaz minden olyanról, ami az érzékelhető valóságuktól távol esik –, mint közeli valós problémákról. A szavak szintjén önzetlenség, a tettekben önzőség valósul meg.

A nyílt társadalom eleve egy hamis eszmény, mely azon alapul, hogy az embertelen, a piacot isteni szintre emelő neoliberalizmus képviselői valójában filantrópok és szociálisan érzékenyek. Ez képmutató magatartás, nem lehet hiteles az, aki hétfőn a Wall Street farkasa, kedden pedig önzetlen humanista.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toef36
2019. november 04. 08:44
A "nyilt társadalom" elmélete - a történelmi káosz elmélete...
Vainamoinen
2019. november 04. 00:02
"a liberális nyílt társadalomban mindenki önhibáján kívül jut valamilyen állapotba" A liberalis nyilt tarsadalomban lassan hatrany ha valaki feher,keresztény es nem buzi.
még fokozza
2019. november 03. 22:42
Megint kezdik a sorosozást.
mokány
2019. november 03. 20:42
A bérgyilkos is azt mondja áldozatának : Ne rám haragudj, mert ez üzlet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!