Van elég muníciónk

2019. október 04. 07:14

Az európai recesszió közeledtével nehéz lenne bármit mondani arról, hogy a romló globális konjunktúra hatása mikor jelenik meg a hazai növekedésben.

2019. október 04. 07:14
Putsay Gábor
Magyar Hírlap

„Annyi bizonyos, hogy kicsi és nyitott gazdaságunkat szinte bármilyen nemzetközi változás befolyásolja. Ebből adódóan a kereskedelmi feszültségek mellett most az adhat leginkább okot az aggodalomra, hogy Németországban, legfontosabb gazdasági és kereskedelmi partnerünknél, a várt 0,3 százalék helyett 0,1 százalékos volt a negyedéves növekedés, ami önmagában, pláne a mi 5,2 százalékunkhoz képest is meglehetősen karcsú. Arról nem is beszélve, hogy az idei növekedés az előzetesen becsülthöz képest valamennyi fejlett gazdaságban, így Németországban, az Egyesült Királyságban vagy az Egyesült Államokban is kisebb lesz.

Nálunk viszont éppen a napokban emelte meg 4,3-ról 4,5 százalékra az idei GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését a Magyar Nemzeti Bank, és a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet tegnap módosította becslését 4,5-ről 4,8 százalékra. Utóbbi azért is lényeges, mert tavaly a kormányon és az MNB-n kívül a mértékadó intézetek rendre alulbecsülték a magyar növekedést. Ilyenkor persze felmerül a kérdés, hogyan lehet gazdaságunk ebben a romló globális környezetben ennyire stabil, mennyi muníció van a tárban, illetve mit kell elővenni a varázsládikából. Egyáltalán: mitől is hasítunk ennyire?

A válasz egyelőre egyszerű, mármint ami a gazdasági tartalékokat illeti. Egyrészt a zászlóshajónak tekinthető autóipar a németországi lassulást követően nálunk hatodik vagy akár hetedik sebességbe kapcsolt, ugyanis a legnagyobb cégek az alacsonyabb költségű országok irányába viszik a termelésüket, azaz regionális szinten átrendezik a termelési láncaikat. Míg az Audi a termelésének csaknem ötven százalékát Ingolstadtban bonyolította 2010-ben, a győri gyárban pedig alig három százalékát, mostanra az arány előbbi esetében huszonhatra csökkent, nálunk pedig megközelítette a tízet.

További bizakodásra adhat okot, hogy tartósan magas a beruházási ráta, a GDP-hez viszonyítva meghaladja a huszonnyolc százalékot, azaz a befektetők továbbra is bíznak hazánkban. Az állami beruházások aránya a GDP hat százalékát teszik ki, amivel toronymagasan vezetünk az unióban. A beruházások és fejlesztések pedig a munkahelyteremtést, a bérnövekedést, azok meg a belső fogyasztást is lendületben tudják tartani.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. október 04. 21:41
"Az európai recesszió közeledtével nehéz lenne bármit mondani arról, hogy a romló globális konjunktúra hatása mikor jelenik meg a hazai növekedésben." Ahhoz képest csak sikerült egy ilyen hosszú cikket írnia a semmiről. Az ilyent hívják kemény munkának.
Mbear
2019. október 04. 12:05
"0,1 százalékos volt a negyedéves növekedés, ami önmagában, pláne a mi 5,2 százalékunkhoz képest is meglehetősen karcsú" - Az ő 0,1 %-uk sokkal nagyobb mint a mi 5,2% (-3% EUs támogatás tehát 2,2%)-unk. Mivel nekik sokkal nagyobb a GDP...ami amúgy sem egy mindenható szám...használd inkább a GNI-t butuska, meg az életszínvonalt...Japánban évek óta nem nő a dzsidípí mégsem aggódik senki, az államadósság meg arányában sokkal magasabb, akkor most bajban vannak? Én inkább azzal foglalkoznék,hogy az EUban egyedül a bolgárokat előzzük, meg talán még a románokat reálbérben.
VakzKommondor
2019. október 04. 09:01
Remegtek mi bugris? Nemsokára igazi munkára lesz szükségetek. Bárcsak értenétek valamihez.
aleb19
2019. október 04. 08:47
emlekszem mikor egy guluszemu politikusbarom belebofogte a pofankba egy tv hiradoban , hogy az usa kotvenyvalsag nem hat majd a magyar piacra
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!