Én találtam fel a Brexitet

2019. október 16. 20:34

Nagy-Britannia nélkül az Európai Unió egy koherens vállalkozás marad, a populizmus pedig nem veszélyezteti a jövőjét. Interjú.

2019. október 16. 20:34
Valéry Giscard d'Estaing

– Az EU válságban van. Valós fenyegetés, hogy a Brexit-hívők és a populisták miatt széthullik? 

– Nem, azt nem hiszem. Szerencsére vannak ellenirányú erők, amik Európa összetartását támogatják. Ez világosan látszik az új Európai Bizottságban, sokkal fiatalabb és érdekesebb, mint az elődje. De az EU-ra kívülről nehezedő nyomás jóval erősebb. És ne felejtsük el, hogy Nagy-Britannián kívül egyetlen ország sem akarta elhagyni az Uniót. Ebből a szempontból elég szolid a fenyegetés. 

– Pedig Anglia kifarol. 

Ez csak azért lehetséges, mert 2002-ben az alkotmányozó konventen egyáltalán bevezettük a kilépés lehetőségét. Azelőtt ez nem volt lehetséges. Ha úgy tetszik, én vagyok az az ember, aki kitalálta a Brexitet. De nem az EU ellenzőinek tettem ezt, hanem az Unió erősítésére. A média akkor börtönnek nevezte az EU-t: belépni be lehet, de kijönni nem. Ezt a felvetést akartuk leszerelni egy jó médiakampánnyal. A kilépési szabály az Európai Unióról Szóló Szerződésben ezért alapvetően egy pro-európai ötlet volt. 

– Visszavonhatatlan a Brexit? 

Szerintem érdemes volna adni egy év haladékot a briteknek. Vannak akadályok, például az ír kérdés miatt. Ezeket valószínűleg alábecsülték. A megoldáshoz időre van szükség. 

– Egy év Brexit-fenyegetés - nem bénítaná meg ez az EU-t? 

- Mégis mit jelent egy év? Nekünk az EU előrelépésével kell foglalkoznunk. Nincs értelme rohanni. Egy év alatt sok új felismerést lehet tenni, például azt, hogy az EU-ból való kilépés hiba volt. De az világos, hogy Nagy-Britannia nélkül az Európai Unió egy koherens vállalkozás marad. 

– Bentről nem fenyegeti a populizmus az EU-t? 

A sajtó túl sokat beszél erről. Nem gondolom, hogy ez veszélyeztetné az EU-t. 

– Olaszország, az egyik alapító ország esetében sem? 

Őszintén szólva sosem tartottam attól, hogy Olaszország bármikor is elhagyná az EU-t. Ez az ország mind kulturálisan, mind egyéb ügyeiben nagyon közel áll hozzánk. Itt nem látok nagy veszélyt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2019. október 17. 20:39
Valéry Giscard d'Emens!
Európai téridő
2019. október 17. 11:06
Egykori, franciaként itt tanuló évfolyamtársnőm akkori szavait idézve: Giscard est un con (G. egy fasz). Mennyire igaz ez ma is!
tevevanegypupu
2019. október 16. 23:55
De annyi eszed nem volt drágám,hogy Bokassat elkerüld..Anglia pedig majd csak meg lesz valahogy..ezt már Napoleon óta lehet tudni ugyebár..
WC pumpa
2019. október 16. 23:52
Lehet-e tartós egy olyan rendszer ,vagy Unió ,ahol nem harcolnak egyáltalán a bűnözés ellen,illetve ahol a bűnüldözők is bűnözők?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!