Olaszország: maffiademokrácia újratöltve

2019. szeptember 09. 10:26

Az Öt Csillag eredetileg antiparlamentáris protestmozgalomként született, de aztán egy év kormányzás után belesimult a rendszerbe.

2019. szeptember 09. 10:26
Gazdag István
Demokrata

„Amint azt a legutóbbi európai parlamenti választások is bizonyítják, a Liga Itália messze legerősebb pártja, amely a szavazók 35-40 százalékának támogatására számíthat. Ehhez képest a kormányban a másodhegedűs szerepére volt kárhoztatva a legfeljebb fele ilyen erős Öt Csillaggal szemben, ami erősen behatárolta, sőt a migránskérdés tekintetében gyakorlatilag blokkolta Salvini mozgásterét.

Éppen ott, ahol látványosan teljesítenie kellett volna, hogy megfeleljen a választói elvárásainak. Nem elég ugyanis, hogy a kommunista bírói kar szisztematikusan kontrázta migránselhárító intézkedéseit, de ráadásul koalíciós minisztertársai is csak fanyalogva támogatták, ha éppen nem szabotálták el azokat. Megesett, hogy a hadügyminiszer asszony őnagysegge, akarom mondani, - sága hadihajót küldött az értékes szállítmány olasz kikötőbe kísérésére. Az efféle húzásokat Salvini egyszerűen nem tűrhette tovább.

Ennek az egész történetnek van azonban egy általános érvényű tanulsága is a nyugati parlamentáris demokráciák természetére vonatkozólag. Az Öt Csillag eredetileg ennek a velejéig korrupt, elvtelen és hazug kormányzati rendszernek a nemeziseként, egyfajta antiparlamentáris protestmozgalomként született. Elég volt azonban néhány éves parlamenti bohóckodás és alig egyévnyi kormányzati pozíció, hogy maga is teljesen belesimuljon a parlamentáris rendszerbe, abba a folyosói háttéralkuk, személyi ambíciók és önző intrikák jellemezte kamarillapolitizálásba, amely ellen létrejött.

Azzal, hogy a Renzi-féle szocdemekkel összeállva megakadályozta a választókat akaratuk kinyilvánításában, nemcsak az eredeti létokát és saját támogatói bázisát árulta el, hanem a maga részéről is nyilvánvalóvá tette a parlamentáris demokrácia valóságát, amely sohasem a népre támaszkodik, hanem mindig a fináncoligarchiára, hála a média által manipulált pártpolitika révén megvalósított permanens polgárháború intézményesítésének.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
acsko
2019. szeptember 09. 21:01
Ahhoz, hogy valódi demokrata maradhass, el kell, hogy fogadd, hogy a létező demokráciának kiábrándító vonásai vannak.
annamanna
2019. szeptember 09. 15:32
Van a szövegben egy általánosságban elmélkedő rész, ami az aktuális olasz belpolitikától független, és nagyon érdekes, érdemes idézni: "Az elméleti demokrácia helyett célszerű a gyakorlati demokrácia hideg elemzése. Az a demokrácia, amelyről a médiában beszélnek, nem több puszta absztrakciónál, akárcsak a kommunizmus. A valóságtól elszakadt és az üres szólamokra korlátozódó kommunizmushoz hasonlóan a demokráciának is mindenre van válasza. Egyetlen demokrata vagy marxista demagógot sem lehet tévedésen rajtakapni, mert amiről beszélnek, az a gyakorlatban nem létezik. Amint ugyanis elkezdik alkalmazni a kommunizmust, csőstől jönnek a bajok, de ha rámutatunk valamelyik kommunista rendszerre, a kommunisták azt mondják, hogy az nem is igazi kommunizmus. Szerintük Lenin Szovjetuniója ugyanúgy nem volt kommunista, ahogyan Mao Kínája vagy Castro Kubája sem. Ezzel a retorikával könnyedén kicsúsznak a logika csapdájából. Mindig övék az utolsó szó. Őket hallgatva a kommunizmusnak egyetlen csapásra, teljes tökéletességében kellene előbukkannia a felhők közül, mint a mennyei Jeruzsálemnek. Ennek az az előnye, hogy amíg ez az áldott nap be nem következik, elhárítják maguktól a felelősséget a tetteikért. A demokraták ugyanilyenek. Az ideális demokrácia, amelynek holnap reggel kellene megvalósulnia, sohasem ölt testet, de a tömegek elkerülhetetlen kiábrándulására a demokratáknak az a válaszuk, hogy még ha nem is látni semmit az olyannyira ígéretes demokratikus paradicsomból, minden más alternatíva apokaliptikus lenne. Így a jónépnek csak két választása marad: tényleges csalódottság vagy feltételezett kárhozat. Évről évre, évtizedről évtizedre kénytelen azt ismételgetni, hogy szereti a demokraták felszolgálta szalmonellás pudingot, mert ha mást enne, az szerintük még jobban elcsapná a hasát." Ez természetesen még ennél sokkal általánosabban is érthető, általában minden ideológiára, világképre, politikai rendszerre, vallásra vonatkoztatható.
KannibálTatárÚr
2019. szeptember 09. 14:00
A politika a legaljasabb emberek huncutsága. Az Öt Csillag erre a legutóbbi bizonyíték. Ha tisztességes ember kerül közéjük, azt megbuktatják.
cga82
2019. szeptember 09. 11:02
Van még valakinek kétsége (bár ehhez nem tudom, minek kell lenni), mi történne, ha a Jobbik kormányozna ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!